Ελλάδα|25.07.2019 18:04

Θεσσαλονίκη: Υποδέχτηκε το «Fath El Kheir» (pics+vid)

Ντέπη Χιωτοπούλου

Παρουσία της δημοτικής αρχής της Θεσσαλονίκης, του Πρέσβη του Κατάρ και εμπλεκόμενων του Πολιτιστικού Οργανισμού του Kατάρ, και πλήθος κόσμου, το Fath El Kheir με 16 ναυτικούς πλήρωμα, έδεσε στην προβλήτα της Νέας Παραλίας, στο ύψος του Βασιλικού Θεάτρου, σε απόσταση αναπνοής από το Λευκό Πύργο.

Το εντυπωσιακό ξύλινο σκάφος έδεσε ακριβώς στις 19.30, απόψε, όπου και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους.

(copyright: Ντέπυ Χιωτοπούλου)

«Η σχέση μας με το Κατάρ είναι πολύ φρέσκια» είπε στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης προσθέτοντας ότι ξεκίνησε πριν δυο τρία χρόνια έχοντας ως αποτέλεσμα την αεροπορική σύνδεση μεταξύ Θεσσαλονίκης – Ντόχα.

(copyright: Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Οπως ανέφερε ο δήμαρχος, οι υπεύθυνοι της αεροπορικής εταιρίας είναι ευχαριστημένοι από την απευθείας σύνδεση και υπάρχουν σκέψεις να καταστήσουν και δεύτερη γραμμή.

«Στην επίσκεψή μας στο Κατάρ, διαπιστώσαμε ότι το πρώτο πράγμα το οποίο μπορούμε να αναπτύξουμε μεταξύ μας, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της πόλης, είναι οι πολιτιστικές σχέσεις, διότι ο αράβικος πολιτισμός είναι εξαιρετικός και έχει πολλές συνδέσεις με τον ελληνισμό, και παράλληλα να μεταφέρουμε εκεί τις δικές μας γνώσεις, συνήθειες, αξίες κ.ο.κ.».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι Καταριανοί έκαναν δώρο στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης μια μινιατούρα αντίγραφο παραδοσιακού Καταριανού σκάφους, ενώ και η πλευρά της δημοτικής ηγεσίας της Θεσσαλονίκης πρόσφερε ένα δώρο.

(copyright: Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Ταξίδι δυο ετών

Πρόκειται για το τέταρτο ταξίδι που πραγματοποιεί το Fath El Kheir, το οποίο ταξιδεύει σε ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες, προωθώντας παράλληλα το γεγονός της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου της FIFA 2022 στο Κατάρ.

(copyright: Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Το ταξίδι του ξύλινου παραδοσιακού σκάφους ξεκίνησε με πρώτο σταθμό την Κωνσταντινούπολη, και όπως είπαν μέλη του πληρώματος στο ethnos.gr, το ταξίδι τους διήρκησε 17 ώρες. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι, που δεύτερος σταθμός μας είναι η Θεσσαλονίκη» είπαν χαρακτηριστικά δυο Καταριανοί μέλη του Fath El Kheir.

Το εντυπωσιακό παραδοσιακό σκάφος το οποίο κατασκευάστηκε το 1983 και είναι μοναδικό στο είδος του, μιας και συνδυάζει τη ναυτική κληρονομιά του Κατάρ με τη σύγχρονη τεχνολογία της ναυσιπλοΐας, θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη έως την Παρασκευή 26 Ιουλίου, και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς Μύκονο, Πειραιά, Κέρκυρα, Αγιους Σαράντα στην Αλβανία, θα ‘πιάσει’ Κροατία, για να καταλήξει στη Γένοβα της Ιταλίας. Από εκεί θα συνεχίσει για Μόντε Κάρλο, Νίκαια, Μασσαλία στη Γαλλία, στη συνέχεια Βαρκελώνη, Ταγγέρη στο Μαρόκο, Αλγερία και Τυνησία το 2021.

(copyright: Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Να σημειώσουμε, ότι  κατά τη διάρκεια της παραμονής του, το σκάφος θα είναι επισκέψιμο για το κοινό.

σκάφος από ΚατάρΘεσσαλονίκη