Ελλάδα|02.07.2019 17:54

Θεσσαλονίκη: Σε υποβαθμισμένη αλάνα δίνουν το όνομα του Ερνέστου Εμπράρ

Newsroom

Σε ένα… υποβαθμισμένο σημείο της Θεσσαλονίκης, σε μία αλάνα πάνω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και με πρόσωπο στην οδό Κασσάνδρου, στην οποία καταλήγει μεν -θεωρητικά- ο μνημειακός άξονας της Αριστοτέλους, αλλά είναι γεμάτη λακκούβες, καλύπτεται από χώμα, πέτρες και λάσπες και οι περίοικοι τη χρησιμοποιούν ως αυτοσχέδιο πάρκινγκ για τα οχήματά τους, αποφασίζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης να δώσει το όνομα του Ερνέστου Εμπράρ

Του σπουδαίου Γάλλου αρχιτέκτονα, αρχαιολόγου και πολεοδόμου, ο οποίος εκπόνησε τα σχέδια για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 1917. Το σχέδιο του Ερνέστου Εμπράρ δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πλήρη μορφή του, επειδή αντέδρασαν μεγαλοϊδιοκτήτες της πόλης, οι οποίοι υποστήριζαν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους, ωστόσο, αποτέλεσμά του είναι τα εκπληκτικής ομορφιάς κτίρια της γνωστότερης πλατείας της Θεσσαλονίκης, της πλατείας Αριστοτέλους και της ομώνυμης οδού.

Το θετικό είναι ότι έστω και με καθυστέρηση… εκατό χρόνων ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποφασίζει να δώσει το όνομα του Γάλλου αρχιτέκτονα σε ένα… εμφανές σημείο της πόλης, αφού εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει οδός Εμπράρ στη Θεσσαλονίκη, αλλά αποτελεί ένα πολύ μικρό στενό στα Άνω Λαδάδικα.

Για την ονοματοδοσία έχουν διευθετηθεί οι διαδικαστικές λεπτομέρειες και έχει γνωμοδοτήσει θετικά η αρμόδια επιτροπή. Αναμένονται οι αποφάσεις της Γ’ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, εντός των ορίων της οποίας βρίσκεται η αλάνα και του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ονοματοδοσίας, αναμένεται να ξεκινήσουν και οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις ιδιωτικών οικοπέδων, προκειμένου η αλάνα να αλλάξει όψη και να αποκτήσει τη μορφή σύγχρονης πλατείας, ώστε να αποτελέσει τότε ουσιαστική κατάληξη του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους.

Σε κάθε περίπτωση, το έργο διαμόρφωσης της πλατείας Ερνέστου Εμπράρ θα γίνει από τη νέα διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, αφού η παρούσα ολοκληρώνει τη θητεία της σε λιγότερο από δύο μήνες.

Ερνέστος Εμπράρδήμος Θεσσαλονίκης