Ελλάδα|17.11.2018 14:54

Συναγερµός στην ΕΛΑΣ για τον «ντελιβερά» πλαστών διαβατηρίων

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Όπως αναφέρουν αστυνοµικές πηγές στο «Έθνος», ο 56χρονος, κάτοικος Δυτικής Αττικής µε καταγωγή από τη Θεσπρωτία, είχε κλείσει εισιτήριο για να ταξιδέψει αυθηµερόν στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί εκτιµάται ότι θα παρέδιδε τις άδειες διαµονής σε καλά οργανωµένο κύκλωµα δουλεµπόρων, το οποίο στη συνέχεια θα µετέφερε 28 αλλοδαπούς από την Τουρκία στη Γερµανία, πιθανότατα µέσω Ελλάδας.

Τα στοιχεία της υπόθεσης που κάνουν ανώτατους αξιωµατικούς της ΕΛ.ΑΣ. να θεωρούν πολύ σοβαρό το περιστατικό είναι δύο. Το πρώτο ότι οι άδειες διαµονής, οι οποίες έχουν ισχύ σε όλα τα κράτηµέλη της ΕΕ, φτιάχτηκαν στην Αττική, και το δεύτερο ότι δεν πλαστογραφήθηκαν µε τυχαία ονόµατα αλλά µε συγκεκριµένα, έπειτα από εντολή δουλεµπόρων που βρίσκονται στην Τουρκία.

Το πιθανότερο, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις, είναι ο 56χρονος να ήταν ο «ντελιβεράς» των πλαστών εγγράφων. Επαιρνε, δηλαδή, ένα ποσό, περίπου 1.000 ευρώ, για να µεταφέρει τις άδειες από την Ελλάδα στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Αρχές αξιολογούν ως πολύ σοβαρό το περιστατικό, καθώς οι άδειες φτιάχτηκαν στην Αττική και πλαστογραφήθηκαν µε συγκεκριµένα ονόµατα, προφανώς έπειτα από εντολή δουλεµπόρων που βρίσκονται στην Τουρκία

Στη συνέχεια, εκτιµάται ότι θα µετέβαινε στη Γερµανία για να πάρει την αµοιβή του. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα καλά οργανωµένο δίκτυο διακίνησης ανθρώπων µε «δίχτυα» σε τουλάχιστον τρεις χώρες.

Η πληροφορία για τη δράση του κυκλώµατος έφτασε στην Αστυνοµία, µε αποτέλεσµα να τεθεί υπό παρακολούθηση από τις αρχές της εβδοµάδας ο 56χρονος. Την Τρίτη δόθηκε εντολή στους αστυνοµικούς του αεροδροµίου να τον ελέγξουν, πριν επιβιβαστεί στις 7.30 το πρωί στο αεροπλάνο για Τουρκία. Ανδρες της οµάδας ΟΠΚΕ του έκαναν εξονυχιστικό έλεγχο και βρήκαν µέσα σε ένα κουτί µε χάπια τις άδειες διαµονής.

Το επόµενο βήµα ήταν να ενηµερωθούν ανώτατοι αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ., ενώ ειδικές υπηρεσίες έχουν αναλάβει να «ξεσκονίσουν» τα 28 ονόµατα των αλλοδαπών που θα διακινούνταν τις επόµενες ηµέρες. Αυτό γίνεται για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται απλώς για οικονοµικούς µετανάστες ή εάν ανάµεσά τους µπορεί να υπάρχουν ύποπτοι για εγκληµατικές πράξεις, τροµοκρατία ή οποιοδήποτε άλλο αδίκηµα.

Ψάχνουν για συνεργούς

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αστυνοµική έρευνα δεν έχει σταµατήσει. Και αυτό γιατί ο 56χρονος που συνελήφθη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» εκτιµάται ότι έχει συνεργούς, οι οποίοι πιθανότατα είναι οι πλαστογράφοι και αυτοί που έχουν τις επαφές µε τα αρχηγικά µέλη του κυκλώµατος διακινητών µε έδρα την Τουρκία. Ερευνάται, επίσης, το κατά πόσο ο 56χρονος είχε πραγµατοποιήσει και άλλα ταξίδια στην Κωνσταντινούπολη το προηγούµενο διάστηµα, ενώ αναζητείται ο στρατολόγος του.

Ο 56χρονος Έλληνας είχε στην κατοχή του 28 ονοµαστικοποιηµένες άδειες διαµονής αλλοδαπών και πετούσε για Κωνσταντινούπολη

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν στο «Έθνος» ότι σε κάθε περίπτωση η σύλληψη κατάφερε ένα πλήγµα στο κύκλωµα, µαταίωσε µια διακίνηση αλλοδαπών και δείχνει ότι σε πληροφοριακό επίπεδο η Αστυνοµία δουλεύει καλά στο µέτωπο του Μεταναστευτικού, όπως έχουν παραδεχθεί κατά καιρούς και Αµερικανοί αξιωµατούχοι. Ο 56χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος όρισε τακτική δικάσιµο και άφησε ελεύθερο τον κατηγορούµενο 

Ελευθέριος Βενιζέλοςαστυνομία