Ελλάδα|26.06.2019 22:57

Νοσοκομείο Γουμένισσας: Σοβαρή έλλειψη γιατρών και χειρουργών

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Για προβληματική λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Γουμένισσας, λόγω της σημαντικής έλλειψης  ιατρικού προσωπικού, κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι της ακριτικής αυτής περιοχής και να υπόκεινται σε έξοδα, αφού για εξετάσεις θα πρέπει να επισκεφθούν ιδιώτη γιατρό ή να μεταβούν στο νοσοκομείο του Κιλκίς, το οποίο απέχει περίπου πενήντα χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του Νοσοκομείου της Γουμένισσας, Ξενοφών Παπαλέξη, υπάρχει μόνο ένας παιδίατρος για 3.500 παιδιά της περιοχής, ο οποίος καλύπτει εφημερίες και του νοσοκομείου Κιλκίς, με αποτέλεσμα το παιδιατρικό ιατρείο στη Γουμένισσα να λειτουργεί μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Επίσης, κατά τον ίδιο στο Νοσοκομείο Γουμένισσας δεν υπάρχει γυναικολόγος, ο μοναδικός καρδιολόγος κάνει εφημερίες και στο νοσοκομείο του Κιλκίς, ενώ παίρνει και τα ρεπό του μαζεμένα, με αποτέλεσμα από τη Γουμένισσα να λείπει σχεδόν τις μισές μέρες το χρόνο.

Έλλειψη παθολόγων και χειρουργών

Παράλληλα, υπάρχουν δύο παθολόγοι, αν και χρειάζονται τουλάχιστον τρεις και ο ένας από αυτούς το επόμενο διάστημα συνταξιοδοτείται, ενώ μόλις δύο είναι και οι χειρουργοί και ο ένας πρόκειται να βγει άμεσα στη σύνταξη.

«Στα χειρουργεία το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, αφού δεν υπάρχει καν ειδικευόμενος γιατρός, ο οποίος είναι απαραίτητος. Τις δουλειές του ειδικευόμενου γιατρού αναγκάζονται να κάνουν οι… νοσηλεύτριες. Επίσης, υπάρχει στο νοσοκομείο μαία, αλλά, εφ΄ όσον λείπει γυναικολόγος, στην ουσία δε χρειάζεται. Ορθοπεδικός ερχόταν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού μία φορά την εβδομάδα, όμως, για κάποιες εξετάσεις οι ασθενείς έπρεπε να πάνε στο Κιλκίς, το οποίο απέχει από εμάς περίπου 50 χιλιόμετρα και χρειάζονται 70 ευρώ με το ταξί. Ποιος θα φροντίσει ένα παιδάκι, όταν αρρωσταίνει, εφ’ όσον ο παιδίατρος έρχεται στη Γουμένισσα μία ή δύο φορές την εβδομάδα;  Το νοσοκομείο μας στην ουσία υπολειτουργεί, σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό, αν και σήμερα η κάλυψη των κλινών μας ξεπερνάει το 100%. Ο διοικητής του νοσοκομείου παλεύει, αλλά δεν τον βοηθάει η κεντρική εξουσία», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Παπαλέξης.

«Υπάρχουν προβλήματα και τα κενά υφίστανται εδώ και πολύ καιρό, όμως, γίνονται προσπάθειες, για να βελτιωθεί η κατάσταση. Μας έδωσαν θέσεις για παθολόγο και χειρουργό, για να καλύψουμε τις  ανάγκες μας, όμως, οι εκλογές σταμάτησαν τις διαδικασίες. Επίσης, ελπίζουμε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα καλυφθεί και η θέση του γυναικολόγου. Ευελπιστούμε ότι μετά τις εκλογές τα προβλήματα θα επιλυθούν», αναφέρει από την πλευρά του ο διοικητής του Νοσοκομείου Γουμένισσας, Γιάννης Τσαμαδιάς. 

ΚιλκίςνοσοκομείαΓουμένισσα