Ελλάδα|25.06.2019 23:46

Πυροσβεστική και δασικές υπηρεσίες ισχυροποιούν την συνεργασία τους

Μαρία Λιλιοπούλου

Με αυτήν δίνονται σαφείς οδηγίες για την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης που είχε προηγηθεί, οι οποίες αφορούν τη λειτουργία των δασικών υπηρεσιών έως τις 22.00, την δημιουργία περιπόλων δασοπροστασίας ή κλιμακίων επιφυλακής σε συνεργασία με τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και τον καθορισμό των κρίσιμων περιστατικών πυρκαγιάς, στα οποία θα μπορούσαν να συνδράμουν οι δασικές υπηρεσίες.

Η εγκύκλιος απευθύνεται σε όλες τις Δασικές και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της χώρας, αλλά και στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Σύμφωνα με αυτήν, οι παράγοντες που καθιστούν ένα περιστατικό κρίσιμο ως προς την αναγκαιότητας ενημέρωσης και επιτόπιας συνδρομής της οικείας Δασικής Υπηρεσίας για την καταστολή της πυρκαγιάς είναι:

  • Το μέγεθος της απειλούμενης έκτασης.
  • Το μέγεθος του κινδύνου στο φυσικό περιβάλλον.
  • Εάν λαμβάνει χώρα σε περιβάλλον που κυριαρχεί ο δασικός χαρακτήρας εκτάσεων που το συνθέτουν με δασική βλάστηση, θαμνώδη ή δενδρώδη.
  • Εάν εκδηλώνεται και εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και ιδιαίτερα σε ημέρα με δείκτη επικινδυνότητας 4 (πολύ υψηλός) έως 5 (κατάσταση συναγερμού).

Για τα προγράμματα δασοπροστασίας των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ως προς την πρόληψη πυρκαγιών, τον έλεγχο λαθροθηρίας, των καταπατήσεων, κλπ επισημαίνεται πως «κρίνεται αναγκαία η λειτουργία των υπηρεσιών καθημερινά έως τις 22.00 αλλά και η οργάνωση περιπόλων, ημερήσιων και νυχτερινών».

Σε ημέρες πολύ υψηλού κινδύνου έναρξης δασικής πυρκαγιάς συγκροτούνται προγραμματισμένα περίπολα δασοπροστασίας ή κλιμάκια επιφυλακής για άμεση επέμβαση, ενώ σε συνεργασία με τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες υπάρχει εκατέρωθεν ενημέρωση των προγραμματισμένων δρομολογίων από την προηγούμενη ημέρα.

Στόχος της αισθητής παρουσίας των οργάνων δασοφυλακής και δασοπροστασίας στην ύπαιθρο είναι η αποτροπή περιστατικών δασικών πυρκαγιών τόσο από πρόθεση όσο και από αμέλεια αλλά και η άμεση ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι σε περιπτώσεις που η πυρκαγιά λαμβάνει διαστάσεις, εμφανίζει κίνδυνο επέκτασης και δυσμενούς εξέλιξής της, η οικεία Δασική Υπηρεσία ενημερώνεται και κινητοποιείται περαιτέρω και από τον εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος που υπηρετεί στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, κλιμακώνοντας την παρουσία της και με ανώτερα στελέχη της.

Βάσει της εγκυκλίου, η συνδρομή του δασικού υπαλλήλου έχει επικουρικό χαρακτήρα στον επικεφαλής των δυνάμεων καταστολής, για να σχηματίσει αυτός όσο το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα του δασικού χώρου κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς. Αν του ζητηθεί, προτείνει θέσεις διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών.

Επίσης διευκρινίζεται ότι οι δασικοί υπάλληλοι, για το σχηματισμό μιας αρχικής εικόνας ενός εν εξελίξει περιστατικού, μπορούν να αξιοποιούν επιπλέον αξιόπιστες και διαθέσιμες πηγές άντλησης πληροφοριών, όπως από τους υπαλλήλους των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, από τους Ιδιωτικούς Φύλακες Θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων, καθώς και από τα μέλη των δασικών συνεταιρισμών και των κυνηγετικών οργανώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι δασικοί υπάλληλοι κατά την εκτέλεση των περιπολιών τους μπορούν να ασκούν ελέγχους σε οχήματα και οδηγούς.

Αντίστοιχη εγκύκλιος αναμένεται να εκδοθεί τις προσεχείς ημέρες και από το Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος τα συγκεκριμένα μέτρα ισχυροποιούν ακόμα περισσότερο τη συνεργασία της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

πυροσβεστική