Ελλάδα|06.08.2019 11:52

Ανεμογεννήτριες στις κορυφές των Αγράφων

Εύρης Τσουμής

Προχωράει η εγκατάσταση ανεμογεννητριών για τη δημιουργία δύο αιολικών πάρκων στις κορυφές των Αγράφων σε υψόμετρο 1.600 ως 2.000 μέτρων.

Χτες, Δευτέρα (5/8) έγινε και το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση, έστω και εν μέσω σφοδρών διαμαρτυριών από πολίτες, εκπροσώπους οργανώσεων και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο δημαρχείο της Καρδίτσας έγινε η διαδικασία δημοπράτησης για την εκμίσθωση περίπου δέκα δασικών εκτάσεων 38 στρεμμάτων για την εγκατάσταση τμήματος της αδειοδοτημένης γραμμής μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα παράγεται από τις ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν στα Άγραφα.

Έξω από το δημαρχείο είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες πολίτες που διαμαρτύρονταν για το έργο ενώ υπήρχε και ισχυρή δύναμη των ΜΑΤ. Ένταση δημιουργήθηκε όταν ομάδα των συγκεντρωμένων επιχείρησε να μπει στο δημαρχείο αλλά απωθήθηκε από τους αστυνομικούς.

Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το δημαρχείο Καρδίτσας όταν διαμαρυρόμενοι προσπάθησαν να εισέλθουν σ΄ αυτό

Για τουλάχιστον 20 χρόνια η εκμίσθωση

Τελικά η διαδικασία ολοκληρώθηκε. Η μίσθωση έγινε για είκοσι έτη, με δικαίωμα ισόχρονης παράτασης ενώ το ετήσιο μίσθωμα είχε οριστεί στις 30.000 ευρώ.

Τα δύο αιολικά πάρκα θα κατασκευαστούν στα Ευρυτανικά και Θεσσαλικά Άγραφα (θέση «Γραμμένη - Τούρλα - Καρνόπι»--«Μιχός - Βοϊδολίβαδο - Απέλινα»). Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα τοποθετηθούν 40 ανεμογεννήτριες σε υψόμετρο 1.600-2.000 μέτρα, με το ύψος τους να φτάνει τα 120 μέτρα. Συνολικά, θα καταλαμβάνουν έκταση 90.000 τ.μ. στο σύνορο δύο νομών.

Επένδυση 110 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τις εταιρίες που έχουν αναλάβει το πρότζεκτ, η επένδυση θα φτάσει τα 110 εκατ. ευρώ. Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία θα είναι περίπου  900 χιλ. ευρώ ετησίως. Από αυτά το 1,7% θα πηγαίνει στους δήμους και το 1,3% πιστώνεται ως έκπτωση απευθείας στους λογαριασμούς ρεύματος των δημοτών.

αιολικό πάρκοΚαρδίτσαανεμογεννήτριες