Ελλάδα|13.07.2019 12:10

Χαλκιδική: SOS για το δεύτερο κύµα κακοκαιρίας

Βασίλης Ιγνατιάδης

Με το βλέµµα στην επόµενη µέρα, η Χαλκιδική προσπαθεί να θωρακιστεί εν όψει του νέου κύµατος κακοκαιρίας που αναµένεται από απόψε, µόλις τρεις µέρες έπειτα από το φονικό πέρασµα της υπερκαταιγίδας. Η πιθανότητα εκδήλωσης ακραίων φαινοµένων του µεγέθους της περασµένης Τετάρτης είναι µικρή, κυρίως σε ό,τι αφορά την ένταση των ανέµων.

Ωστόσο οι επιπτώσεις µιας πιθανής ισχυρής καταιγίδας µπορεί να είναι σηµαντικές σε µια ευάλωτη περιοχή µε ανοιχτές πληγές, και µάλιστα µέσα στο Σαββατοκύριακο, µε τα δηµοφιλή της θέρετρα να «βουλιάζουν» από κόσµο. Τα συνεργεία αποκατάστασης έδωσαν µάχη µε τον χρόνο στις πληγείσες περιοχές και κατάφεραν µέσα σε ένα 48ωρο από το πέρασµα της πρωτοφανούς θεοµηνίας να επαναφέρουν την κανονικότητα έως έναν βαθµό.

Το νέο κύµα κακοκαιρίας, το οποίο προβλέπεται να κατέβει από τα Βόρεια Βαλκάνια, θα βρει τη Χαλκιδική µε ηλεκτρικό ρεύµα, υδροδότηση και τηλεπικοινωνίες σε λειτουργία, καθώς και µε ανοικτό το σύνολο του οδικού δικτύου. Σύµφωνα µε την πρόβλεψη των µετεωρολόγων, από τη νύχτα του Σαββάτου έως το πρωί της Κυριακής αναµένονται έντονα καιρικά φαινόµενα σε µεγάλο τµήµα της Κεντρικής, της ∆υτικής και της Βόρειας Ελλάδας. Μεταξύ των περιοχών που θα επηρεαστούν είναι και οι «πληγωµένες» από την υπερκαταιγίδα παράκτιες περιοχές των ∆ήµων Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας.

Μέτρα αυτοπροστασίας

«Οι πιθανότητες να συµβεί ένα γεγονός τέτοιας κλίµακας είναι µικρές, ωστόσο δεν αποκλείεται να εµφανιστούν τοπικά ισχυρές καταιγίδες και µπουρίνια, τα οποία σε µια περιοχή µε ανοιχτές πληγές θα µπορούσαν να προκαλέσουν και πάλι προβλήµατα» επισηµαίνει στο «Εθνος» ο διδάκτωρ Μετεωρολογίας, Μιχάλης Σιούτας, ο οποίος προτρέπει τους κατοίκους και τους παραθεριστές των τουριστικών περιοχών να είναι προσεκτικοί, να ενηµερώνονται για τις µετεωρολογικές προβλέψεις και να λαµβάνουν µέτρα αυτοπροστασίας.

«Τις ώρες που προβλέπεται να υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόµενα, ο κόσµος δεν πρέπει να είναι σε ανοικτούς χώρους, εκτεθειµένος στην καταιγίδα, στους ανέµους και τους κεραυνούς. Πρέπει να παραµένει σε ασφαλείς κλειστούς χώρους, µακριά από τζάµια και µπαλκόνια ή υπόστεγα, τα οποία ενδεχοµένως έχουν υποστεί ζηµιές από το πέρασµα της υπερκαταιγίδας» τονίζει ο κ. Σιούτας. Το θέµα απασχόλησε και τη χθεσινή σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε στο ∆ηµαρχείο Μουδανιών, έδρα του ∆ήµου Προποντίδας, υπό τον υπουργό Υποδοµών Κώστα Καραµανλή, µε τον γενικό γραµµατέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, να επισηµαίνει ότι οι πολίτες πρέπει να εκπαιδευθούν σε θέµατα αυτοπροστασίας από καιρικά φαινόµενα, τα οποία θα είναι συχνότερα στο εξής λόγω της κλιµατικής αλλαγής.

Στο µεταξύ, συνεργεία της Πυροσβεστικής, µε τη συνεργασία κλιµακίων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των ∆ήµων Προποντίδας και Κασσάνδρας και του υπουργείου Υποδοµών, αποµάκρυναν χθες ογκώδη αντικείµενα που εµπόδιζαν τη διέλευση ή θα µπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ανθρώπων και οχηµάτων σε όλο το παραλιακό µέτωπο. Στα Νέα Πλάγια, στην ταβέρνα «Το χρυσό παγώνι», όπου βρήκαν τον θάνατο το βράδυ της Τετάρτης η 54χρονη µητέρα και ο 8χρονος γιος της από τη Ρουµανία, συνεργεία εργατών ξήλωσαν και αποµάκρυναν το µοιραίο στέγαστρο, καθώς και τα δύο δέντρα που είχαν πέσει πάνω του προκαλώντας την κατάρρευσή του, σύµφωνα µε τον ιδιοκτήτη. Το ίδιο συνέβη και µε το στέγαστρο της πιτσαρίας που είχε επενδυθεί µε φωτοβολταϊκά πάνελ και έπεσε ολόκληρο πάνω σε ένα ΙΧ τη νύχτα της τραγωδίας.

Την ίδια ώρα, πληγέντες επαγγελµατίες του Τουρισµού επιχειρούσαν µε κάθε τρόπο να σώσουν ό,τι µπορούσαν από τον εξοπλισµό beach bars, καφέ, εστιατορίων, ενοικιαζόµενων δωµατίων και ξενοδοχείων. Στόχος τους ήταν να επαναφέρουν µια εικόνα κανονικότητας, σε συνδυασµό µε την αναµενόµενη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης, εν αναµονή των επισκεπτών του Σαββατοκύριακου από τη Θεσσαλονίκη και από τις γειτονικές χώρες. Ταυτόχρονα έκαναν δηλώσεις ζηµιάς στους κατά τόπους δήµους, συνοδευόµενες από αποδεικτικό οπτικό υλικό, προσδοκώντας αποζηµιώσεις.

Αυτοψία στα σχολεία που υπέστησαν ζηµιές

Τις ζηµιές σε σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθµούς της Καλλικράτειας και των Νέων Μουδανιών κατέγραψαν τα συνεργεία της Κτιριακές Υποδοµές ΑΕ (ΚΤΥΠ ΑΕ), που βρέθηκαν στην περιοχή η οποία χτυπήθηκε από τη φονική υπερκαταιγίδα. Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας των ελεγκτών της ΚΤΥΠ ΑΕ καταγράφηκαν µικρές υλικές ζηµιές, κυρίως στις στέγες των κτιρίων, και σχεδιάστηκαν τα επόµενα βήµατα για την αποκατάστασή τους. Συγκεκριµένα, στην Καλλικράτεια, στον βρεφονηπιακό σταθµό εντοπίστηκε αποξήλωση και σπάσιµο αρκετών κεραµιδιών της στέγης, καθώς και αποξήλωση των οριζόντιων υδρορροών.

Στο 1ο ∆ηµοτικό Σχολείο εντοπίστηκε αποξήλωση τµήµατος κιγκλιδωµάτων περίφραξης του αύλειου χώρου λόγω πτώσεων δέντρων και στο 2ο ∆ηµοτικό Σχολείο αποκολλήθηκε τµήµα της υδρορροής. Ακόµη, στο Γενικό Λύκειο εµφανίζονται µετατόπιση και αποξήλωση µονάδων κλιµατισµού στο δώµα του κτιρίου. Στα Μουδανιά, και συγκεκριµένα στο 1ο ∆ηµοτικό Σχολείο, εντοπίστηκαν σποραδικές αποκολλήσεις τµηµάτων επιχρίσµατος στην πίσω όψη του κτιρίου, ενώ στον αύλειο χώρο η πτώση δέντρου προκάλεσε αποκόλληση στηθαίων παρτεριού και ανωµαλία στην επιφάνεια πλακών πεζοδροµίου σε χώρο προαυλισµού. Στο 1ο Γυµνάσιο έσπασαν κεραµίδια και στο Γενικό Λύκειο έπεσαν και οι µεταλλικοί ιστοί που στηρίζουν κεραίες. Κεραµίδια έσπασαν επίσης στον βρεφονηπιακό σταθµό και στο 2ο ∆ηµοτικό Σχολείο.

Χαλκιδικήκαιρόςκακοκαιρία