Ελλάδα|25.06.2019 12:35

Χαλκιδική: Φοιτητές ιατρικής κουράρουν τουρίστες στα Κέντρα Υγείας (pics)

Τίμος Φακαλής

Με τη βοήθεια περισσότερων από 100 εθελοντών φοιτητών Ιατρικής θα ενισχυθούν τα τέσσερα Κέντρα Υγείας στη Χαλκιδική (Κασσανδρείας, Καλλικράτειας, Αγίου Νικολάου, Μουδανιών), το Γενικό Νοσοκομείο Πολυγύρου και άλλα δύο στη Βόρεια Ελλάδα (στην Νέα Μάδυτο και στην Αριδαία) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω καλοκαιριού και να αποσυμφορηθεί το έργο των γιατρών.

Πρόκειται για τριτοετείς φοιτητές  Ιατρικής οι οποίοι έχουν ξεκινήσει την εκπαίδευση σε κλινικές και αποφάσισαν να κάνουν πρακτική άσκηση για επτά ολόκληρες βδομάδες μέσα στο καλοκαίρι, θυσιάζοντας τις παραλίες και τις θερινές διακοπές τους.

«Επιλέγουμε να περάσουμε τις καλοκαιρινές διακοπές μας στα Κέντρα Υγείας τόσο για να εκπαιδευτούμε σε περιστατικά που θα αντιμετωπίσουμε μελλοντικά ως γιατροί αλλά και για να βοηθήσουμε τους γιατρούς καθώς ο φόρτος εργασίας είναι πολύ μεγάλος» είπε στο ethnos.gr η τριτοετής φοιτήτρια Ιατρικής του ΑΠΘ Αναστασία Κούρτη και γραμματέας του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (Ε.Ε.Φ.Ι.Ε.).

Αν και της αρέσει τόσο η παθολόγια όσο και η χειρουργική ακόμη δεν έχει καταλήξει για την ειδικότητα που θα επιλέξει να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια. Οι φοιτητές θα συνδράμουν στο απαιτητικό́ έργο των ιατρών προσφέροντας περισσότερες από 5.000 ώρες εθελοντικής προσφοράς ενώ τα Κέντρα Υγείας αναλαμβάνουν τη διαμονή των φοιτητών.

Οι εθελοντές φοιτητές δρουν μέσα σε ένα περιβάλλον διαφορετικό από αυτό της πανεπιστημιακής κλινικής και εκπαιδεύονται στην αντιμετώπιση ιδιαίτερων περιστατικών -από ένα θλαστικό τραύμα το οποίο απαιτεί συρραφή έως και ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου- δίπλα σε έμπειρους κλινικούς ιατρούς. Με αυτόν τον τρόπο, εξοικειώνονται με τον τρόπο λειτουργίας των πρωτοβάθμιων κέντρων περίθαλψης, αναπτύσσουν κλινικές δεξιότητες αλλά και εν τέλει αποκομίζουν το αίσθημα προσφοράς του εθελοντισμού.

Η δράση «Ενίσχυση Κέντρων Υγείας Βορείου Ελλάδος-Ε.Κ.Υ.Β.Ε. 2019» διοργανώνεται από το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (Ε.Ε.Φ.Ι.Ε.),τελεί υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ και είναι πιστοποιημένη από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια.

κέντρα υγείαςεθελοντές