Ελλάδα|22.06.2019 12:53

«Πολεµικό» κλίµα για το βιοµηχανικό ροδάκινο

Βασίλης Ιγνατιάδης

«Πολεµικό» είναι για άλλη µία χρονιά το κλίµα στους οπωρώνες των νοµών Ηµαθίας και Πέλλας, λίγο πριν από την έναρξη της παραγωγικής σεζόν στο βιοµηχανικό ροδάκινο.

Αγρότες από τη µια και βιοµηχανίες κοµπόστας από την άλλη έχουν πάρει θέσεις «µάχης», τρεις εβδοµάδες πριν από την παράδοση των πρώτων ποσοτήτων ροδάκινων στα εργοστάσια, και ανταλλάσσουν πυρά, µε σηµεία τριβής όχι µόνο την τιµή παραγωγού αλλά και την ποιότητα της πρώτης ύλης.

Η Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) ζητά από τους παραγωγούς να κάνουν γρήγορα και σωστά την αραίωση των δέντρων, προκειµένου να αποφευχθεί η µικροκαρπία.

Οι αγρότες της Ηµαθίας απάντησαν σκωπτικά µε την παροιµία «έλα παππού να σου δείξω τα αµπελοχώραφά σου» και ζήτησαν αύξηση της τιµής παραγωγού, επισηµαίνοντας πως η ποιότητα της πρώτης ύλης αποτελεί συνάρτηση της τιµής παράδοσής της. Η ΕΚΕ ανεβάζει την τιµή φέτος κατά 1 λεπτό (26 λεπτά/ κιλό έναντι 25 πέρυσι), αύξηση που δεν ικανοποιεί τους παραγωγούς.

Η ανακοίνωση

Στην ανακοίνωση της Ενωσης Κονσερβοποιών επισηµαίνεται πως φέτος παρατηρείται εξαιρετική καρπόδεση και τα δέντρα είναι φορτωµένα. «∆υστυχώς οι συνθήκες των τελευταίων ετών δεν µας επιτρέπουν να χαιρόµαστε για αυτό.

Η εµπειρία αυτών των χρόνων δείχνει ότι όταν τα δέντρα είναι φορτωµένα, έχουµε πρόβληµα µικροκαρπίας στην τελική παραγωγή» αναφέρει η ΕΚΕ και αποδίδει το γεγονός σε µια σειρά από παράγοντες, όπως η χρόνια υπολίπανση σε κάποιες περιοχές, η έλλειψη χρόνου (αφού το αραίωµα των συµπύρηνων λαµβάνει χώρα ενώ έχει ξεκινήσει η συγκοµιδή των πρώιµων επιτραπέζιων και των κερασιών), η αδυναµία του παραγωγού να πληρώσει αρκετά µεροκάµατα ώστε το αραίωµα να γίνει διεξοδικά, αλλά και το πολύ πιεστικό φέτος πρόβληµα της έλλειψης εργατικών χεριών.

«Η ΕΚΕ καλεί όλους τους παραγωγούς συµπύρηνου να καταβάλουν τη µέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να µη χρειαστεί να συζητάµε για το ελάχιστο µέγεθος του συµπύρηνου όταν έρθει η ώρα της παραλαβής» υπογραµµίζεται στην ανακοίνωσηπροειδοποίηση, ενώ παρατίθενται και οι κανόνες του σωστού αραιώµατος:

- Το καλό αραίωµα εξασφαλίζει όχι µόνο εµπορεύσιµους καρπούς για φέτος, αλλά και ικανοποιητική παραγωγή για την επόµενη χρονιά.

- Οι πολλοί καρποί κουράζουν υπερβολικά το δέντρο, µε αποτέλεσµα τη µείωση της συνολικής παραγωγής και ακόµη µεγαλύτερη µείωση των καρπών που µπορούν να γίνουν κοµπόστα.  Το αραίωµα των καρπών πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, εφόσον ο πυρήνας έχει σκληρύνει ικανοποιητικά.

-Μαζί µε το αραίωµα αφαιρούµε τους λαίµαργους βλαστούς.

-Την περίοδο του αραιώµατος ποτίζουµε πιο συγκεκριµένα (µε την προϋπόθεση ότι θα έχουµε αφαιρέσει τα λαίµαργα) και λιπαίνουµε αργότερα: το µέσον του διαστήµατος µεταξύ αραιώµατος και συγκοµιδής.

- Στα δέντρα που έχουν εξαντληθεί από υπερβολική καρπόδεση και καθυστερηµένο αραίωµα, είναι καλό να γίνουν ψεκασµοί µε αµινοξέα πριν και µετά το αραίωµα. Οι κονσερβοποιοί διευκρινίζουν πως οι συγκεκριµένες υποδείξεις έχουν στόχο να χτίσουν ειλικρινείς σχέσεις ανάµεσα στις επιχειρήσεις και στους συνεταιρισµούς και παραγωγούς.

Εντονη αντίδραση

Η ανακοίνωση προκάλεσε την άµεση αντίδραση του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, η οποία απάντησε µε δική της ανακοίνωση, σε υψηλούς τόνους. «Η ΕΚΕ ξαναχτυπά. Αυτή τη φορά µε την ταπεινή προβιά του συµπαθητικού νεαρού ο οποίος θέλει να δείξει στον παππού τα αµπελοχώραφά του (πηγή: λαϊκή σοφία) και µε την προβιά του µετανοηµένου δήθεν killer Κάιν, που θέλει να αναστήσει τον µισοπεθαµένο αδελφό του Αβελ (πηγή: Π. ∆ιαθήκη), απλώνει δήθεν χέρι φιλίας και συνεργασίας στους αγρότες, που από τις προηγούµενες χειραψίες µαζί της ακόµη µετρούν τα δάχτυλά τους» αναφέρουν οι παραγωγοί και εγκαλούν τους κονσερβοποιούς για υποκρισία, φαρισαϊσµό και επικοινωνιακά παιχνίδια.

«Εφόσον παραδέχεστε σύµφωνα µε τα γραφόµενά σας τη χρόνια υπολίπανση, την αδυναµία των παραγωγών να αντεπεξέλθουν στα αρκετά µεροκάµατα και την εν γένει οικονοµική τους δυσκολία, θα αναγνωρίζετε προφανώς και το αίτιο. Το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από τις χαµηλές τιµές παραγωγού. Τις οποίες εσείς µόνοι αποφασίζετε» τονίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου.

Οι αγρότες σηµειώνουν πως το αποτέλεσµα της παραγωγής είναι συνάρτηση της οικονοµικής ανέχειας των γεωργών και η ποιότητα είναι συνάρτηση της τιµής, ενώ επιστρέφουν το «γάντι»: «Εποµένως κάντε εσείς σωστά αυτό που πρέπει, για να µπορούµε να κάνουµε και εµείς καλά αυτό που ξέρουµε καλύτερα από σας». Μιλώντας στον «Αγρότη» του Έθνους, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, κάλεσε την ΕΚΕ, αντί να κάνει υποδείξεις, να προστατεύσει τους παραγωγούς προκειµένου να επιβιώσουν και, µέσα από αυτό, να προφυλάξει και τη δική της επιβίωση. «Με µεγαλειώδη φιλευσπλαχνία αυξάνουν την τιµή παραγωγού κατά 1 λεπτό. Να δούµε τι θα κάνουν όταν δεν θα υπάρχουν πια αγρότες» σχολίασε.

ροδάκιναπαραγωγή