Ελλάδα|26.06.2019 14:42

Καιρός: Καύσωνας με νεκρούς στην Ευρώπη - Μελτέμια και φωτιές στην Ελλάδα

Newsroom

Καιρός: Στην Ευρώπη ο υδράργυρος έχει χτυπήσει «κόκκινο». Οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου ενώ στη Γαλλία έχουν χάσει τη ζωή τους τρία άτομα από τον καύσωνα. Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι, ότι η Ευρώπη μαστίζεται από έναν πρωτοφανή - από το 1947 - καύσωνα. Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, η περίοδος που διανύουμε μόνο ελληνικό καλοκαίρι δεν θυμίζει. Κι αυτό γιατί τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι υψηλές θερμοκρασίες, καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και πολύ δυνατοί άνεμοι.  

Ο καιρός την Τετάρτη 

Ενισχυμένοι θα πνέουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο. Το μελτέμι θα φτάνει στα 7 (σχεδόν θυελλώδεις) και τοπικά στα 8 μποφόρ (θυελλώδεις). Σημειώνεται ότι σχεδόν θυελλώδεις και τοπικά θυελλώδεις θα πνέουν πρόσκαιρα οι άνεμοι και στην Αττική, και ως εκ τούτου συνιστάται προσοχή στις εξωτερικές δραστηριότητες. 

Γι' αυτό και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας φροντίζει να προειδοποιεί σε τακτική βάση για τις περιοχές, στις οποίες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιές.

Η Γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη έκανε γνωστές το μεσημέρι της Τρίτης τις περιφέρειες της χώρας, που αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς για σήμερα, Τετάρτη 26 Ιουνίου. 

Σύμφωνα με το σημείωμα της υπηρεσίας, οι περιοχές αυτές είναι οι Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία και Κύθηρα. Γι' αυτό συστήνει στους κατοίκους των εν λόγω περιοχών, ώστε να προληφθούν δυσάρεστες καταστάσεις από την πιθανή πρόληψη πυρκαγιών.

Αναλυτική πρόγνωση

Για σήμερα αναμένονται τοπικές νεφώσεις σε όλη τη χώρα που κατά περιόδους θα είναι πυκνές. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα ηπειρωτικά και την Κρήτη. Τα φαινόμενα στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 18 έως 27 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από 20 έως 34, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 21 έως 35, στα νότια ηπειρωτικά από 22 έως 33, στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 31, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 22 έως 35, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 24 έως 29 και στην Κρήτη από 21 έως 31.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ με εξαίρεση το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοανατολικές και ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα στραφούν πρόσκαιρα σε βόρειους και βορειοδυτικούς ίδιας ένταξης.

Στη Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 25 έως 31 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους με βροχές και πιθανώς καταιγίδες από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 25 έως 33 βαθμούς.

Ο καιρός «τρελάθηκε» στην Ευρώπη

Την Παρασκευή, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 45 βαθμούς Κελσίου στο γαλλικό Νότο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακυρώθηκαν όλες οι σχολικές εξετάσεις για εκείνη την ημέρα ενώ με διαλείμματα θα γίνονται οι αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών στο ποδόσφαιρο στη Γαλλία. Η συγκεκριμένη χώρα μετρά ήδη τρεις νεκρούς, όλοι θύματα του καύσωνα και της προσπάθειάς τους να δροσιστούν. Και οι τρεις πέθαναν την ώρα που βούτηξαν στην θάλασσα για να δροσιστούν από την αφόρητη ζέστη που έχει κάνει την εμφάνισή της στην κεντρική και δυτική Ευρώπη με θερμοκρασίες ρεκόρ που θα κρατήσουν για ημέρες.

Ένας 70χρονος έπαθε ανακοπή σε παραλία κοντά στο Μονπελιέ την ημέρα που βγήκε έκτακτο δελτίο για το κύμα καύσωνα. Την Τρίτη μια 62χρονη και ένας 75χρονος έχασαν τη ζωή τους από τις ίδιες συνθήκες.

Το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη και προέρχεται από την Σαχάρα χτυπά ήδη την Γαλλία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Τσεχία, την Δανία, την Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και την Ελβετία. Ο γαλλικός Νότος θα επηρεαστεί πολύ από το κύμα καύσωνα με τις προβλέψεις να λένε ότι την Παρασκευή η θερμοκρασία θα φτάσει τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Όλες οι σχολικές εξετάσεις έχουν ακυρωθεί ενώ οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών στο ποδόσφαιρο που γίνεται στην Γαλλία αποφάσισαν να γίνονται μεγάλα διαλείμματα στους αγώνες για να δροσίζονται οι παίκτριες.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συγκρίνουν το φετινό κύμα καύσωνα με αυτό του 2003 όταν είχαμε 70.000 νεκρούς σε όλη την Ευρώπη και 15.000 μόνο στη Γαλλία.

Στη Γερμανία το θερμόμετρο έδειξε 37 βαθμούς την Τρίτη και οι θερμοκρασίες αναμένεται να εκτιναχθούν περισσότερο την Τετάρτη.

Στην Ισπανία (στο Τολέδο για παράδειγμα) περιμένουν τουλάχιστον 40 βαθμούς από την Πέμπτη μέχρι και την Παρασκευή.

νεκροίκαιρόςβροχέςκαύσωνας