Ελλάδα|15.11.2018 07:51

Διεθνές καρτέλ κόκας: Εκουαδόρ - Αυστραλία μέσω Ελλάδας

Ευλαμπία Ρέβη

Γιος πασίγνωστης Ελληνίδας αστρολόγου φέρεται να εµπλέκεται στο κύκλωµα διακίνησης ναρκωτικών που θα µετέφερε 300 κιλά καθαρής κοκαΐνης από το Εκουαδόρ στην Αυστραλία.

Ως «εγκέφαλοι» της χρηµατοδότησης, της οργάνωσης και του συντονισµού της µεταφοράς της κοκαΐνης φέρονται να είναι τόσο ο ίδιος, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης καφετέριας στην Αθήνα, όσο και ένας ακόµη Ελληνας µε έναν Αλβανό που συνελήφθησαν χθες από αστυνοµικούς της Υποδιεύθυνσης ∆ίωξης Ναρκωτικών.

Με βάση αστυνοµικές πηγές, αρχηγικό ρόλο είχε ο δεύτερος Ελληνας που συνελήφθη, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης µάντρας αυτοκινήτων στο Κορωπί, µε εισαγωγές οχηµάτων από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερµανία. Ο ίδιος, µάλιστα, βρισκόταν εδώ και καιρό στο µικροσκόπιο των Αρχών ως ύποπτος για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Οι τρεις συλληφθέντες φέρονται να έδωσαν το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ για τη µεταφορά των ναρκωτικών

Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές ενηµέρωσης, ο Αλβανός συνεργός τους είχε συλληφθεί κατά το παρελθόν στην Ιταλία και ήταν επιφορτισµένος κυρίως µε τη διαµεσολάβηση µε τα υπόλοιπα µέλη της εγκληµατικής οργάνωσης που ζουν στο εξωτερικό.  Η πληροφορία για το κύκλωµα διεθνικού χαρακτήρα που διακινούσε τη συγκεκριµένη ναρκωτική ουσία δόθηκε από την αµερικανική DEA και άµεσα στήθηκε δίκτυο συνεργασίας αστυνοµικών υπηρεσιών από διαφορετικές χώρες.

Η µεγάλη ποσότητα κοκαΐνης εντοπίστηκε επιµελώς κρυµµένη σε κρύπτες και µέσα σε ειδικές συσκευασίες σε ιστιοπλοϊκό στον Ισηµερινό, όπου οι αστυνοµικοί πέρασαν χειροπέδες σε άλλα έξι άτοµα.

Η µεγάλη ποσότητα της κοκαΐνης εντοπίστηκε επιµελώς κρυµµένη σε κρύπτες και µέσα σε ειδικές συσκευασίες σε ιστιοπλοϊκό στον Ισηµερινό

Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι τρεις συλληφθέντες στην Ελλάδα φέρονται να έδωσαν το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ για τη µεταφορά της κοκαΐνης στην Αυστραλία, µε τους αστυνοµικούς να µην αποκλείουν το ενδεχόµενο ποσότητα αυτής να την «έσπρωχναν» σε δεύτερο χρόνο και στην Ελλάδα. Και οι τρεις φαίνεται ότι έστησαν βήµα προς βήµα τη µεταφορά της κοκαΐνης προς την Αυστραλία, ενώ υπεύθυνος για τη µίσθωση και την επάνδρωση του ιστιοπλοϊκού φέρεται να ήταν ο Αλβανός συλληφθείς.
Οι εµπλεκόµενες διωκτικές Αρχές ερευνούν εξονυχιστικά όλα τα κανάλια επικοινωνίας που είχαν τα µέλη του πολυδαίδαλου κυκλώµατος ανά τον κόσµο. Για τον λόγο αυτό ο αριθµός των συλλήψεων, που µέχρι χθες το βράδυ ανέρχονταν συνολικά σε εννέα, αναµένεται να αυξηθεί.

Πηγές της Κατεχάκη κάνουν λόγο για µία από τις σηµαντικότερες υποθέσεις που έχει χειριστεί τα τελευταία χρόνια η Υποδιεύθυνση ∆ίωξης Ναρκωτικών της ∆ιεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, υπογραµµίζοντας ότι για την εξάρθρωση της εγκληµατικής οργάνωσης κλιµάκιο της ΕΛ.ΑΣ., µε επικεφαλής έµπειρο αξιωµατικό, ταξίδεψε στο Εκουαδόρ για τον συντονισµό της επιχείρησης. Επίσηµες ανακοινώσεις, πάντως, για το πολυµελές κύκλωµα διακίνησης κοκαΐνης διεθνικού χαρακτήρα αναµένεται να γίνουν σήµερα.

Το κέρδος που θα αποκόµιζαν τα µέλη του κυκλώµατος από την πώληση των 300 κιλών κοκαΐνης ανέρχεται σε πολλά εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι µόλις ένα γραµµάριο στην εγχώρια αγορά µπορεί να πωληθεί αντί 35 ευρώ και να φτάσει µέχρι και τα 120 ευρώ. Το ένα κιλό κοκαΐνης, δε, ξεκινά από 35.000 ευρώ, ενώ µπορεί να ξεπεράσει 
και τα 60.000 ευρώ. Η τιµή εξαρτάται από την καθαρότητα της εξαιρετικά διεγερτικής και εξαρτησιογόνας ουσίας, δηλαδή το κατά πόσο και µέχρι ποιον βαθµό έχει νοθευτεί και αναµειχθεί µε άλλες ουσίες.

Στην Αυστραλία, από την άλλη, η τιµή της είναι η δεύτερη υψηλότερη παγκοσµίως και φτάνει τα 200 ευρώ ανά γραµµάριο και τα 210.000 ευρώ ανά κιλό. Στο Εκουαδόρ η ίδια ποσότητα πωλείται αντί µόλις 5 ευρώ, ενώ αν κάποιος στη λατινοαµερικανική χώρα βρεθεί να έχει στην κατοχή του περισσότερα από 5 κιλά κοκαΐνης αντιµετωπίζει µέγιστη ποινή φυλάκισης 10-13 ετών.

κοκαΐνηκύκλωμα ναρκωτικών