Ελλάδα|23.07.2019 23:10

Φωτιά στο Μάτι: Από τις στάχτες του χθες στην ελπίδα του σήμερα (vid)

Newsroom

Φωτιά στο Μάτι, 23 Ιουλίου 2018. Μια μέρα που δεν θα ξεχαστεί ποτέ... Η χώρα βυθίζεται στο πένθος και θρηνεί για τους 102 νεκρούς που χάθηκαν από τη φωτιά. Το OPEN TV κάνει ένα αφιέρωμα στο Μάτι, με τίτλο «ΜΑΤΙ, ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ». Στο αφιέρωμα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων που φέρνει στη δημοσιότητα το Ανοιχτό Κανάλι καταγράφεται το χρονικό της πύρινης λαίλαπας, οι μαρτυρίες των επιζώντων, η θλίψη και η απόγνωση αλλά και η ελπίδα του σήμερα: Ακριβώς έναν χρόνο μετά. 

«Οι φλόγες μας κυνηγούσαν μέχρι τη θάλασσα», θυμάται ένας επιζών για εκείνο το φρικτό απόγευμα της 23ης Ιουλίου. Οι εικόνες, μάλιστα, με το ξημέρωμα της 24ης Ιουλίου παγώνουν όλη τη χώρα. «Κάηκε στο δρόμο για να φτάσει στη θάλασσα», περιγράφει μία ακόμη κάτοικος της περιοχής που έζησε τον εφιάλτη. 

Κάτοικοι παγιδεύονται στους δρόμους, η φωτιά τρέχει πολύ γρήγορα από τους ανθρώπους. Διασώστες προσπαθούν να βοηθήσουν όσους περισσότερους μπορούν. Κάποιοι επιβιώνουν, όμως, χάνουν δικούς τους ανθρώπους, συγγενείς, φίλους και αγνώστους. 

Μάτι, 23 Ιουλίου 2019: Οι κάτοικοι στον Νέο Βουτζά πραγματοποιούν πορεία στη μνήμη των θυμάτων. Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα. Οι πληγές για τους ανθρώπους που έχουν χάσει φίλους, γείτονες, συγγενείς δεν έχουν σβήσει. Ο χρόνος για εκείνους έχει παγώσει. Κάτοικοι περπατούν με δακρυσμένα μάτια και θυμούνται όλα όσα είχαν συμβεί στην περιοχή. 

Τα καταστήματα έχουν κλείσει από νωρίς στην περιοχή. Πολίτες και κάτοικοι συμμετέχουν στη βουβή πορεία που γίνεται στη μνήμη των 102 θυμάτων. Κάτοικοι από τον Νέο Βουτζά με πορεία φτάνουν στο Μάτι. «Είναι μία πορεία μνήμης αλλά και ελπίδας», αναφέρουν μερικοί από τους συμμετέχοντες. 

Μάτι: Οι μαρτυρίες που πονούν

Τρεις ημέρες πριν από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου ο πατέρας της Σταυρούλας Κοκώνη μετακόμισε στο Μάτι. Δεν της το είχε πει. «Παρέδωσαν ένα απανθρακωμένο μη αναγνωρίσιμο σώμα», λέει η ίδια στο OPEN TV. «Ο πατέρας μου πρέπει να φώναζε. Οκτώ λεπτά καιγόταν», θυμάται. Το μόνο που έμεινε, πάντως, από τον πύρινο όλεθρο είναι το ημερολόγιό του. 

Ο χρόνος σταμάτησε και για τον Γιώργο Καΐρη εκείνη την ημέρα. Η καρδιά του ράγισε. Βρήκε τη σύντροφό του νεκρή μαζί με το σκυλάκι του. Έτρεξε να βρει βοήθεια αλλά ήταν αργά. «Να βλέπεις τον άνθρωπό σου αλλά να είναι αργά», λέει. Ένας ακόμη πατέρας ξεσπά για τον χαμό των παιδιών του. Οι μαρτυρίες όλων πονούν...

Μάτι: Μέτρα για τους πληγέντες 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τα μέτρα για τους πληγέντες από τη φωτιά στο Μάτι που ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ των οποίων και η αναστολή πληρωμής του ΕΝΦΙΑ για πέντε χρόνια, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα κοπεί κανένα κοινωνικό επίδομα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας εξήγγειλε ότι στο εξής θα έχουν οι εγκαυματίες δωρεάν πρόσβαση σε θεραπεία, φάρμακα κ.ο.κ.

Ακόμη, θα διατεθούν 20 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και την ανάπλαση της περιοχής.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, σήμερα θα εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η συγκρότηση ειδικού φορέα για την αποκατάσταση περιοχών, όπως το Μάτι, ο Ν. Βουτζάς, η Κινέτα.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός:

  • Ξεμπλοκάρουν 31 εκατ. ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής
  • Καθαρίζεται το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης  

Περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί έναν χρόνο μετά την εθνική τραγωδία:

  • Στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων έχουν κατατεθεί 37,8 εκατ. ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Έναν χρόνο μετά, τα 31 εκατ. από αυτά, λιμνάζουν. Οι πρώτες εκταμιεύσεις έγιναν μόλις πρόσφατα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές.
  • Από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόνο 61. Πολλοί από τους πληγέντες θέλουν να αγοράσουν άλλο ακίνητο, αλλά δεν μπορούν, γιατί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, ώστε να εισπράξουν την ενίσχυση.
  • Εκκρεμεί η αποψίλωση του αμιάντου, ο καθαρισμός του οικοπέδου στον Ν. Βουτζά και τα έργα της Περιφέρειας πλην των αντιδιαβρωτικών.
  • Σε εκκρεμότητα είναι και πολλά άλλα έργα της κεντρικής διοίκησης: Από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440. Επί 270 αιτήσεων ανακατασκευής χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 146. Ενώ από τις 885 περιπτώσεις επισκευών, δόθηκαν άδειες για 342.
  • Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ξεμπλοκάρει 31 εκατομμύρια ευρώ τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής. 

Συγκεκριμένα, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, η εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού ξεκινά μέσα στον Αύγουστο και προβλέπει:  

  • Οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.
  • Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.
  • Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου. 
  • Ακολούθως είπε με ποιον τρόπο θα υλοποιηθούν άμεσα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης: 
  • Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών.  Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.
  • Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης. 
  • Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι. 
Μάτιφωτιά στο Μάτινεκροίφωτιά