Ελλάδα|11.07.2019 15:56

Θόδωρος Καρακώστας: Σπάνιο φαινόμενο η υπερκαταιγίδα, αλλά όχι μοναδικό

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Θεομηνία στη Χαλκιδική: Σπάνιο και πάρα πολύ έντονο φαινόμενο, αλλά όχι μοναδικό, αφού εμφανίζεται δύο φορές κάθε τρία χρόνια στον κεντρικό βορειοελλαδικό χώρο, χαρακτήρισε την υπερκαταιγίδα -αυτή είναι η επιστημονική ονομασία του- που χτύπησε τη Χαλκιδική, μιλώντας στο ethnos.gr, ο ομότιμος καθηγητής Μετεωρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Καρακώστας.

Κατά τον καθηγητή, το γεγονός ότι η υπερκαταιγίδα είχε τεράστιου μεγέθους καταστροφικά αποτελέσματα και προκάλεσε την απώλεια έξι ζωών οφείλεται και στο γεγονός ότι έπληξε στην «καρδιά» του καλοκαιριού μία ιδιαιτέρως τουριστική περιοχή, στην οποία ήταν συγκεντρωμένος πάρα πολύ κόσμος και είναι πυκνοδομημένη. «Στις 10 Μαΐου 2018 μία αντίστοιχης έντασης υπερκαταιγίδα έπληξε τη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το πολεοδομικό συγκρότημα και αυτό να γίνει γνωστό σε όλους.

Αν είχε πλήξει μία αγροτική περιοχή, ζημιές θα είχαμε κυρίως σε αγροτικές περιοχές και πιθανότατα να μη μαθαίναμε τίποτα ή το γεγονός να μην έπαιρνε τέτοιες διαστάσεις. Αυτό συνέβηκε χθες. Επειδή το φαινόμενο έπληξε τη Χαλκιδική, με τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργούνται κάθε καλοκαίρι στο νομό, είχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Η υπερκαταιγίδα αποτελεί ένα σπάνιο και πάρα πολύ έντονο φαινόμενο, αλλά έχει επαναληφθεί και η συχνότητά του είναι δύο φορές κάθε τρία χρόνια στον κεντρικό βορειοελλαδικό χώρο», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Καρακώστας.

Γιατί χτύπησε με ιδιαίτερη ένταση

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Μετεωρολογίας του ΑΠΘ, το φαινόμενο ξεκίνησε στον ελλαδικό χώρο από την περιοχή των Πρεσπών. «Με μία σχετικά καλή ταχύτητα και ένταση έφτασε στην περιοχή του Βερμίου και των Πιερίων. Από εκεί πέρασε στην κοιλάδα της Πέλλας και της Ημαθίας, όπου ενδυναμώθηκε και κινήθηκε πιο γρήγορα. Όταν έφτασε στο Θερμαϊκό κόλπο, έγινε πάρα πολύ δυνατό, διότι είναι αβαθής θάλασσα, που θερμαίνεται πιο εύκολα.

Η θέρμανση προκάλεσε εξάτμιση, η τελευταία υγρασία κι έτσι εμπλουτίστηκε με αέριες μάζες. Όταν εμπλουτίστηκε με θερμότητα και υγρασία, δυνάμωσε πάρα πολύ, κινήθηκε πιο γρήγορα και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα», τονίζει ο κ. Καρακώστας. Τέλος και σύμφωνα με τον ίδιο αυτές οι υπερκαταιγίδες εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή των Βερμίων και των Πιερίων και κινούνται από Βορρά προς Νότο. Η συγκεκριμένη κινήθηκε από Βορειοδυτικά προς Νοτιοανατολικά.

Θερμαϊκός ΚόλποςυπερκαταιγίδακαιρόςΚαρακώσταςΧαλκιδική