Ελλάδα|15.11.2018 14:26

Πώς εντοπίστηκε το μεγάλο κύκλωμα κοκαΐνης με Έλληνες «καπεταναίους»

Newsroom

Όπως αναφέρει η Αστυνομία, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων ετών και μία από τις πιο μεγάλες επιχειρήσεις καταστολής εγκλήματος παγκοσμίως. Η εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα, δραστηριοποιείτο στη δια θαλάσσης μεταφορά, μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, από τη Λατινική Αμερική σε διάφορα σημεία της υφηλίου.

Σε παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2018, στην Ελλάδα και στον Ισημερινό, συνελήφθησαν εννέα μέλη της Οργάνωσης, τρεις Έλληνες και έξι αλλοδαποί στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, στην οποία είχε μεταβεί μάλιστα για το σκοπό αυτό, αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών.

Τα ευρήματα που κατασχέθηκαν

Μέσα σε ιστιοφόρο στον Ισημερινό, κατασχέθηκε ποσότητα κοκαΐνης 382 κιλών. 
Στην Ελλάδα μεταξύ άλλων, ένα πιστόλι, ένα περίστροφο, μία συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης, 223 φυσίγγια και δύο ζυγαριές ακριβείας.

Τους παρακολουθούσαν για μήνες

Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, προηγήθηκε πολύμηνη διεθνής αστυνομική συνεργασία και εντατική ανταλλαγή και αξιοποίηση πληροφοριακών δεδομένων. Στις έρευνες συνεργάστηκε η Δίωξη Ναρκωτικών της χώρας μας, η αμερικανική DEA και η αντίστοιχη του Ισημερινού.

Πώς δρούσε η οργάνωση

Από την προανάκριση που διενεργήθηκε, αποκαλύφθηκε η μεθοδολογία δράσης, η ιεραρχική δομή των μελών και η διεθνικού χαρακτήρα δραστηριοποίηση και διασύνδεση μεταξύ τους. Παράλληλα, από την εξέλιξη των ερευνών διακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση -αποτελούμενη από δύο υποομάδες- λάμβανε αυξημένα μέτρα και τεχνάσματα, με σκοπό τη συγκάλυψη της δράσης της.

Αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με τα μέσα που χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά των ναρκωτικών και την επαγγελματική κατάρτιση και υποδομή που διέθεταν, οδηγούν στην εκτίμηση ότι τα προσδοκώμενα παράνομα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνουν τα 11.000.000 ευρώ!

Οι «μούτσοι» ήταν στον Ισημερινό, ενώ οι... καπεταναίοι οργάνωναν το ταξίδι της κοκαΐνης. Τα εν Ελλάδι μέλη, αναλάμβαναν τη διαδικασία του εφοδιασμού των σκαφών με βοηθητικούς χώρους και εξαρτήματα αναγκαία για τον πλου, καθώς και με την ανεύρεση πληρωμάτων, τον καθορισμό του προορισμού και τον συντονισμό εν γένει της επικείμενης μεταφοράς.

Οι δύο Ελληνες του κυκλώματος

Ο 63χρονος και ο 41χρονος, ήταν υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό, οργάνωση, χρηματοδότηση και μεθόδευση της θαλάσσιας μεταφοράς με το ιστιοπλοϊκό σκάφος μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης, από το κεντροαμερικανικό κράτος στην Αυστραλία. Άμεσος συνεργάτης αυτών ήταν ο 42χρονος Έλληνας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο και διεκπεραίωση των λεπτομερειών και διαδικασιών της επικείμενης μεταφοράς (έλεγχος καταλληλόλητας σκάφους, ανεύρεση skippers αυτού).

Συνεχίζεται το ξήλωμα της οργάνωσης

Κατόπιν των ανωτέρω και μετά από επισταμένη και συνεχή επιτήρηση των κινήσεων, των μελών του κυκλώματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τον εντοπισμό των προετοιμασιών για την επικείμενη μεταφορά, αποφασίστηκε η ταυτόχρονη ανάπτυξη επιχειρησιακών δράσεων σε περιοχή της Αττικής και στο εξωτερικό, για την παράλληλη αποδόμηση όλου του διεθνικού δικτύου της εγκληματικής οργάνωσης. Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται για την αποκάλυψη και άλλων πτυχών αυτής, ενώ επίκειται ανάπτυξη συνεργασίας με ομόλογες Αρχές και άλλων χωρών.

κοκαΐνηαστυνομίακύκλωμα ναρκωτικών