Ελλάδα|04.07.2019 18:52

Κτηματολόγιο: Ραντεβού... τον Σεπτέµβρη για 14 περιοχές

Μαρία Λιλιοπούλου

Παράταση έως τις 30 Σεπτεµβρίου για την υποβολή δήλωσης ακίνητης περιουσίας στο Κτηµατολόγιο σε περιοχές που ανήκουν σε 14 περιφερειακές ενότητες της χώρας δίνει απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Δηµαρά, στο πλαίσιο της δυνατότητας επιµήκυνσης των σχετικών προθεσµιών έως και για διάστηµα έξι µηνών που προβλέπει η προσφάτως ψηφισθείσα τροπολογία. Σύµφωνα µε αυτήν την απόφαση, η παράταση αφορά το σύνολο των περιοχών στις οποίες οι σχετικές προθεσµίες για την υποβολή δήλωσης στο πλαίσιο της κτηµατογράφησης λήγουν εντός του Ιουλίου.

Με σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος υπενθυµίζει εκ νέου ότι δεν είναι στις προθέσεις του να δοθεί γενική εξάµηνη παράταση των προθεσµιών για όλες τις υπό κτηµατογράφηση περιοχές. «Αντίθετα η παράταση που προβλέπει η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασµένο Μάιο θα δοθεί µε την έκδοση σχετικών υπουργικών αποφάσεων και θα αφορά πολύ συγκεκριµένες περιοχές, περιορισµένες σε αριθµό, για τις οποίες θα αξιολογηθεί η ύπαρξη ιδιαίτερων συνθηκών και προβληµάτων που θα καθιστούν την παροχή της παράτασης επιβεβληµένη» επισηµαίνεται. Χρονοδιαγράµµατα Και αυτό γιατί στόχος του υπουργείου -όπως αναφέρεται- είναι η πιστή τήρηση των χρονοδιαγραµµάτων που ισχύουν και έχουν ανακοινωθεί, καθώς οι συµβάσεις µε τα Γραφεία Κτηµατογράφησης λήγουν σε συγκεκριµένο χρόνο και οι παρατάσεις συνεπάγονται οικονοµική επιβάρυνση για τη χώρα.

Σηµειώνει επίσης ότι οι καταληκτικές ηµεροµηνίες υποβολής των δηλώσεων στο Κτηµατολόγιο ισχύουν, σύµφωνα µε όσα έχουν ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του φορέα. Αν και η θερινή και ταυτόχρονα προεκλογική περίοδος έχει προκαλέσει περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθµού υποβολής δηλώσεων από τους πολίτες, υπενθυµίζεται ότι η διαδικασία είναι υποχρεωτική. Τόσο η διοίκηση του φορέα όσο και η ηγεσία του υπουργείου καλούν τους πολίτες να υποβάλλουν εγκαίρως και εµπρόθεσµα τις δηλώσεις τους και κατά προτίµηση όχι τις τελευταίες ηµέρες των προθεσµιών, «καθώς στην αντίθετη περίπτωση οι εκπρόθεσµες δηλώσεις θα επιφέρουν πρόσθετη οικονοµική επιβάρυνση και ταλαιπωρία, ενώ οι περιουσίες που δεν θα δηλωθούν καθόλου, θα χαθούν».

Να σηµειωθεί ότι δηλώσεις εντός των προθεσµιών µπορούν να υποβάλλουν και οι πολίτες οι οποίοι δεν έχουν συγκεντρώσει ακόµα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, καθώς πλέον δίνεται η δυνατότητα να λάβουν την προβλεπόµενη προθεσµία για να τα συγκεντρώσουν και να επανέλθουν κατόπιν µε ραντεβού για να υποβάλουν συµπληρωµατική δήλωση.

«Δύσκολες»

Η ανάγκη παρατάσεων οφείλεται σε µεγάλο βαθµό στο ότι οι περιοχές της χώρας, οι οποίες κτηµατογραφούνται σε αυτήν τη φάση του έργου, θεωρούνται «δύσκολες», καθώς είναι σε µεγάλο ποσοστό αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές. Στις περιοχές αυτές ο εντοπισµός των γεωτεµαχίων είναι δυσχερέστερος, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχουν τίτλοι, καθώς τα γεωτεµάχια έχουν µεταβιβαστεί διά λόγου και δεν έχει ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ως εκ τούτου, η αρχική προθεσµία υποβολής δηλώσεων διάρκεια 6 µηνών (3+3) για τους κατοίκους εσωτερικού φάνηκε ότι δεν ήταν αρκετή για τους περισσότερους ιδιοκτήτες.

κτηματολόγιοακίνητη περιουσία