Ελλάδα|11.07.2019 16:43

Χαλκιδική: Περιοχές χωρίς ρεύμα και νερό - Πάνω από 120 οι τραυματίες (video)

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Χαλκιδική: Μόλις δέκα λεπτά κράτησε το καταστροφικό μπουρίνι που στοίχισε τη ζωή σε έξι τουρίστες στον Δήμο Νέας Προποντίδας και σε έναν ψαρά στη Νέα Ηράκλεια, και να προκληθούν ανυπολόγιστες καταστροφές κυρίως στη δυτική παραθαλάσσια πλευρά του νομού. To βίντεο, το οποίο αποτυπώνει τη μανία της φύσης, είναι αποκαλυπτικό.

Αυτήν τη στιγμή σχεδόν σε όλα τα χωριά του Δήμου Νέας Προποντίδας δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ αναμένεται να διακοπεί και η υδροδότηση. Αυτό διότι τα αντιλιοστάσια στις γεωτρήσεις και στις δεξαμενές χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύμα και βρίσκονται εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα το νερό να στερεύει.

Στα δεκάδες χωριά και οικισμούς του Δήμου Νέας Προποντίδας ελάχιστα είναι τα σπίτια που παρέμειναν ανέπαφα. Σε πάρα πολλές οικίες υπάρχουν μεγάλες τρύπες στις στέγες από τα κεραμίδια που σήκωσε ο αέρας. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι από κομμάτια τσιμέντο, που έπεσαν από μπαλκόνια, από κεραμίδια, από τέντες και από δεκάδες πεσμένα δέντρα. Επίσης, αρκετά είναι τα αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και τα τροχόσπιτα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση βενζινάδικου στον κεντρικό δρόμο προς Κασσάνδρα, λίγο πριν από τη Νέα Ποτίδαια, στο οποίο η καταστροφή είναι τεράστια, αφού έχει καταρρεύσει ολόκληρη η στέγη. «Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στη Νέα Ποτίδαια, στα Νέα Πλάγια, στη Σωζόπολη, στα Νέα Μουδανιά και λιγότερο στην περιοχή της Νέας Καλλικράτειας. Αυτήν τη στιγμή καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να αποκατασταθεί το πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση, αφού σε πάρα πολλά χωριά τριών δήμων, Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας, δεν υπάρχει ρεύμα» σημειώνει στο ethnos.gr ο γενικός διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερα από 120 άτομα έχουν τραυματιστεί. Σε κάποια οι πρώτες βοήθειες δόθηκαν στα τοπικά κέντρα υγείας, ωστόσο κάποια μεταφέρθηκαν με βαρύτερα τραύματα στο νοσοκομείο του Πολυγύρου και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γυναίκας που ο ανεμοστρόβιλος την έριξε από το μπαλκόνι, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά τραύματα. Την ίδια στιγμή, εκτός κινδύνου είναι τα πέντε παιδιά που τραυματίστηκαν από τη θεομηνία στη Χαλκιδική.

«Πλέον αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι οι επερχόμενες διακοπές στην υδροδότηση, που θα ακολουθήσουν αυτές της ηλεκτροδότησης. Τα αντλιοστάσια δεν μπορούν να δουλέψουν και το νερό λιγοστεύει, σε μία περίοδο που έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών στην περιοχή μας. Σε όλα τα χωριά του δήμου μας οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες. Ελάχιστα είναι τα σπίτια που δεν έχουν υποστεί ζημιές» ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανόλης Καρράς.

Μεγάλη προσοχή στο οδικό δίκτυο

Τεράστια προσοχή χρειάζεται από τους οδηγούς που κινούνται ακόμα και αυτήν τη στιγμή στο οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής, αφού παγίδες καραδοκούν σχεδόν σε κάθε σημείο. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν ακόμα και στο κεντρικό οδικό άξονα που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Χαλκιδική, κυρίως από το ύψος της Νέας Καλλικράτειας και μετά προς την Κασσάνδρα.

Ένας μεγάλος πυλώνας της ΔΕΗ έχει σπάσει στην περιοχή της Νέας Ποτίδαιας και έχει πέσει μέσα στον κεντρικό οδικό άξονα Νέων Μουδανιών - Κασσάνδρας, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να κινούνται σε παρακαμπτήριους δρόμους, που είναι γεμάτοι χώματα, πέτρες, κλαδιά και σπασμένους κορμούς δέντρων. Σπασμένες κολόνες και δέντρα υπάρχουν σε πολλά σημεία κατά μήκος του οδικού δικτύου. 

Αγνοείται ψαράς

Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για τον εντοπισμό 62χρονου ψαρά, ο οποίος αγνοείται στην περιοχή της Νέας Ηράκλειας. Σκάφη του λιμενικού «χτενίζουν» τη θαλάσσια περιοχή, ενώ στην επιχείρηση αναζήτησής του συμμετέχουν και ελικόπτερα.

ΚασσάνδρακαταστροφέςΣιθωνίαΧαλκιδική