Ελλάδα|15.11.2018 12:25

Η Ε.Ε. απαιτεί αναγνώριση πτυχίων και απειλεί με κυρώσεις

Νίκος Μάστορας

Νέα εμπλοκή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία απειλεί τη χώρα μας με «αιτιολογημένη γνώμη» (σ.σ.: προκαταρκτικό στάδιο παραπομπής στο Ευρωδικαστήριο), προκαλεί η μεγάλη καθυστέρηση έως και τρία χρόνια στις διαδικασίες επαγγελματικής αναγνώρισης πτυχίων που χορηγούν ξένα πανεπιστήμια κατόπιν σπουδών σε ελληνικά κολέγια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας εξηγήσεις εντός του προσεχούς διμήνου σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), στο οποίο απευθύνονται όσοι ζητούν αναγνώριση τέτοιων πτυχίων προκειμένου κατόπιν να τα χρησιμοποιήσουν για να βελτιώσουν τη θέση τους στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι.

Ομως, εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών, ελάχιστων υπαλλήλων, αλλά και συνεχών αλλαγών στη σύνθεση του ΣΑΕΠ -λόγω της φύσης του έργου είναι δυσλειτουργική επιτροπή με περίπου 40 μέλη- σήμερα εκτιμάται πως εκκρεμούν περίπου 5.000 αιτήσεις αναγνώρισης, ακόμα και από το 2015! Και αυτό παρότι τον Οκτώβριο του 2017 ο Κώστας Γαβρόγλου είχε υποσχεθεί επίσπευση των διαδικασιών χωρίς να καταστρατηγηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου πραγματικής φοίτησης και προέλευσης των πτυχίων.

Αρνητικός αντίκτυπος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, οι αιτήσεις αναγνώρισης προσόντων πρέπει να αντιμετωπίζονται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος (ο ελληνικός νόμος επιτρέπει έξι μήνες, η Κομισιόν μιλάει για τέσσερις), όμως στην Ελλάδα η διαδικασία διαρκεί πολύ περισσότερο, με αποτέλεσμα να προκύπτει αρνητικός αντίκτυπος στους επαγγελματίες, οι οποίοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Για τις καθυστερήσεις του ΣΑΕΠ πέρυσι δημοσιοποιήθηκε και έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που αναφερόταν σε πειθαρχικές ευθύνες, ενώ για το ίδιο θέμα έχουν καταθέσει ερωτήσεις βουλευτές τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τελευταία έγινε στις αρχές του τρέχοντος μήνα από 61 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ανάμεσα στους οποίους και οι δύο προκάτοχοι του Κώστα Γαβρόγλου, Αριστείδης Μπαλτάς και Νίκος Φίλης.

Οπως τόνισαν στην ερώτησή τους, «σοβαρή αρνητική συνέπεια των καθυστερήσεων, μεταξύ άλλων, αποτελεί ο αποκλεισμός που υφίστανται επί σειρά ετών οι ομάδες των ενδιαφερομένων από την υποβολή αίτησης για πρόσληψή τους, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αφού δεν μπορούν να υποβάλουν έγκαιρα τα απαραίτητα κάθε φορά δικαιολογητικά».

Κομισιόνκολέγιαιδιωτικά πανεπιστήμια