Ελλάδα|01.08.2019 08:11

Πορεία στη μνήμη Γρηγορόπουλου: Τα επεισόδια αμαύρωσαν την ειρηνική διαδήλωση

Κώστας Στάμου

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν τα Εξάρχεια το βράδυ της Τετάρτης (31/7) μετά την ολοκλήρωση της πορείας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου καθώς ομάδες νεαρών επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ σε διμοιρίες των ΜΑΤ με τους αστυνομικούς να απαντούν με εκτεταμένη χρήση χημικών.

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10 το βράδυ όταν μια ομάδα περίπου 20 νεαρών, φορώντας κουκούλες, κατευθύνθηκαν από την οδό Τζαβέλα προς την οδό Χαριλάου Τρικούπη όπου μια διμοιρία των ΜΑΤ φρουρούσε τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Οι νεαροί επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ στη σταθερή διμοιρία ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Τα επεισόδια επετεκτάθηκαν από την οδό Ναυαρίνου μέχρι την οδό Εμμανουήλ Μπενάκη όπου οι νεαροί είχαν στήσει οδοφράγματα και εκτόξευσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι άνδρες των ΜΑΤ προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών με αποτέλεσμα λίγη ώρα μετά η ένταση να εκτονωθεί

Τα επεισόδια αμαύρωσαν την ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήσαν διάφορες συλλογικότητες το απόγευμα ενάντια στην επικείμενη αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα. Το κάλεσμα έγινε από μέλη της «Πρωτοβουλίας ενάντια στη λήθη», αριστερές οργανώσεις και αντιεξουσιαστικές ομάδες και η συγκέντρωση ήταν προγραμματισμένη για τις 8 στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου. 

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από το όπλο του ειδικού φρουρού, Επαμεινώνδα Κορκονέα, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, άναψαν ένα κερί και άφησαν ένα λουλούδι στη μνήμη του αδικοχαμένου μαθητή. Εν συνεχεία, με πανό και συνθήματα κατά της αποφυλάκισης Κορκονέα, ξεκίνησαν πορεία με προορισμό το αστυνομικό τμήμα των Εξαρχείων, στην οδό Καλλιδρομίου.

Ωστόσο, δύο διμοιρίες των ΜΑΤ έφραξαν το δρόμο τους στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, στη συμβολή με την οδό Διδότου, με αποτέλεσμα η πορεία να κατευθυνθεί προς την Σόλωνος και να καταλήξει στην πλατεία Εξαρχείων όπου οι διαδηλωτές διαλύθηκαν ειρηνικά. Καθόλη τη διάρκεια της κινητοποίησης, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιτηρούσαν διακριτικά ενώ μετά την πορεία ο κόσμος μαζεύτηκε ξανά στο σημείο της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη.

Αλέξης ΓρηγορόπουλοςΕπαμεινώνδας ΚορκονέαςΕξάρχειαεπεισόδια