Ελλάδα|02.08.2019 17:27

Καιρός: «Καμίνι» η Ελλάδα το Σάββατο με κύματα καυτού αέρα (vid)

Newsroom

Κορυφώνεται αύριο Σάββατο το κύμα καύσωνα που «χτυπάει» την Ελλάδα, με τη θερμοκρασία να φτάνει τοπικά μέχρι και τους 42 βαθμούς. Από τις βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας θα αρχίσει σιγά-σιγά να υποχωρεί το κύμα καύσωνα και με την είσοδο ψυχρών αερίων μαζών στα βόρεια της χώρας θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες στη Μακεδονία, στη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open TV Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο καύσωνας οφείλεται στις πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρική που κινούνται προς τη χώρα μας. Το Σάββατο αναμένεται να είναι η θερμότερη ημέρα με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει ακόμη και στους 42 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα και συγκεκριμένα στην Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική νοτιοανατολική Πελοπόννησο.

Σε αυτή την άνοδο της θερμοκρασίας σημαντική θα είναι και η συμβολή των ανέμων οι οποίοι θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα λειτουργήσουν σαν καταβάτες άνεμοι -ο γνωστός μας Λίβας- δηλαδή θερμοί και ξηροί άνεμοι.

Από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου ψυχρότερες αέριες μάζες από τα βόρεια Βαλκάνια θα κινηθούν νοτιότερα, με αποτέλεσμα, καθώς θα συγκρουστούν με τις θερμότερες στη βορειοανατολική Ελλάδα, την ανάπτυξη ισχυρών καταιγίδων που πιθανόν να συνοδεύονται και από χαλάζι με έμφαση την κεντρική και ανατολική Μακεδονία καθώς και τα βόρεια τμήματα του Αιγαίου.

Η μετατόπιση αυτή των ψυχρότερων αερίων μαζών θα ενισχύσει τους βοριάδες από βορρά προς νότο προς τα ξημερώματα της Κυριακής με αποτέλεσμα την επαναφορά της θερμοκρασίας σταδιακά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί σημαντικά και ο κίνδυνος πυρκαγιάς γι αυτό και οι πολίτες θα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Ακολουθούν χάρτες θερμοκρασίας και ανέμου:

Οι θερμοκρασίες σε όλη την Ελλάδα το Σάββατο (copyright: simeteo.gr)

Θερμοκρασίες στην Αθήνα το Σάββατο (copyright: simeteo.gr)

Ανεμοι την Κυριακή (copyright: simeteo.gr)
ΕΜΥκαύσωναςκαιρός