Ελλάδα|26.07.2019 14:07

«Σκούπα» στη λίµνη Κερκίνη από 21 φοιτητές

Βασίλης Ιγνατιάδης

Δεκάδες τόνοι πλαστικών και κάθε είδους «εισαγόµενα» αστικά απορρίµµατα από πρόχειρες χωµατερές της Βουλγαρίας εξακολουθούν να εισέρχονται κάθε χρόνο στη λίµνη Κερκίνη µέσω του ποταµού Στρυµόνα. Το πρόβληµα δεν έχει αντιµετωπιστεί στην πηγή του, παρά τις επανειληµµένες διακρατικές επαφές µε τις Αρχές της γειτονικής χώρας, µε αποτέλεσµα να υπονοµεύεται συνεχώς αισθητικά και περιβαλλοντικά ο διεθνούς σηµασίας υγρότοπος, προστατευόµενος από τη Συνθήκη Ραµσάρ.

Φοιτητές από διάφορες περιοχές της χώρας βρίσκονται στην Κερκίνη αυτές τις µέρες, συνδυάζοντας εναλλακτικές διακοπές και εθελοντική προσφορά. Οι 21 φοιτητές συµµετέχουν στο δεκαπενθήµερο πρόγραµµα εθελοντικού καθαρισµού της λίµνης από τα «εισαγόµενα» σκουπίδια. Κάθε πρωί γεµίζουν δεκάδες σακούλες µε απορρίµµατα από τις όχθες του βιοτόπου (πέρυσι συγκεντρώθηκαν 600 µεγάλες µαύρες σακούλες απορριµµάτων), τα απογεύµατα κάνουν περιηγήσεις στις οµορφιές της περιοχής, παρακολουθούν περιβαλλοντικά προγράµµατα, ασχολούνται µε σπορ και δραστηριότητες υπαίθρου, ή διασκεδάζουν στην οικοτουριστική µονάδα που τους φιλοξενεί.

Φορέας Διαχείρισης

Το πρόγραµµα είχε βάλει µπρος την περασµένη δεκαετία ο Φορέας Διαχείρισης της Κερκίνης, και από το 2015 έχει περάσει στην ευθύνη του «Οικοπεριηγητή», που δραστηριοποιείται στο χωριό Κερκίνη. Τα παιδιά τα οποία συµµετέχουν φέτος είναι από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, καθώς και από περιοχές του Νοµού Σερρών. Γι’ αυτό έµαθαν στο πλαίσιο επίσκεψής τους στην περιοχή µε τα σχολεία τους όταν ήταν µαθητές.

Με συµµετοχή 120 ευρώ το άτοµο, διαµένουν στη µονάδα για διάστηµα δύο εβδοµάδων από τις 21 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου. «Ξεκινάµε στις 8.30 το πρωί µετά το πρωινό και µέχρι το µεσηµέρι κάνουµε την εξόρµηση καθαρισµού της παρόχθιας ζώνης. Εχουµε εστιάσει στη δυτική πλευρά της λίµνης, από το χωριό Κερκίνη έως τον Λιθότοπο, µια απόσταση 18 χλµ. Συγχρόνως καθαρίζουµε τα κιόσκια και τα παρατηρητήρια από τα άγρια χόρτα» αναφέρει στο «Εθνος» ο υπεύθυνος του «Οικοπεριηγητή», Γιάννης Ρέκλος, και προσθέτει: «Τα απογεύµατα κάνουµε περιηγήσεις µε βάρκα στη λίµνη ή µε τζιπ στην περιοχή, ποδηλασία, ιππασία, τοξοβολία, επισκέψεις στην Αµφίπολη και στο Ρούπελ και πολλά άλλα».

«Οργανώνουµε δράσεις»

Από την ερχόµενη χρονιά ο ίδιος σκοπεύει να µεταβάλει το πρόγραµµα µε τη συνδροµή της Περιφέρειας για τον καθαρισµό των ακτών, ώστε να προσανατολίσει σε άλλες δραστηριότητες την εθελοντική προσφορά των νέων. «Θα ήθελα τα παιδιά να ζήσουν τη φύση και να την καταλάβουν. Αισθάνοµαι υποχρεωµένος στη λίµνη που µας φροντίζει και θέλω να της ανταποδώσω κάτι. Να οργανώσουµε δράσεις για το στήσιµο κατασκευών για τους πελεκάνους ή περιφράξεις για την προστασία των δέντρων από τα βουβάλια» λέει. Κάθε φορά που οι βροχές είναι αυξηµένες και ο Στρυµόνας «φουσκώνει», οι όχθες της Κερκίνης γεµίζουν µε πλαστικά µπουκάλια και διάφορα αστικά απορρίµµατα. Μια απλή µατιά στις ετικέτες των µπουκαλιών αρκεί για να αντιληφθεί κανείς ότι έρχονται από τη Βουλγαρία.

«Σε πολλές περιοχές της βουλγαρικής επαρχίας υπάρχουν πρόχειρες χωµατερές µέσα σε ρέµατα. Το νερό παρασέρνει τα απορρίµµατα, τα µεταφέρει στην κοίτη του Στρυµόνα και από εκεί τα φέρνει σε εµάς» λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίµνης Κερκίνη, Σάββας Καζαντζίδης, και συµπληρώνει: «Κάνουµε συνεχώς εξορµήσεις και αυτό επαναλαµβάνεται. Αν δεν αντιµετωπιστεί στην πηγή του, το πρόβληµα δεν λύνεται». Πέρα από την περιβαλλοντική και αισθητική επιβάρυνση της προστατευόµενης περιοχής, ο ίδιος θέτει και ζήτηµα δευτερογενούς επίδρασης αυτής της ρύπανσης στους οργανισµούς της λίµνης λόγω της διάσπασης των πλαστικών σε µικρά κοµµάτια και της κατανάλωσής τους από τα ψάρια.

Ο φορέας έχει υποβάλει πρόταση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη διερεύνηση αυτού του ζητήµατος και αναµένει την απάντηση. Πριν από δύο χρόνια ο υπεύθυνος του «Οικοπεριηγητή» µαζί µε έναν φίλο του µπήκαν στη Βουλγαρία και διήνυσαν µε τις µοτοσικλέτες τους ολόκληρη την παραποτάµια διαδροµή (290 χλµ.) από τις πηγές του Στρυµόνα µέχρι τα ελληνικά σύνορα. «∆εν βρήκαµε σε κανένα σηµείο χωµατερή. Εκτιµούµε πως η ζηµιά γίνεται από τους παραποτάµους και τους χειµάρρους, και ιδιαίτερα από έναν µεγάλο παραπόταµο που περνά από διάφορα χωριά» αναφέρει ο κ. Ρέκλος και προσθέτει: «Το µυστήριο είναι πως αυτό το πρόβληµα δεν υπήρχε παλαιότερα. Παρουσιάστηκε µε έντονο τρόπο τα τελευταία δέκα χρόνια, από τότε που η Βουλγαρία εισήλθε στην ΕΕ».

σκουπίδιααστικά απόβληταΣτρυμόναςΚερκίνη