Ελλάδα|08.08.2019 18:41

Καιρός: Νέο κύμα καύσωνα διαρκείας – Πάνω από 40 βαθμούς ο υδράργυρος

Newsroom

Έρχεται ένα νέο, πολύ ισχυρό, θερμό κύμα από τις ακτές της βόρειας Αφρικής και το δυσάρεστο σε αυτήν την εξέλιξη είναι ότι θα έχει διάρκεια. Με μερικά σκαμπανεβάσματα, ο υδράργυρος θα μείνει σε υψηλές θερμοκρασίες μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η πρώτη γεύση του επικείμενου καύσωνα θα γίνει αισθητή από αύριο, με τον υδράργυρο να παραμένει στα ύψη μέχρι και το τέλος της εβδομάδας του Δεκαπενταύγουστου.

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος του Open TV, Κλέαρχος Μαρουσάκης, η θερμοκρασία κατά τόπους -κυρίως στη θεσσαλική πεδιάδα και τη Δυτική Ελλάδα- θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Παρά ταύτα, η θερμή εισβολή θα φέρει θερμοκρασίες άνω των 37 και 38 βαθμών Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ξεκινά ο καύσωνας την Παρασκευή

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δημοσιοποίησε τον παρακάτω χάρτη για την «πρόγευση» του καύσωνα, αύριο, Παρασκευή:

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλές θερμοκρασίες του καύσωνα και η απουσία φαινομένων θα ενισχύουν την ξηρασία, η οποία σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους βόρειους ανέμους που θα πνέουν σε αρκετές περιοχές της χώρας και τους ανατολικούς-βορειοανατολικούς ανέμους που θα επικρατήσουν στη Δυτική Ελλάδα, θα αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Καύσωνας και άνεμοι αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Ακόμη και την Παρασκευή 09/08 οπότε το μελτέμι στο Αιγαίο δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 με 6 μποφόρ, ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών είναι υψηλός σε αρκετές περιοχές, λόγω των ζεστών και ξηρών συνθηκών.

H ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επισημαίνει ότι το μελτέμι που θα πνέει στο Αιγαίο θα ενισχυθεί από το Σάββατο 10 Αυγούστου και θα φτάνει τοπικά τα 7 μποφόρ, με ενδεχόμενο να προκληθούν μικροπροβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

καιρόςκαύσωναςκαιρός σήμερα