Ελλάδα|29.07.2019 19:37

Οι «ειρηνοποιοί» των ελληνικών φυλακών που διδάσκουν... τρόπους επιβίωσης (pics)

Τίμος Φακαλής

Βαρυποινίτες, ισοβίτες, έμποροι ναρκωτικών, δουλέμποροι, κρατούμενοι που εκτίουν πιο ελαφριές ποινές αλλά και υπάλληλοι των φυλακών κάθονται  στα θρανία σε ειδικές διαμορφωμένες αίθουσες των καταστημάτων κράτησης και μαθαίνουν τρόπους επιβίωσης μέσα σε αυτά.

Τους τελευταίους περίπου 30 μήνες παρακολουθούν σεμινάρια ειρηνικής διαβίωσης και αρμονικής συνύπαρξης πίσω από τα κάγκελα 9 ελληνικών καταστημάτων κράτησης μέσω του προγράμματος Prison of Peace.  

Στόχος η μείωση των καθημερινών και επαναλαμβανόμενων  μικροεντάσεων που δημιουργούνται από διαφωνίες κρατουμένων σχετικά με την… ένταση της φωνής της τηλεόρασης ή επιλογής καναλιού, την διάρκεια χρήσης του… τηλεφωνικού θαλάμου αλλά και ζητημάτων καθαριότητας που προκύπτουν στους κοινόχρηστους χώρους υγιεινής. 

Πολύ τακτικά ανεβαίνει το θερμόμετρο και μετά από διαφωνίες μεταξύ φυλακισμένων και συζύγων με τους πρώτους να ζητούν να δουν τα παιδιά τους στο επισκεπτήριο και τους δεύτερους να θεωρούν ότι δεν πρέπει να έρθουν αυτά σε επαφή με το συγκεκριμένο περιβάλλον πληρώντας αργότερα το… μάρμαρο της έντασης συγκρατούμενοί τους ή υπάλληλοι των φυλακών.

Τρόπους διαχείρισης και αποκλιμάκωσης αντίστοιχων εντάσεων επιχειρούν να μεταδώσουν σε κρατούμενους και υπαλλήλους φυλακών δύο δικηγόροι αλλά και διαμεσολαβητές, ο Πολυχρόνης Κοκκινίδης και η Δήμητρα Γαβριήλ από το Νοέμβριο του 2016 δημιουργώντας το Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Διαχείρισης Συγκρούσεων «Ducks» μέσω του οποίου «τρέχει» το πρόγραμμα Prison of Peace . 

Οι πρωταγωνιστές της δράσης 

Κάθε βδομάδα  οι δύο «δάσκαλοι» περνούν διαδοχικά το κατώφλι 9 φυλακών και αφού ολοκληρώσουν τους απαραίτητους ελέγχους συναντούν κρατούμενους και υπαλλήλους των σωφρονιστικών καταστημάτων πραγματοποιώντας βιωματικά σεμινάρια. Το Prison of Peace είναι το μοναδικό πρόγραμμα στον κόσμο που εκπαιδεύει και πιστοποιεί κρατούμενους και προσωπικό φυλακών στην κοινωνική διαμεσολάβηση εντός της φυλακής. 

«Είναι ένας τρόπος για να ακούν τον άλλο και να διαχειρίζονται τις εντάσεις. Ένα εργαλείο επικοινωνίας και καλλιέργειας κουλτούρας πρόληψης και επίλυσης διαφορών» είπε στο ethnos.gr ο Πολυχρόνης Κοκκινίδης και πρόσθεσε: «Αν όλες αυτές οι τεχνικές διδάσκονταν στο σχολείο δεν θα βρίσκονταν τόσοι πολλοί σήμερα πίσω από τα κάγκελα, παίρνοντας τον στραβό δρόμο».  

«Πάμε τη φυλακή ένα βήμα παραπέρα»

Εδώ και μία εβδομάδα πιστοποιήθηκαν στις φυλακές Ιωαννίνων οι πρώτοι 11 Διαμεσολαβητές-όλοι τους υπάλληλοι του σωφρονιστικού ιδρύματος.
«Δουλεύουμε σε ένα δύσκολο, σκοτεινό περιβάλλον και με μεγάλη πίεση. Αποφασίσαμε να ξεκινήσουν τα σεμινάρια πρώτα οι υπάλληλοι και αυτοί να γίνουν τα κύτταρα μετάδοσης των εργαλείων και των τεχνικών επίλυσης διαφορών σε κρατούμενους, δεδομένου ότι οι τελευταίοι μετακινούνται αρκετά συχνά σε άλλα καταστήματα κράτησης με αποτέλεσμα να διακόπτεται η παρακολούθηση του προγράμματος. Πρόκειται για ένα εργαλείο διαβίωσης μέσα στις φυλακές και εκτόνωσης των εντάσεων», είπε στο ethnos.gr η προϊσταμένη Αγαπητού.

Από το 2016 οπότε και λειτουργεί το πρόγραμμα έχουν πιστοποιηθεί 80 ειρηνοποιοί και 110 συμμετέχοντες ως συντονιστές κύκλων ειρήνης. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι μεταξύ Απριλίου 2018 και Μαΐου 2019 το πρόγραμμα Prison of Peace υπερδιπλασίασε τις δράσεις του στην Ελλάδα αυξάνοντας τον αριθμό των καταστημάτων κράτησης με τα οποία συνεργάζεται σε 9 από 4 και προσθέτοντας τουλάχιστον 150 νέους συμμετέχοντες στις εκπαιδεύσεις.

 

Πως λειτουργεί το πρόγραμμα 

Μέσα από τις εκπαιδεύσεις Prison of Peace, κρατούμενοι και προσωπικό φυλακών μαθαίνουν να κατανοούν τις αιτίες της σύγκρουσης και να βοηθούν τους άλλους στην επίλυση προβλημάτων και συγκρούσεων.

Το πρόγραμμα εμβαθύνει σε τεχνικές διαπραγμάτευσης, επίλυσης προβλημάτων, ανάπτυξης της συναισθηματικής νοημοσύνης και διαχείρισης έντονων συναισθημάτων.

Η εκπαίδευση, επίσης, εισάγει την έννοια της «ηθικής αποστασιοποίησης», όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζεται η ικανότητα των ανθρώπων να λαμβάνουν αποφάσεις όταν αποποιούνται την ευθύνη για τις πράξεις τους.

Η εκπαίδευση διαμεσολάβησης βοηθά στην πρόληψη των συγκρούσεων και στην ενθάρρυνση ενός πιο ειρηνικού κλίματος μέσα στις φυλακές.

φυλακήσεμινάριακρατούμενοι