Ελλάδα|15.11.2018 07:43

Υπόθεση τρόλεϊ «Man» - 48 βγήκαν... λάδι, δύο παραπέμπονται σε δίκη

Σοφία Σπίγγου

Αυλαία έπεσε στην πολύκροτη υπόθεση της προμήθειας 90 τρόλεϊ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, γνωστή ως «υπόθεση Μan», καθώς το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε με βούλευμά του την απαλλαγή σχεδόν όλων των εμπλεκομένων, μεταξύ των οποίων και του πρώην υπουργού Χρίστου Βερελή, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής που αποφάσισε την επίμαχη αγορά.

Εννέα χρόνια μετά την έναρξη των ερευνών, που είχαν οδηγήσει σε παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα τον κ. Βερελή για λόγους ευθιξίας, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο κατέληξε στο ότι δεν υπήρξαν παράνομες αμοιβές στην υπόθεση, ενώ αναγνωρίζει στον πρώην υπουργό το δικαίωμα να παραστεί ως πολιτικώς ενάγων στην υπόθεση διεκδικώντας αποζημίωση.

Με το σχετικό βούλευμα απαλλάσσονται και ακόμη 47 κατηγορούμενοι στην υπόθεση, μεταξύ των οποίων γνωστά πολιτικά πρόσωπα, τα οποία είτε αναπλήρωσαν τον κ. Βερελή είτε μετείχαν στη διακομματική επιτροπή για την εν λόγω προμήθεια, όπως οι Γιάννης Μανιάτης, Γιώργος Ζαννιάς, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης έρευνας που διατάχθηκε με αφορμή δημοσιεύματα τα οποία, επικαλούμενα στοιχεία από τη γερμανική Δικαιοσύνη, έκαναν λόγο για ενδεχόμενες παράνομες αμοιβές, υποβλήθηκαν αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε Ελβετία και Κύπρο.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, «από την έρευνα δεν προέκυψε καταβολή χρηματικών ποσών σε κάποιο από τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα έχοντα την ιδιότητα του κατηγορουμένου και δυνάμενα κατά το μάλλον ή ήττον να αποφασίσουν ή να επηρεάσουν την ανάθεση της κρίσιμης προμήθειας στις εταιρείες ΕΛΒΟ ΑΒΕ και Neoman Bus GmbH». Μόνο για δύο μη πολιτικά πρόσωπα υπήρξε χωρισμός της υπόθεσης, καθώς βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους ποσά έως 100.000 ευρώ και παραπέμφθηκαν σε δίκη.