Ελλάδα|20.07.2019 15:08

Σεισμός στη Μαγούλα - Τσελέντης: Πιθανός ένας ισχυρός μετασεισμός (vid)

Newsroom

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο του OPEN TV, ανέφερε πως ο σεισμογόνος χώρος του δυτικού ρήγματος που προκάλεσε τον σεισμό του 1999 είναι σχετικά μικρός.

Oπότε δεν έχει το σεισμικό δυναμικό να δώσει περισσότερα από 5,1 Ρίχτερ, όσο δηλαδή ήταν η σεισμική δόνηση που ταρακούνησε την Αττική με επίκεντρο τη Μαγούλα, το μεσημέρι της Παρασκευής 19//7. 

Ωστόσο, τόνισε πως επειδή ήταν μικρό το εστιακό βάθος, αναμένεται μία πλούσια μετασεισμική ακολουθία τις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα σημείωσε πως, καθώς τη νύχτα υπήρξε μία ύφεση στη μετασεισμική δραστηριότητα, είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ώρες να υπάρξει ένα σεισμικό γεγονός μεσαίου μεγέθους, δηλαδή 3,5 - 4 Ρίχτερ. 

Όσα δήλωσε ο κ. Τσελέντης στο OPEN TV: 

«Ωρολογιακή βόμβα» τα εγκαταλελειμμένα κτίρια της Αθήνας

Μεγάλες ζημιές υπέστησαν εγκαταλελειμμένα κτίρια της Αθήνας από τον σεισμό που έπληξε την Αττική το μεσημέρι της Παρασκευής, με επίκεντρο τη Μαγούλα.

Αυτά τα κτίρια όπως και τα διατηρητέα ή ακατοίκητα που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του Ιστορικού Κέντρου αποτελούν «ωρολογιακή βόμβα» καθώς υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης ή πτώσης τμημάτων αυτών ανά πάσα ώρα και στιγμή. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι την ώρα του σεισμού, τμήμα της πρόσοψης κτιρίου στην Ερμού αποκολλήθηκε κι έπεσε σε αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο στο σημείο, γεγονός που αποδεικνύει ότι από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. 

Σύμφωνα με τον δήμο Αθηναίων, αργά το βράδυ της Παρασκευής ολοκληρώθηκε έλεγχος σε 75 τέτοιου τύπου κτίρια, στα οποία τοποθετήθηκαν προειδοποιητικές κορδέλες, ενώ σε 15 από αυτά καταγράφηκαν εκτεταμμένες ζημιές. 

Περισσότερα στο ρεπορτάζ του OPEN TV που ακολουθεί:

Άκης Τσελέντηςσεισμός τώρασεισμός στη Μαγούλα