Ελλάδα|19.07.2019 10:38

Απολογία Δούρου µε βολές στον Σγουρό για τις πλημμύρες στη Μάνδρα

Σοφία Σπίγγου

Επειτα από απολογία που διήρκεσε πέντε ώρες αφέθηκε ελεύθερη χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο η απελθούσα περιφερειάρχης Αττικής Ρένα ∆ούρου, η οποία πέρασε το ανακριτικό κατώφλι προκειµένου να απολογηθεί για τις φονικές πληµµύρες στη Μάνδρα Αττικής τον Νοέµβριο του 2017.

Η κυρία ∆ούρου πέρασε στο ανακριτικό γραφείο περίπου στις 11.30 το πρωί και έδωσε εξηγήσεις µέσω υποµνήµατος, καθώς βρίσκεται ανάµεσα στους εννέα κατηγορουµένους επικεφαλής φορέων και δήµων που είναι αντιµέτωποι µε σειρά πληµµεληµατικών αδικηµάτων, όπως αυτά της πληµµύρας από αµέλεια, της ανθρωποκτονίας από αµέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσας κατά συρροή, της σωµατικής βλάβης από αµέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος διά παραλείψεως.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, η Ρένα ∆ούρου επικαλέστηκε ενώπιον της ανακρίτριας τις δύο πραγµατογνωµοσύνες, τις οποίες υπογράφουν 8 ελεγκτές της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης και 3 µηχανικοί, οι οποίοι δεν επιρρίπτουν καµία ευθύνη στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, ούτε στην ίδια την περιφερειάρχη.

«Προσέφυγα πρώτη»

Η ίδια, σύµφωνα µε την ίδια πηγή, φέρεται να αναφέρθηκε στη σφοδρότητα του φαινοµένου, σηµειώνοντας ότι σύµφωνα µε τους επιστήµονες συµβαίνει µία φορά στα 200 χρόνια και αποτέλεσε αντικείµενο έρευνας διεθνών διερευνητικών κέντρων. Μάλιστα η Ρένα ∆ούρου φέρεται να υπενθύµισε ότι η ίδια προσέφυγε πρώτη, το ίδιο βράδυ της τραγωδίας, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καταθέτοντας αναφορά µε την οποία ζητούσε τη διερεύνηση των αιτίων της καταστροφής, τονίζοντας ότι «πρέπει να µπει τέλος στην κουλτούρα της ατιµωρησίας και της ανευθυνότητας», επιρρίπτοντας ευθύνες στον προηγούµενο περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, «που δεν είχε χαρακτηρίσει κατεπείγον το αίτηµα προς το ∆ασαρχείο Αιγάλεω για την έκδοση πράξης χαρακτηρισµού του έργου της Αγίας Αικατερίνης, στις 7/4/2014 που το κατέθεσε».

Η απελθούσα περιφερειάρχης φέρεται να σηµειώνει ότι δεν υπάρχει λόγος διαµαρτυρίας για τη µη δίωξη του κ. Σγουρού, αφού γνωρίζει «ότι ως πληµµελήµατα οι πράξεις και παραλείψεις του έχουν παραγραφεί λόγω πενταετίας, ασχέτως του αν η παραγραφή κλείνει στις 31.8.2019 και η προκαταρκτική για τη Μάνδρα διαρκεί ήδη άνω του έτους». Επιπλέον φέρεται να είπε στην ανακρίτρια ότι επί της δικής της θητείας τέθηκαν για πρώτη φορά οι βάσεις σοβαρής αντιπληµµυρικής θωράκισης, τονίζοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, µε ίδιους ή ευρωπαϊκούς πόρους, 163 αντιπληµµυρικά έργα, προϋπολογισµού περίπου µισού δισ. ευρώ, την ώρα που η προηγούµενη διοίκηση, το 2014, είχε 57 αντιπληµµυρικά έργα, προϋπολογισµού 60 εκατοµµυρίων ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έκανε λόγο για προσπάθεια να της φορτωθούν οι ευθύνες, καθώς «η ανακριτική έρευνα δεν φαίνεται να στρέφεται προς τις πραγµατικές πράξεις ή και παραλείψεις που θα µπορούσαν να αφορούν τις άµεσες αρµοδιότητες ενός περιφερειάρχη, αλλά ‘‘φορτώνει’’ στην περιφερειάρχη τις αναρίθµητες, υπάρχουσες ή όχι, παραλείψεις ή πληµµέλειες του οποιουδήποτε υπαλλήλου, οποιασδήποτε υπηρεσίας της περιφέρειας».

Η δήµαρχος

Σε σηµείο της απολογίας φέρεται να αναφέρθηκε και στην απερχόµενη δήµαρχο Ιωάννα Κριεκούκη, στην οποία -παρά τη διαπιστωµένη ύπαρξη παράνοµου αµαξοστασίου του ∆ήµου Μάνδρας- δεν επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, σε αντίθεση µε τον αντιπεριφερειάρχη ∆υτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου, ο οποίος έφυγε από το ανακριτικό γραφείο µε βαριά εγγυοδοσία, ύψους 20.000 ευρώ.

«Η απλή έκφραση συλλυπητηρίων υπολείπεται της οδύνης για την απώλεια τόσων ζωών. Με την πεποίθηση αυτή, προσήλθα η ίδια στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τη νύχτα της εθνικής τραγωδίας. Γιατί πιστεύω ότι ο σεβασµός στη µνήµη των νεκρών και στην οδύνη των οικείων τους απαιτεί πράξεις και όχι λόγια. Απαιτεί τη διερεύνηση των πραγµατικών αιτίων και επιβάλλει να µπει επιτέλους τέλος στην κουλτούρα της ατιµωρησίας. Την ίδια στιγµή οι δικονοµικές διαδικασίες δεν θα πρέπει να εξυπηρετούν οιεσδήποτε σκοπιµότητες. Και εξαρχής, µε τη στάση µου έδειξα ότι πράγµατι πιστεύω ότι η ∆ικαιοσύνη δεν τις εξυπηρετεί. Και πράγµατι απέδειξε ότι δεν τις εξυπηρετεί» ανέφερε σε δήλωσή της η Ρένα ∆ούρου µετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας

ΜάνδραπλημμύρεςΓιάννης ΣγουρόςΡένα Δούρουαπολογία