Ελλάδα|23.07.2019 11:28

Στον αέρα οι Ποινικοί Κώδικες

Σοφία Σπίγγου

Στην αποκατάσταση του κύρους της Δικαιοσύνης µέσω επιλογής νέας ηγεσίας, στη διόρθωση των προβληµατικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, αλλά και σε σειρά διαρθρωτικών αλλαγών µε τη δηµιουργία νέας Αρχής, κάτω από την οµπρέλα της οποίας θα βρεθούν αρκετοί φορείς, προσβλέπει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Από την οµιλία του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, στη Βουλή κατέστη σαφές ότι προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι η επιλογή των επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. «Ως προς την επιλογή ηγεσίας στη ∆ικαιοσύνη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει διασαφηνίσει στο πρώτο Υπουργικό Συµβούλιο πως θα αποκαταστήσουµε την ηρεµία στις τάξεις της ∆ικαιοσύνης, µε την επιλογή της νέας ηγεσίας της» είπε ο κ. Τσιάρας, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ζήτηµα θα διευθετηθεί εντός του Αυγούστου προκειµένου το νέο δικαστικό έτος «να µη βρει ακέφαλη τη ∆ικαιοσύνη».

Το επόµενο βήµα του υπουργείου ∆ικαιοσύνης φαίνεται πως θα είναι η διόρθωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονοµίας. «Ως προς τον νέο Ποινικό Κώδικα, η κυβέρνηση είναι αποφασισµένη να προβεί στην άµεση διόρθωση των προβληµατικών διατάξεων. Εχουµε ήδη ξεκαθαρίσει πως οι τροποποιήσεις θα κινούνται στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης του πλαισίου για τις µε όρους απολύσεις καταδικασθέντων και του πλαισίου χορήγησης αδειών σε καταδικασµένους, αµετανόητους τροµοκράτες» ανέφερε ο κ. Τσιάρας στη Βουλή. Με το σενάριο της αναστολής εφαρµογής των Κωδίκων να αποµακρύνεται -χωρίς ωστόσο να αποκλείεται εντελώς- το υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται πως δεν θα ακολουθήσει τον δρόµο των νοµοπαρασκευαστικών επιτροπών, όπως αρχικά είχε ειπωθεί κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου.

«Η κυβέρνηση έχει έναν προγραµµατισµό, µε τον οποίο θα λειτουργήσει το επόµενο διάστηµα. Δεν µπορεί να ακολουθηθεί η διαδικασία των Κωδίκων. Είναι πολύ στοχευµένες οι παρεµβάσεις που πρέπει να γίνουν και εννοείται ότι εµείς είµαστε αποφασισµένοι να ακολουθήσουµε τη θεσµική διαδικασία, η οποία προβλέπεται, τουλάχιστον σε αυτή την εκδοχή» επεσήµανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, όταν κλήθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κινήµατος Αλλαγής, Ανδρέα Λοβέρδο, να απαντήσει σχετικά µε το πώς θα προχωρήσουν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Ανεφάρµοστα άρθρα

Με αιχµές για «ιδεολογικές προκαταλήψεις» από την προηγούµενη κυβέρνηση, ο κ. Τσιάρας υπογράµµισε τη σπουδαιότητα του νοµοθετικού εγχειρήµατος των Κωδίκων, τονίζοντας όµως ότι «περιλαµβάνει άρθρα που είναι ουσιαστικά, σχεδόν, ανεφάρµοστα (όπως είναι οι διατάξεις περί της κοινωφελούς εργασίας και της δικαστικής, ποινικής διαµεσολάβησης) και αφετέρου γιατί περιέχει διατάξεις που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΟΟΣΑ και της GRECO πριν από λίγες µέρες».

Σηµειώνεται ότι η τελευταία αναφορά του υπουργού ∆ικαιοσύνης αφορά στις αντιδράσεις για τα αδικήµατα της δωροδοκίας και δωροληψίας. Ανάµεσα στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο κ. Τσιάρας, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην πάταξη της διαφθοράς µε τη δηµιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στα πρότυπα αντίστοιχων φορέων του εξωτερικού. «Ενας νέος µηχανισµός που δεν θα επιτρέπει, ποτέ ξανά και σε κανέναν, την εργαλειοποίηση της καταπολέµησης της διαφθοράς για µικροπολιτικές στοχεύσεις» σχολίασε κατά την οµιλία του ο κ. Τσιάρας, αφήνοντας πολλούς να αναρωτιούνται αν αυτή η αποστροφή του λόγου του ήταν προαναγγελία «λουκέτου» της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.

Ωστόσο, πηγές του «Εθνους» ξεκαθαρίζουν πως κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται -για την ώρα- στα σχέδια του υπουργού, αλλά η νέα Αρχή θα περιλαµβάνει περίπου πέντε φορείς, όπως το Σώµα Επιθεωρητών Δηµόσιας Διοίκησης και τη Γενική Γραµµατεία Καταπολέµησης Διαφθοράς, προκειµένου να µη συγκρούονται αρµοδιότητες και να ελέγχεται ορθότερα το έργο.

νέος Ποινικός Κώδικαςποινικοί κώδικες