Ελλάδα|15.07.2019 12:39

Νέος κύκλος απολογιών για τις πληµµύρες στη Μάνδρα

Σοφία Σπίγγου

Αρχισε ο κύκλος των απολογιών για τις φονικές πληµµύρες στη Μάνδρα τον Νοέµβριο του 2017, όταν έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι. Την ανάκριση διεξάγει η 7η τακτική ανακρίτρια, η οποία έχει ξεκινήσει να λαµβάνει τις εξηγήσεις των εννέα κατηγορούµενων, σε βάρος των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για πληµµεληµατικές πράξεις. Σύµφωνα µε πληροφορίες, έχουν δώσει εξηγήσεις για όσα κατηγορούνται οι δήµαρχοι Μάνδρας και Ελευσίνας Ιωάννα Κριεκούκη και Γιώργος Τσουκαλάς, ο δασάρχης Αιγαλέω, ο διευθυντής ∆ασών και υπάλληλοι του δασαρχείου, ενώ αυτή την εβδοµάδα αναµένεται να περάσει την πόρτα της ανακρίτριας η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα ∆ούρου.

Σηµειώνεται ότι µόλις την περασµένη Παρασκευή έδωσε εξηγήσεις ο δήµαρχος Ελευσίνας Γ. Τσουκαλάς, ο οποίος κατηγορείται για τα αδικήµατα της ανθρωποκτονίας από αµέλεια κατά συρροή, της πληµµύρας από αµέλεια και της παράβασης καθήκοντος. Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους, ενώ σηµειώνεται πως σε άλλους συγκατηγορούµενούς του έχουν επιβληθεί χρηµατικές εγγυήσεις.

Ο ίδιος µετά τη λήξη της διαδικασίας, µέσω της συνηγόρου του Βάσως Πανταζή, εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας: «Χθες Παρασκευή κλήθηκα να απολογηθώ ως πολιτικός προϊστάµενος της Υ∆ΟΜ Ελευσίνας για το πληµµυρικό φαινόµενο που έπληξε τον Νοέµβριο του 2017 τον γειτονικό µας ∆ήµο Μάνδρας και κόστισε τη ζωή συνανθρώπων µας. Με την απολογία µου, εκφράζοντας τη λύπη µου για τις ζωές που χάθηκαν και τη συµπαράστασή µου στις οικογένειες που πενθούν, προσπάθησα να βοηθήσω τη ∆ικαιοσύνη να εκδώσει µια πρώτη δίκαιη δικαιοδοτική κρίση, εξηγώντας ότι ως δήµαρχος Ελευσίνας δεν είχα καµία απολύτως αρµοδιότητα επί θεµάτων που αφορούν τα γεωγραφικά και διοικητικά όρια έτερου δήµου.

Η σύµφωνη γνώµη της 7ης ανακρίτριας και της εισαγγελέως Γνωµοδοτήσεων να αφεθώ ελεύθερος µετά την απολογία µου, χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων, δικαιώνει την προσπάθειά µου να αποκαλυφθεί η αλήθεια στη δύσκολη αυτή υπόθεση».

Η εισαγγελική έρευνα

Για την τραγωδία του Νοεµβρίου του 2017 η πολύµηνη εισαγγελική έρευνα κατέληξε σε συγκεκριµένα συµπεράσµατα για τα αίτια των καταστροφών στην περιοχή µε καθοριστικότερα όλων την έλλειψη αντιπληµµυρικών έργων, έργων ορεινής υδρονοµίας, διευθέτησης, οριοθέτησης και συντήρησης ρεµάτων αλλά και έργων θεραπείας κραυγαλέων πολεοδοµικών παραβάσεων.

Ειδικότερα, όπως αναφερόταν στο 62 σελίδων εισαγγελικό πόρισµα, υπήρχαν εγκληµατικές ελλείψεις κρίσιµων αντιπληµµυρικών έργων που θα µπορούσαν αποτρέψουν ή να µετριάσουν τον τραγικό απολογισµό των 25 νεκρών. Σύµφωνα µε την εισαγγελέα, σε καµία περίπτωση ο χαρακτηρισµός του καιρικού φαινοµένου ως θεοµηνίας δεν δικαιολογεί την καθολική έλλειψη αντιπληµµυρικών έργων και έργων ορεινής υδρονοµίας. Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών, τη σκυτάλη θα πάρει εισαγγελέας που θα προτείνει την παραποµπή ή µη των κατηγορουµένων σε δίκη, ενώ την τελική απόφαση έχει το αρµόδιο δικαστικό συµβούλιο.

Ρένα ΔούρουδίκηΜάνδραπλημμύρες