Ελλάδα|12.07.2019 20:18

Αυτοψία του OPEN TV στη Χαλκιδική: Ισοπεδώθηκαν οικισμοί από την καταστροφή (video)

Newsroom

Tις πληγές της μετράει η Χαλκιδική 48 ώρες μετά από την θεομηνία που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους και σάρωσε ότι βρήκε στο πέρασμά της. Η τεράστια φυσική καταστροφή έφερε ξανά στο προσκήνιο την οικιστική ζούγκλα των αυθαιρεσιών, τις κακοτεχνίες αλλά και την άναρχη δόμηση που αποδεικνύονται μοιραίες. «Μέσα σε πέντε λεπτά καταστράφηκαν τα πάντα» λέει κάτοικος της Χαλκιδικής στην κάμερα του Open TV, ενώ ένας άλλος προσθέτει πως «δεν έχω δει ποτέ ξανά τέτοια εικόνα. Ήταν ένα μυστήριο πράγμα».. 

Οι επιχειρηματίες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση. «Η ζημιά που υποστήκαμε είναι πάνω από 50.000 ευρώ μόνο σε θαλασσινά» λέει ιδιοκτήτης ταβέρνας στο Open TV, ενώ σύμφωνα με άλλον επιχειρηματία η ζημιά που υπέστη το μαγαζί του κυμαίνεται από 7.000 έως 8.000 ευρώ.  

Προχειρότητες και αυθαιρεσίες

Η τραγωδία με τους επτά νεκρούς επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα με τις αυθαίρετες κατασκευές στην περιοχή. Ο πρόεδρος του οικισμού «Δελφίνια» στη Σωζόπολη αποκαλύπτει στο Open TV, ότι όλα τα κτίσματα είναι αυθαίρετα. Το οδοιπορικό του Open TV και του Παναγιώτη Μανή κατέγραψαν κατεστραμμένα σπίτια και παιδικές χαρές που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι.

Ενδεικτικό είναι μία οικογένεια σώθηκε από θαύμα, όταν κατέρρευσε η σκεπή του σπιτιού της. Συγκεκριμένα ένας πατέρας τριών παιδιών έγινε «ασπίδα» για τα παιδιά του καθώς την ώρα της θεομηνίας, η σκεπή κατέρρευσε και εκείνος για να τα σώσει, τα κάλυψε με το σώμα του, σώζοντας τα από βέβαιο θάνατο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε τραυματισμένος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Σε πολλές περιπτώσεις πολλά καλώδια βρίσκονται πεσμένα πάνω σε στέγες που έχουν πέσει στο έδαφος

Από την άλλη πλευρά στον οικισμό Καβούρι η θεομηνία άφησε πίσω της, πεσμένα δέντρα, προβλήματα σε ύδρευση και ηλεκτροδότηση, αποκολλημένες σκεπές. Σε ότι αφορά τις υποδομές πληροφορίες από τη ΔΕΔΗΕ αναφέρουν ότι η ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο κατοικήσιμο μέρος της Κασσάνδρας έχει αποκατασταθεί. Παράλληλα το μεσημέρι αποκαταστάθηκε και η ειδική σύνδεση της Ποτίδαιας προς το νότιο μέρος της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας εξακολουθούν και νοσηλεύονται επτά από τους 120 τραυματίες.

Τα πάντα ισοπεδώθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά

Κάτοικοι και παραθεριστές της περιοχής μίλησαν στην κάμερα του Open TV και έκαναν λόγο για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο ενώ πρόσθεσαν ότι τα πάντα ισοπεδώθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά. «Αφού είμαστε ζωντανοί αυτό έχει σημασία» λέει κάτοικος της περιοχής, ενώ άλλη κάτοικος ανέφερε ότι «σε 25 λεπτά ισοπεδώθηκαν τα πάντα. Σαν να ήταν η συντέλεια του κόσμου».  

Δείτε το βίντεο του Open TV

τραυματίεςΧαλκιδικήθεομηνία