Ελλάδα|28.06.2019 11:37

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Λήγει σήμερα η προθεσμία - Κληρώνει στις 21/7

Άρης Χατζηγεωργίου

Λήγει απόψε τα µεσάνυχτα η προθεσµία για αιτήσεις δωρεάν φιλοξενίας παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθµούς ανά την Ελλάδα και ξεκινά η διαδικασία ελέγχου των στοιχείων προκειµένου να βγουν οι οριστικοί πίνακες των δικαιούχων τρεις εβδοµάδες αργότερα, στις 21 Ιουλίου 2019. Σύµφωνα µε πληροφορίες, έως χθες είχαν ήδη υποβληθεί αιτήσεις για τη φιλοξενία περίπου 150.000 βρεφών και νηπίων. Με βάση αυτό το πλήθος, εκτιµάται ότι µετά και τη σηµερινή ηµέρα θα έχουν συγκεντρωθεί αιτήσεις για περίπου ίσο αριθµό µε πέρυσι, δηλαδή 161.000 παιδιά.

Εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς 2019-2020, η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι διαθέτει εξαρχής αυξηµένη χρηµατοδότηση ύψους 270 εκατοµµυρίων ευρώ. Στόχος, όπως ανέφεραν τον περασµένο Μάιο οι αρµόδιοι υπουργοί Αλέξης Χαρίτσης και Θεανώ Φωτίου, είναι να εξασφαλιστεί δωρεάν φιλοξενία σε δηµοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθµούς για όλα τα παιδιά που το δικαιούνται. Υπενθυµίζεται ότι στο προηγούµενο σχολικό έτος, από τις 161.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, εγκρίθηκαν 141.000 και δόθηκαν σε δύο δόσεις 127.000 κουπόνια (vouchers).

Εµειναν, δηλαδή, εκτός δωρεάν φιλοξενίας 14.000 παιδιά που είχαν το δικαίωµα λόγω έλλειψης θέσεων στις περιοχές που ζητούσαν οι γονείς. Φέτος ελπίζεται ο αριθµός αυτός να είναι ο µικρότερος δυνατός, καθώς λειτουργούν προγράµµατα ενίσχυσης των δήµων για δηµιουργία νέων δοµών και ταυτόχρονα ισχύει το πρόγραµµα διετούς υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα δηµόσια νηπιαγωγεία. Ποια είναι, όµως, η διαδικασία που θα κρίνει ποιοι γονείς είναι δικαιούχοι;

  • Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως σήµερα τα µεσάνυχτα στην Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ-www.eetaa.gr). Επίσης, έως σήµερα θα πρέπει να έχουν αποσταλεί ταχυδροµικά και τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν όσα δηλώνουν οι αιτούντες για την οικογενειακή-εργασιακή κατάσταση, το εισόδηµά τους και τα κοινωνικά τους χαρακτηριστικά (π.χ. Εκκαθαριστικό Δήλωσης Εισοδήµατος 2018, Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης, κάρτα ανεργίας κ.λπ.).
  • Στις 12 Ιουλίου 2019 θα εκδοθούν οι προσωρινοί πίνακες των δικαιούχων µε βάση τη µοριοδότηση των επιτροπών της ΕΕΤΑΑ. Το οικογενειακό εισόδηµα δεν µπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 27.000€ για µητέρες που έχουν έως 2 παιδιά, τα 30.000€ για µητέρες που έχουν 3 παιδιά, τα 33.000€ για µητέρες που έχουν 4 παιδιά και τα 36.000€ για µητέρες που έχουν από 5 παιδιά και άνω.
  • Οι προσωρινοί πίνακες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr, paidikoi.eetaa.gr) και από τις 13 Ιουλίου θα είναι δυνατό να υποβάλλονται ενστάσεις. Η ηλεκτρονική υποβολή ενστάσεων θα είναι εφικτή έως τα µεσάνυχτα της 17ης Ιουλίου 2019.
  • Μετά την εξέταση των υποβληθεισών ενστάσεων, καταρτίζονται οι οριστικοί πίνακες κατάταξης των ωφελουµένων ανά Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα. Οι αιτούντες θα µπορούν να δουν το οριστικό αποτέλεσµα της αίτησής τους στην ειδική εφαρµογή στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ: (www.eetaa.gr, paidikoi.eetaa.gr) στις 21/7/2019.
  • Εως τις 2 Σεπτεµβρίου 2019 οι γονείς που θα έχουν κριθεί δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν απευθυνθεί στις δοµές φιλοξενίας και να εγγράψουν τα παιδιά. Στις αιτήσεις κάθε γονέας δηλώνει δοµές προτίµησης και η ΕΕΤΑΑ στα αποτελέσµατα αναφέρει εάν υπάρχουν θέσεις εκεί. Πάντως οι δικαιούχοι µπορούν έχοντας ανά χείρας το κουπόνι να αναζητήσουν θέση είτε στις δοµές που δήλωσαν είτε σε οποιαδήποτε άλλη δοµή επιθυµούν.

Τα ποσά που καλύπτονται μέσω κουπονιών

  • Για βρέφη από 2 µηνών έως 2,5 ετών: 2.375€ χωρίς σίτιση και 2.945€ µε σίτιση.
  • Για προνήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση: 1.805€ χωρίς σίτιση και 2.375€ µε σίτιση.
  • Για προνήπια µε αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών: 5.000€
παιδικοί σταθμοίΕΕΤΑΑβρεφονηπιακοί σταθμοίΕΣΠΑ