Ελλάδα|01.08.2019 12:08

Θεσσαλονίκη: Νέα ρύπανση στο νερό - Στον Εισαγγελέα προσέφυγε η ΕΥΑΘ

Τίμος Φακαλής

Απαγορευμένες ουσίες στη μονάδα διύλισης και επεξεργασίας του νερού που φτάνει από τον Αλιάκμονα και τροφοδοτεί το 60% της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης εντόπισαν οι υπάλληλοι της ΕΥΑΘ το μεσημέρι της Τετάρτης ένα μόλις χρόνο μετά τον εντοπισμό πετρελαιοειδών και υδρογονανθράκων στο ίδιο δίκτυο από αγωγό του στρατού.  Στο διυλιστήριο Επεξεργασίας Νερού της ΕΥΑΘ σήμανε συναγερμός, οι υπάλληλοι σταμάτησαν την τροφοδοσία της πόλης ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι αναλύσεις του νερού προκειμένου να διαπιστωθούν οι αιτίες της θολότητάς του. Την ίδια ώρα υπάλληλοι της εταιρίας θα πραγματοποιήσουν μέσα στην μέρα αυτοψία κατά μήκος του ποταμού Αλιάκμονα συνοδεία αστυνομίας προκειμένου να δουν από κοντά τι συμβαίνει. 

Σύμφωνα με την διοίκηση της ΕΥΑΘ η ποσότητα του νερού που ρυπάνθηκε δεν έφτασε ποτέ στις βρύσες των νοικοκυριών ενώ αποκαθίσταται σταδιακά η τροφοδοσία του πολεοδομικού συγκροτήματος. Μιλώντας στο ethnos.gr ο πρόεδρος των σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ Γιώργος Αρχοντόπουλος τόνισε ότι η πόλη τροφοδοτείται από δύο πηγές, τον Αλιάκμονα και την Αραβησσό. Στην περίπτωση του Αλιάκμονα το νερό φτάνει από την Κοζάνη μέχρι την Βραχιά μέσω ενός ανοιχτού ποταμιού καλύπτοντας μία απόσταση 150 χιλιομέτρων.

Από την στιγμή που είναι ανοιχτό όλα μπορούν να συμβούν. Το νερό δεν έρχεται μέσω ενός κλειστού αγωγού. Και η ρύπανση από πετρελαιοειδή και υδρογονάνθρακες που άφησε την πόλη χωρίς νερό πέρσι σημειώθηκε στο ίδιο δίκτυο» ανέφερε ο κ. Αρχοντόπουλος, προσθέτοντας ότι «η προηγούμενη διοίκηση άφησε νύχτα τον οργανισμό ενώ οι αρμόδιοι δεν έχουν ακόμη ορίσει υπεύθυνο που θα κρατήσει το τιμόνι της εταιρίας. Αν συμβεί κάτι έκτακτο ποιος θα αναλάβει την ευθύνη και την διαχείριση του προβλήματος; Η ΕΥΑΘ τροφοδοτεί 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά». 

Σύμφωνα με την ΕΥΑΘ ο έλεγχος του νερού γίνεται κάθε 15 λεπτά και από κει φεύγει για να πάει στις δεξαμενές. «Από χθες το βράδυ έχει τελειώσει το θέμα που προέκυψε με τη θολότητα του νερού και από το πρωί έχει αρχίσει η διαδικασία υδροδότησης. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα. Το είχαμε πει και χθες ότι θα κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να καθαριστούν οι δεξαμενές που έχουν το μη κατάλληλο νερό και στη συνέχεια, με την επεξεργασία στις εγκαταστάσεις, θα προχωρήσει η υδροδότηση της Θεσσαλονίκης. Λίγη υπομονή από τους συμπολίτες μας μέχρι να φτάσει το νερό στα σπίτια», δήλωσε  ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ Γιάννης Παπαϊωάννου ο οποίος εκτελεί χρέη προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου μετά την παραίτηση του Γιάννη Κρεστενίτη.

ρύπανσηΕΥΑΘδιακοπή νερού