Ελλάδα|15.11.2018 23:41

Αυτοψία Έθνους: Πώς είναι η Μάνδρα έναν χρόνο μετά την τραγωδία (vid)

Κώστας Στάμου

Μάνδρα, 15 Νοεμβρίου 2017. Η πρωτοφανής νεροποντή που πλήττει τη Δυτική Αττική μετατρέπει τους δρόμους της περιοχής σε φονικούς χειμάρρους, οι οποίοι αφήνουν στο πέρασμά τους 24 νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα.

Οι εικόνες βιβλικής καταστροφής που ακολουθούν, προκαλούν σοκ. Στην οδό Κοροπούλη, έναν από τους πλέον κεντρικούς δρόμους της Μάνδρας, αυτοκίνητα βρίσκονται σφηνωμένα σε μπαλκόνια πολυκατοικιών, μάντρες καταρρέουν από τα ορμητικά νερά ενώ στο νεκροταφείο οι λάσπες «ξεβράζουν» σορούς από τα μνήματα.

Ένας χρόνος από τη φονική πλημμύρα

15 Νοεμβρίου 2018. Έναν χρόνο μετά, οι κάτοικοι μετρούν ακόμα τις πληγές τους από τη φονική κακοκαιρία και παλεύουν μέσα στα ερείπια για να ξαναφτιάξουν την πόλη τους. Όσοι έχουν μείνει χωρίς σπίτια, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία στις ουρές των δημοσίων υπηρεσιών, προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση για να μπορέσουν να χτίσουν πάνω στις λάσπες.

Οι υπόλοιποι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους την επισκευή των σπιτιών, καθώς η αποζημίωση της Περιφέρειας δεν επαρκεί ούτε για την έκδοση των οικοδομικών αδειών, αλλά ούτε και για τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος, πάρα τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, έφθασε κανονικά στα εκκαθαριστικά των πλημμυροπαθών.

Αυτοψία σε ένα... απέραντο εργοτάξιο

Το ethnos.gr βρέθηκε στη Μάνδρα έναν χρόνο μετά τις πλημμύρες και κατέγραψε την καθημερινότητα των κατοίκων που έζησαν τον εφιάλτη της φονικής νεροποντής.

«Κανείς δεν έχει συνέλθει οικονομικά. Εγώ γέρασα παράτερα», λέει στο ethnos.gr κάτοικος της περιοχής

Η περιοχή σήμερα μοιάζει με ένα απέραντο εργοτάξιο με δεκάδες συνεργεία να επισκευάζουν τα κτίρια που ισοπεδώθηκαν από τους χειμάρρους. Οι καταστηματάρχες «οχυρώνουν» τα μαγαζιά τους με αλουμινένιους φράχτες, ώστε να αντέξουν στην επόμενη βροχή την ώρα που η ανοικοδόμηση των πλατειών και των δημόσιων κτιρίων ολοκληρώνεται από τις δωρεές μεγαλοεπιχειρηματιών.

Καταστράφηκαν και τους ζητούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ

Στις γειτονιές, οι άνθρωποι δίνουν τη δική τους μάχη με τον χρόνο, προκειμένου να μην ξαναδούν τις περιουσίες τους να πνίγονται στο νερό της βροχής. «Με ό,τι λεφτά είχαμε στην άκρη, χτίζουμε από την αρχή το σπίτι. Σάπισαν όλα από το νερό και τη λάσπη», λέει στο ethnos.gr η κυρία Έφη, η οποία είδε τους ηλικιωμένους γονείς της να σώζονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από το πλημμυρισμένο υπόγειο του σπιτιού τους.

Της ζητήσαμε να θυμηθεί εκείνη την ημέρα και να μας περιγράψει όσα έζησε στην οδό Κοροπούλη, το σημείο «μηδέν» της τραγωδίας στην Μάνδρα. «Προσπαθώ να μην φέρνω στο μυαλό μου εκείνες τις εικόνες. Προσπαθώ να ξεχάσω», δηλώνει εμφανώς σοκαρισμένη και μας δείχνει το υπόγειο του σπιτιού της, το οποίο πλημμύρισε μέχρι το ταβάνι. Όπως μας λέει, έναν χρόνο μετά το κράτος απουσιάζει από τις προσπάθειες των κατοίκων να ξαναστήσουν τη Μάνδρα και τώρα τους ζητά να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για κατεστραμμένες περιουσίες.

Όσοι έχουν μείνει χωρίς σπίτια, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία στις ουρές των δημοσίων υπηρεσιών

«Κανείς δεν έχει συνέλθει οικονομικά. Εγώ γέρασα παράτερα», τονίζει στο ethnos.gr η κυρία Βαγγελιώ, η οποία το μοιραίο πρωινό της 15ης Νοεμβρίου 2017 άκουσε τον χείμαρρο και έτρεξε να σώσει τα εγγόνια της. Όπως μας περιγράφει, στην προσπάθειά της να απομακρύνει τα παιδιά, σώθηκε βρίσκοντας καταφύγιο στο πατάρι του παντοπωλείου της. Η κυρία Βαγγελιώ είδε μαγαζί και σπίτι να πνίγονται στη λάσπη, ωστόσο, θα πληρώσει κανονικά τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά της. «Ο γιος μου στεναχωριέται γιατί δεν έχει να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ. Και το μαγαζί ήταν κλειστό πέντε μήνες από τη λάσπη», προσθέτει.

«Αυτοί που ήταν εργαζόμενοι στη Μάνδρα και έμεναν στο νοίκι έφυγαν. Εργαζόμενοι και επιχειρήσεις έφυγαν», αποκαλύπτει στο ethnos.gr ο κ. Παναγιώτης Τσιρώνης, ο οποίος καταγγέλλει πως ένας γείτονάς του, ο οποίος έμεινε χωρίς σπίτι μετά τη θεομηνία της 15ης Νοεμβρίου, καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 900 ευρώ. Φόρο για μια ιδιοκτησία που απειλείται να πνιγεί κάθε φορά που ο ουρανός γεμίζει σύννεφα πάνω από τη Μάνδρα. 

κακοκαιρίαΕΝΦΙΑΜάνδρα