Ελλάδα|15.07.2019 16:46

Σε ψαράδες ευθύνεται το 58% των τραυματισμών χελώνων καρέτα-καρέτα

Τίμος Φακαλής

Σε δίχτυα ψαράδων στον Αμβρακικό κόλπο μπλέχτηκαν τον Ιούνιο η Σανέλ και η Αλίκα ακόμη δύο χελώνες καρέτα-καρέτα, οι οποίες μεταφέρθηκαν με τραύματα στο κεφάλι για περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών «ΑΡΧΕΛΩΝ» που λειτουργεί στη Γλυφάδα.

Οι τραυματισμοί από εσκεμμένα χτυπήματα θαλάσσιων χελωνών έχουν αυξηθεί κατά 58% το 2018 σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με τη βιολόγο με εξειδίκευση στην Άγρια Ζωή, υπεύθυνη περίθαλψης και δικτύου διάσωσης στον σύλλογο «ΑΡΧΕΛΩΝ», Ειρήνη Κασιμάτη. Αντίστοιχα μέχρι και το 2017 το ποσοστό των εσκεμμένων τραυματισμών κυμαίνονταν στο 30 με 35%.

Όπως εξήγησε η ίδια μιλώντας στο ethnos.gr, ολοένα και πιο συχνά χελώνες καρέτα-καρέτα μπλέκονται σε δίχτυα ψαράδων, οι οποίοι για να τις ξεμπλέξουν τις χτυπούν με αλιευτικά εργαλεία στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του κελύφους τους. 

«Δυστυχώς, είναι δύσκολος ο εντοπισμός των δραστών γιατί τα περισσότερα περιστατικά γίνονται στα ανοιχτά της θάλασσας. Ενημερώνουμε τα κατά τόπους λιμεναρχεία με επιστολές. Και όταν αυτές βγουν στο φως της δημοσιότητας και πάρουν διαστάσεις παρατηρούμε ότι  από τις συγκεκριμένες περιοχές ατονούν για κάποιο χρονικό διάστημα ατονούν αντίστοιχα περιστατικά. Είτε πραγματοποιούνται  έλεγχοι είτε φοβούνται οι δράστες» είπε στο ethnos.gr η υπεύθυνη περίθαλψης του δικτύου «ΑΡΧΕΛΩΝ». 

Όπως εξήγησε η Ειρήνη Κασιιμάτη ο πληθυσμός της καρέτα-καρέτα έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και φτάνει πλέον τις 6.000 στις ελληνικές θάλασσες. 
«Προστατεύουμε όλες τις φωλιές αναπαραγωγής τους. Τόσο στην Ζάκυνθο όσο και στην Πελοπόννησο και αυτό αποδίδει καρπούς» κατέληξε η νεαρή βιολόγος. 

καρέτα καρέταθαλάσσια χελώνα