Ελλάδα|28.06.2019 20:10

Με σφραγίδα Ιβάν Σαββίδη το μνημόνιο συνεργασίας ΑΧΕΠΑ και Ρωσικού Ινστιτούτου

Τίμος Φακαλής

Την στήριξή του για ακόμη μια φορά στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ έδειξε ο Ιβάν Σαββίδης ο οποίος ενισχύει οικονομικά  εδώ και έξι χρόνια το νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης έχοντας συμβάλει οικονομικά στην αγορά σύγχρονων μηχανημάτων. 

Αυτή την φορά το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδης»  στηρίζει οικονομικά τη συνεργασία μεταξύ της Α΄ Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΑΠΘ, που εδρεύει στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (Π.Γ.Ν.Θ.) ΑΧΕΠΑ, και του μεγαλύτερου Ινστιτούτου Νευροχειρουργικής της Ρωσίας με παγκόσμια αναγνώριση,  ΝΝ Burdenko, που εδρεύει στη Μόσχα. 

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν το απόγευμα της Παρασκευής μνημόνιο συνεργασίας  στο πλαίσιο του 33ου Πανελλήνιου Νευροχειρουργικού Συνεδρίου και του 4ου Συνεδρίου Νευροχειρουργικής Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο πραγματοποιείται από τις 27 έως τις  30 Ιουνίου 2019, στο ξενοδοχείο «Μakedonia Palace» στη Θεσσαλονίκη. 

Η διμερής επιστημονική συνεργασία μεταξύ της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ και του Ινστιτούτου Νευροχειρουργικής ΝΝ Burdenko αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων και να ενισχύσει την εφαρμογή νέων χειρουργικών τεχνικών και την εκπαίδευση Νευροχειρουργών όπως εξήγησε ο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης μετά την υπογραφή του μνημονίου.
Μιλώντας από την πλευρά του στο ethnos.gr ο Διευθυντής του Ινστιτούτου ΝΝ Burdenko, Alexander Potapov συμφώνησε ότι το μνημόνιο συνεργασίας θα βοηθήσει στην ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας των επιστημόνων των δύο χωρών. 

Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Ιωάννης Πατσαλάς, η συνεργασία του Ινστιτούτου με το ΑΠΘ ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με τον αείμνηστο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Νικόλαος Φόρογλου. 

Μήτκας: Βελτίωση σε 2-3 χρόνια εκπαίδευσης

«Το ΑΠΘ έχει πολλές συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα της Ρωσίας. Σήμερα επεκτείνεται αυτή η συνεργασία και γίνεται πολύ ουσιαστική σε μία πολύ σημαντική περιοχή όπως είναι η νευροχειρουργική. Η σημασία του Μνημονίου συνεργασίας με ένα εξαιρετικό νοσοκομείο και ιατρικό κέντρο στην Μόσχα θα δώσει την ευκαιρία στους δικούς μας καθηγητές αλλά και τους φοιτητές να εκπαιδευτούν στη τελευταία λέξη της τεχνολογίας» είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας κατά τη διάρκεια  της εκδήλωσης και πρόσθεσε:  «Αυτή η συνεργασία ελπίζουμε θα έχει σημαντική στήριξη και από το ίδρυμα Ιβάν Σαββίδης.

Ήδη το ίδρυμα έχει υποσχεθεί ότι θα στηρίξει με υποτροφίες  και με άλλα κόστη και έτσι ελπίζουμε ότι σε δύο-τρία χρόνια και η δική μας ικανότητα  αντιμετώπισης δύσκολων περιστατικών όπως στο ΑΧΕΠΑ θα βελτιωθεί αλλά και η εκπαίδευση των φοιτητών της ιατρικής πραγματικά θα περάσει σε άλλο επίπεδο Είναι πάντα εξαιρετική η σχέση που έχουμε με το ίδρυμα Ιβάν Σαββίδης και θεωρούμε ότι θα συνεχίζει να μας στηρίζει όσο εμείς θα προτείνουμε ενδιαφέρουσες δράσεις».   Όπως τόνισε ο κ. Μήτκας το Φιλανθρωπικό  Ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδης» έχει στηρίξει και στηρίζει μία σειρά δράσεων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο από επώνυμες έδρες, το Κέντρο Ποντιακών ερευνών, την Ολυμπιάδα Ελληνικής γλώσσας αλλά και συγκεκριμένες κλινικές πανεπιστημιακές ή άλλα εργαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι το Φιλανθρωπικό  Ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδης» έχει καλύψει τους μισθούς για την εργασία 14 ιατρών που εργάζονταν κι εργάζονται στην Παιδιατρική Πτέρυγα του νοσοκομείου προκειμένου να φροντίζουν τα περισσότερα 200 παιδιά που έχουν νοσηλευτεί στο ΑΧΕΠΑ.

ΑΧΕΠΑΙβάν Σαββίδης