Ελλάδα|02.08.2019 12:12

Τρεις μέρες παρέα με… τα αστέρια στους Φιλιππαίους Γρεβενών

Newsroom

Ένα τριήμερο πάρτι οργανώνουν από σήμερα εκατοντάδες ερασιτέχνες αστρονόμοι απ΄ όλη την Ελλάδα στους Φιλιππαίους Γρεβενών στα 1440 μέτρα υψόμετρο. Λάτρεις του νυχτερινού ουρανού, της ουρανογραφίας και της αστροπαρατήρησης άρχισαν από χτες να στήνουν τις σκηνές τους κάτω από τα αστέρια. Μέχρι και την Κυριακή το βράδι θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους από αστροφωτογραφίες και αστροπαρατηρήσεις.

Εκδηλώσεις για μυημένους και μη

Στη διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ενημέρωσης και εργαστήρια για μυημένους ερασιτέχνες αστρονόμους. Ο Ιβάιλο Στόινοφ θα μιλήσει για τη σύγχρονη αστροφωτογραφία, θα αναλύσει τα χαρακτηριστικά της αστροφωτογράφησης με το APT και το πώς το λογισμικό αυτό κάνει τη διαδικασία ευκολότερη και πιο παραγωγική για τον ερασιτέχνη αστρονόμο. Επίσης, ο Άγγελος Μακρής θα εξηγήσει μέσω ενός εργαστηρίου τις τεχνικές νυκτερινής λήψεις και θα μιλήσει για την κίνηση του ουρανού.

Η αφίσα της εκδήλωσης των ερασιτεχνών αστρονόμων στους Φιλιππαίους Γρεβενών

Περιήγηση με λέιζερ στον έναστρο ουρανό!

Σήμερα και αύριο τα μεσάνυκτα, ενόσω οι κατασκηνωτές θα είναι ξαπλωμένοι στο πεδίο, η Αλίκη Σιούστη και ο Δημόκριτος Τσούπακας, με τη βοήθεια λέιζερ, θα πραγματοποιήσουν μια περιήγηση στον νυχτερινό ουρανό και θα μιλήσουν για τους αστερισμούς και τους μύθους που τους συνοδεύουν. Αύριο ο Αριστείδης Βούλγαρης θα μιλήσει για τη χρήση του λειτουργικού μοντέλου του Μηχανισμού των Αντικυθήρων της ομάδας FRAMe και θα παρουσιάσει τρεις λειτουργικές ανακατασκευές αρχαίων εργαλείων που σχετίζονται με τον τρόπο κατασκευής των εξαρτημάτων του αρχαίου Μηχανισμού.

Γρεβενάαστρονομίαεπιστήμη