Ανατίναξαν το μνημείο του Θύμιου Λιώλη στην Αλβανία-Τι λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ
NewsroomΤο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο καταδικάζει έντονα την ενέργεια, διαμηνύει τη σταθερή θέση του ότι «προκλήσεις έναντι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και, εντέλει, έναντι των ελληνοαλβανικών σχέσεων, θα πρέπει να τυγχάνουν άμεσης διερεύνησης και διαλεύκανσης, με απόδοση των δραστών στη Δικαιοσύνη», υπογραμμίζοντας ότι αναμένει «τις δέουσες ενέργειες της αλβανικής πλευράς, το συντομότερο, προς αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας». Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «το υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Πρεσβεία, καθώς και οι Προξενικές μας Αρχές στην Αλβανία, παρακολουθούν στενά την υπόθεση».
Το μνημείο υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ από την ισχυρή έκρηξη έσπασαν τα τζάμια και στα γύρω κτίρια. Οι δράστες έγραψαν με κόκκινη μπογιά στην τσιμεντένια βάση του μνημείου την λέξη «Τσαμερία». Είναι η δεύτερη φορά, που το ίδιο μνημείο γίνεται στόχος αγνώστων, καθώς είχε δεχθεί επίθεση τον Δεκέμβριο 2018. Ο Θύμιος Λώλης, ή όπως είναι γνωστός «ο Καπετάνιος του Βούρκου», ήταν Μακεδονομάχος και αγωνιστής μέχρι και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και θεωρούνταν ο προστάτης των απλών Ελλήνων στην περιοχή του Βούρκου (περιοχή μεταξύ των Αγίων Σαράντα και Αργυρόκαστρου).
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος της Φοινίκης, Χριστάκης Κίτσο, χαρακτήρισε το γεγονός πρόκληση κατά του συνόλου της εθνικής ελληνικής μειονότητας και ζήτησε από τις Αρχές που ερευνούν την υπόθεση τη σύλληψη και καταδίκη των δραστών.
Φωτογραφίες himara.gr
- Τραγωδία στον Ατλαντικό: Ανάμεσα στα θύματα του «Lily Jean» 33χρονος Έλληνας ψαράς από την Κρήτη
- Μικρό διάλειμμα πριν το νέο κύμα κακοκαιρίας: Πού και πότε θα χτυπήσει - Πρόγνωση Μαρουσάκη
- Γιατί η κυβέρνηση ανοίγει τώρα τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση: Ποια άρθρα μπαίνουν στο τραπέζι του διαλόγου
- Τα ψίχουλα που είδαν οι μισθωτοί, η άρση της μονιμότητας στο δημόσιο που θα ανακοινώσουν Μητσοτάκης και Παπαστεργίου στο κάδρο της «Βιολάντα»