Ελλάδα|13.07.2019 12:35

Κυνηγός καταιγίδων στο Έθνος: «Πρώτη φορά έτρεξα για τη ζωή µου»

Εύρης Τσουμής

Βλέπαµε τους κεραυνούς να πέφτουν πέντε µέτρα µακριά µας. Εχω παρατηρήσει και καταγράψει εκατοντάδες καταιγίδες µε κεραυνούς. Πρώτη φορά ήρθα αντιµέτωπος µε κάτι τέτοιο» λέει στο «Εθνος» ο ερασιτέχνης «κυνηγός» καταιγίδων Κωνσταντίνος Εµµανουηλίδης, που βρέθηκε στο «µονοπάτι της υπερκαταιγίδας» και κατάφερε να τραβήξει συγκλονιστικές φωτογραφίες.

Μέχρι το βράδυ της περασµένης Τετάρτης είχε να περηφανεύεται πως µέχρι τώρα δεν είχε φοβηθεί σε καµιά από τις εκατοντάδες καταιγίδες κεραυνών που φωτογράφησε σε όλη την ευρύτερη περιοχή. «Αυτό που ζήσαµε το βράδυ της Τετάρτης µαζί µε τη σύζυγό µου, Εµιλι, ήταν το κάτι άλλο. Πέταξα το τρίποδο και τη µηχανή µέσα στο αυτοκίνητο, µπήκαµε µέσα σ’ αυτό και αρχίσαµε να τρέχουµε για να ξεφύγουµε από τη µανία του φαινοµένου» επισηµαίνει.

«Κάποια στιγµή κατάλαβα ότι ήµασταν στο “µονοπάτι της καταιγίδας”. Οι κεραυνοί έπεφταν στα πέντε µέτρα γύρω µας»

Η ανάρτηση που έκανε στη σελίδα του στο Facebook συγκλονίζει. «Ως “κυνηγός” καταιγίδων έχω βιώσει αρκετά έντονα φαινόµενα, όµως αυτό που πέρασε από τη Χαλκιδική είναι απερίγραπτο. Πρώτη φορά έτρεξα για τη ζωή µου και σταµάτησα τη φωτογράφιση και αργότερα έµαθα τα θλιβερά νέα για τους νεκρούς» έγραψε λίγη ώρα αργότερα, αφού τράβηξε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες µε τους κεραυνούς να «βοµβαρδίζουν» την παραλιακή ζώνη της Χαλκιδικής µετατρέποντας τη νύχτα σε µέρα. Ο Κ. Εµµανουηλίδης είναι ιδιοκτήτης εταιρείας στη Θεσσαλονίκη. Αντικείµενό της είναι η κατασκευή θερµοκηπίων, ακόµα και για ειδικές καλλιέργειες όπως η φαρµακευτική κάνναβη. Τα τελευταία δέκα χρόνια η φωτογράφιση κεραυνών στη διάρκεια καταιγίδων έχει γίνει το πάθος του. Μόλις µάθει για κάποιο φαινόµενο αµέσως τρέχει στην περιοχή για να µπορέσει να απαθανατίσει µε τη µηχανή του τις µαγευτικές αλλά και επικίνδυνες, σε κάποιες περιπτώσεις, σκηνές.

Οπως αναφέρει στο «Εθνος», µέχρι τώρα δεν είχε φοβηθεί για τη ζωή του… «Κυνηγάω καταιγίδες πολλά χρόνια, όµως αυτό που είδα είναι το πιο τροµακτικό πράγµα στη ζωή µου. Είχαµε µια σοβαρή καταιγίδα στη Χαλκιδική και η νύχτα µετατράπηκε σε µέρα από τους κεραυνούς. Απλά δεν µπορώ να πιστέψω στα µάτια µου και χρειάζοµαι λίγο χρόνο για να πάρω την εµπειρία. Εγώ και η γυναίκα µου παγιδευτήκαµε κυριολεκτικά µέσα στο σύννεφο, µε κεραυνούς να έρχονται γύρω µας. Μιλάω για αστραπές που εµφανίζονται χωρίς στάση και δεν υπάρχει χρονικό κενό µεταξύ τους» σηµείωνε στο Facebook. Το βράδυ της Τετάρτης ο Κ. Εµµανουηλίδης και η σύζυγός του βρίσκονταν στο Μονοπήγαδο της Χαλκιδικής. Η υπερκαταιγίδα που χτύπησε τη Χαλκιδική τους βρήκε στον δρόµο της επιστροφής προς το χωριό Πετράλωνα, όπου µένουν. Αµέσως έστησε τη φωτογραφική µηχανή του και άρχισε να φωτογραφίζει το φαινόµενο και τον «βοµβαρδισµό» της περιοχής από χιλιάδες κεραυνούς.

«Ηταν συγκλονιστικές οι εικόνες. Κάποια στιγµή, όµως, άρχισα να καταλαβαίνω ότι ήµασταν στο “µονοπάτι της καταιγίδας”. Οι κεραυνοί έπεφταν στα πέντε µέτρα γύρω µας. Στη συνέχεια επέστρεψα στο Μονοπήγαδο, όπου βρήκα καταφύγιο µε τη γυναίκα µου ανάµεσα σε ένα κτίριο και µια φυσική πλαγιά» δηλώνει. Οι λίγες αλλά συγκλονιστικές εικόνες που κατάφερε να τραβήξει ο Κ. Εµµανουηλίδης προκαλούν δέος και δείχνουν την ένταση και το µέγεθος του φαινοµένου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το βράδυ εκείνο έπεσαν σε όλη τη χώρα 5.000 κεραυνοί, µε τη συντριπτική πλειονότητά τους στη Χαλκιδική.

«Η εικόνα είναι αφιερωµένη σε αυτούς που χάθηκαν, στις οικογένειές τους, σε αυτούς που παλεύουν να καταλάβουν τι έγινε σε λίγα µόλις λεπτά, καθώς και γρήγορα να επανακάµψουν από την οργή της φύσης. Πάντα σεβόµουν τη δύναµη της µητέρας φύσης και µετά τη χθεσινή βραδιά θα έχω στον νου µου την οργή της, καθώς καταστρέφοντας το περιβάλλον γίνεται καθρέπτης και µας το επιστρέφει µε τον δικό της µοναδικό τρόπο» σχολίασε στο Facebook για τη βασική φωτογραφία που ανάρτησε

καταιγίδαΧαλκιδικήκαιρόςκακοκαιρία