Ελλάδα|26.06.2019 14:50

Μάριος Παπαγεωργίου: Στις 3 Ιουλίου θα ανακοινωθεί η ποινή των κατηγορουμένων

Σοφία Φασουλάκη

Στις 3 Ιουλίου θα μάθει η οικογένεια του Μάριου Παπαγεωργίου την ποινή που θα επιβάλλει το δικαστήριο σε βάρος των τεσσάρων κατηγορουμένων για τη δολοφονία του 26χρονου τον Αύγουστο του 2012.

Το δικαστήριο μετά το αίτημα του δικηγόρου του βασικού κατηγορούμενου διέκοψε τη συνεδρίασή του για τον Ιούλιο, με τον συνήγορο Μανώλη Αναστασάκη να δηλώνει κώλυμα λόγω άλλου δικαστηρίου στην Κόρινθο αλλά και για να κάνει χρήση των νέων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που αφορά στο ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. 

Σημειώνεται ότι με τον υφιστάμενο Ποινικό Κώδικα -ο οποίος αλλάζει ωστόσο από την 1η Ιουλίου- η αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου βασίζεται σε υποκειμενικά κριτήρια του δικαστηρίου ενώ από 1η Ιουλίου η αναγνώρισή του θα βασίζεται στο αντικειμενικό κριτήριο της «σύννομης ζωής». Με δύο λόγια όποιος έχει λευκό ποινικό μητρώο θα μπορεί ευπρόσωπα να ζητεί την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου «σύννομου βίου» (όπως πλέον αναφέρεται στη διάταξη) και αυτό να του αναγνωρίζεται ακόμη και εάν έχει διαπράξει ένα ελαφρύ πλημμέλημα. 

Το ιστορικό 

Ο 26χρονος εξαφανίστηκε στις 9 Αυγούστου 2012 με τους απαγωγείς του να ζητούν υπέρογκα λύτρα για να τον αφήσουν ελεύθερο.
Η μητέρα του ζήτησε τη βοήθεια ενός φιλικού τους προσώπου 73χρονου και βασικού κατηγορουμένου, ο οποίος την συμβούλευσε να μην ειδοποιήσει τις Αρχές.
Αυτό που δεν μπορούσε να φανταστεί ήταν πως αυτός ο άνθρωπος ήταν τελικά, σύμφωνα με την δικαιοσύνη, ο «εγκέφαλος» της απαγωγής και της δολοφονίας του παιδιού της. Σε πρώτο βαθμό έχει, μάλιστα, καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και 23 χρόνια.  

Μάριος Παπαγεωργίου