Ελλάδα|12.07.2019 19:32

Θεσσαλονίκη: Στον «αέρα» το φθινόπωρο η δημοπράτηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά (pics)

Τίμος Φακαλής

Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη-μιας από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις υπαίθριου χώρου στη χώρα- συνολικής έκτασης 332 στρεμμάτων. 

Πριν λίγες μέρες «άναψε» το πράσινο φως η Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ και παραδόθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου στη διοίκηση του δήμου Παύλου Μελά, ανοίγοντας το δρόμο για το διαγωνισμό επιλογής αναδόχου του έργου συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ.  «Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί μέσα στο φθινόπωρο και αμέσως μετά θα μπορούμε να μιλάμε πιο συγκεκριμένα για το πότε θα εγκατασταθεί ο εργολάβος και θα μπουν μπουλντόζες» είπε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης. 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα σε 18 μήνες από την μέρα έναρξής τους. Μεταξύ άλλων στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά αναμένεται να γίνουν κατεδαφίσεις κτισμάτων-ερειπίων, βελτίωση των εδαφών, συντήρηση και αποκατάσταση των ενοτήτων πρασίνου και ενίσχυση των φυτεύσεων με στόχο την τελική περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου. 

Θα ολοκληρωθούν βασικές  υποδομές παροχών ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση βιωσιμότητας του πάρκου.  Παράλληλα προβλέπεται να κατασκευαστούν διάδρομοι, για περπάτημα, ποδηλατόδρομοι, χώροι άθλησης, αναψυχής και ελεύθερου χρόνου. προστασία των χώρων πρασίνου και των κτιρίων πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Επίσης, προγραμματίζεται να κατασκευαστούν τρία αναψυκτήρια– παρασκευαστήρια, αλλά και να εξοπλιστεί το πάρκο με καθιστικά, πέργολες, εξέδρες παιχνιδιού, χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων κτλ. Θα κοπούν τα ξερά και επικίνδυνα δένδρα, θα γίνει εκτεταμένος καθαρισμός και πολλές νέες φυτεύσεις. 

Στόχος των μελετητών είναι η σύνθεση μιας αναλογίας χρήσεων και παροχών στον υπαίθριο χώρο, που θα προσαρμόζονται στις κατευθύνσεις και τις βασικές αρχές του σχεδιασμού και ταυτόχρονα θα αποδίδουν στο χώρο μια μοναδική ταυτότητα, προκειμένου αυτός να λειτουργήσει τελικά ως πόλος υπερτοπικών δραστηριοτήτων και ως εστία δημιουργίας οικονομίας κλίμακας (με βάση τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους) για όλη την ευρύτερη περιοχή.

«Η δημοπράτηση αλλάζει τα δεδομένα στη Δυτική Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Η ανάπλαση της περιοχής σημαίνει όχι μόνο μια περιβαλλοντική αναβάθμιση αλλά  και μια οικονομική ανάπτυξη της περιοχής γύρω από το μητροπολιτικό πάρκο του Παύλου Μελά» είπε μεταξύ άλλων στο ethnos.gr ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης.  

στρατόπεδο Παύλου ΜελάανάπλασηΔεμουρτζίδης