Ελλάδα|02.07.2019 12:34
Παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας: Έως και 10 χρόνια φυλάκιση
NewsroomΟ νέος Ποινικός Κώδικας φέρνει τους οδηγούς προ των ευθυνών τους και τους κάνει να σκεφτούν και δεύτερη φορά πριν βγουν στο δρόμο, αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, καθώς τα αδικήματα που αφορούν σε παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) αυστηροποιούνται.
Μεταξύ άλλων, ο νέος ΚΟΚ προβλέπει ακόμη και φυλάκιση 10 ετών (αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις), σε ορισμένες περιπτώσεις. Στόχος του νέου νόμου είναι να καταστήσει πιο υπεύθυνους συμπεριφορικά τους οδηγούς, επιβάλλοντας αυστηρές ποινές.
Με στόχο να καταστήσει πιο υπεύθυνους τους οδηγούς οχημάτων, ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει βασικά τα εξής, όσον αφορά σε αδικήματα του ΚΟΚ:
- Όποιος οδηγεί όχημα έχοντας καταναλώσει ποσότητα οινοπνεύματος ή έχοντας κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών ή είναι σωματικά και πνευματικά εξαντλημένος, ή οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης, οδηγεί σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες ή αν οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο τιμωρείται -αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις- με φυλάκιση έως τρία έτη ή με χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα.
- Παράλληλα, προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, με κάθειρξη έως δέκα έτη αν η πράξη του είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου, με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου ανθρώπου. Αν προκλήθηκε θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
- Τέλος, όποιος οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.
Διαβάστε ακόμη
- Συγκινεί μαθητής ΕΠΑΛ για τα κορίτσια στην Ηλιούπολη: «Έγραψα δικές μου Πανελλήνιες, δεν μπορούσα να προσποιηθώ»
- Viral η εντυπωσιακή διάσωση ελαφιού στην Ιταλία - Είχε παγιδευτεί σε κανάλι
- Πρωτοφανείς εικόνες στη Συρία: Υπερχείλιση του Ευφράτη προκαλεί εκκενώσεις παρόχθιων περιοχών
- Τραγωδία στη νύχτα ατελείωτου χάους στο Παρίσι: Νεκρός οπαδός της Παρί μετά την κατάκτηση του Champions League