Ελλάδα|10.08.2019 21:25

Τζέιμς Άσκουιθ: Ο κοσμοπολίτης του... Γκίνες - Πάει Μύκονο για εξερευνήσεις

Μαρία Λιλιοπούλου

Μέχρι τα 24 χρόνια του είχε καταφέρει να γυρίσει όλον τον κόσµο, κατακτώντας όχι µε το σπαθί του αλλά µε το… διαβατήριό του µια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως «ένας κανονικός άνθρωπος που παρασύρθηκε από τα ταξίδια του», τα οποία αναγνωρίζει ως τo µεγαλύτερο σχολείο.

Ο 30χρονος σήµερα Βρετανός Τζέιµς Ασκουιθ δεν περνούσε πάντα εύκολα στα ταξίδια του στις 196 χώρες στις οποίες πήγε, καθώς µπορεί να έζησε τη Συρία όπως δεν θα έχει την ευκαιρία κανείς να τη βιώσει, αλλά πέρασε από το Αφγανιστάν σε δύσκολες εποχές, το Ιράκ, την Υεµένη και τη Σοµαλία – µέρη στα οποία, όπως έχει παραδεχτεί, χρειάστηκε και τη βοήθεια της τύχης, η οποία «πάντα παίζει µεγάλο ρόλο στις επικίνδυνες ζώνες».

Σε κάθε περίπτωση, στα 24 χρόνια του είχε ήδη ζήσει πολύ περισσότερα από όσα θα βιώσει σε ολόκληρη τη ζωή του ένας µέσος άνθρωπος. Στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες καταγράφηκε ως ο νεότερος σε ηλικία άνθρωπος που έχει ταξιδέψει σε όλες αυτές τις χώρες, ενώ στόχος του είναι να επιστρέψει σε ορισµένες από αυτές προκειµένου να τις εξερευνήσει σε βάθος.

Αν και όχι κοσµοπολίτης µε τη σύγχρονη έννοια, ο Τζέιµς είναι πολίτης του κόσµου, ο οποίος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Εθνος της Κυριακής», µε αφορµή την επιστροφή του στην Ελλάδα, και συγκεκριµένα στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ξεδιπλώνει τις εµπειρίες του, φροντίζοντας να αναφέρει ότι, αν του δινόταν η ευκαιρία, θα το ξανάκανε όλο από την αρχή: «Θα ξεκινούσα από την αρχή έναν νέο γύρο του κόσµου χωρίς δισταγµό. Αλλωστε, εδώ και έναν χρόνο είµαι σε ένα διαρκές ταξίδι 365 ηµέρες τον χρόνο λόγω του Holiday Swap, της ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής πλατφόρµας που ίδρυσα. Αυτό µε κρατά νέο και θεωρώ ότι µόλις ξεκίνησα να βλέπω και να ζω τόσα καινούρια πράγµατα».

«Να κάνω τα ταξίδια πιο φτηνά»

Εχοντας δουλέψει ως τραπεζικός σε µεγάλο όµιλο, φαίνεται ότι τα ταξίδια τον κέρδισαν και στο επαγγελµατικό πεδίο, αφού η εταιρεία που ίδρυσε αποτελεί µία από τις πλέον ανερχόµενες τουριστικές πλατφόρµες. Στόχος της είναι να δώσει τη δυνατότητα σε ανθρώπους από όλον τον κόσµο να ανταλλάσσουν και να παραχωρούν τη στέγη τους για µόλις ένα δολάριο την ηµέρα σε 185 χώρες του κόσµου: «Τα ταξίδια ήταν για µένα η καλύτερη εκπαίδευση που είχα έως τώρα. Ωστόσο, µου αρέσει να δίνω τη δυνατότητα στον κόσµο να τα χρησιµοποιεί όχι για να κάνω περιουσία (όπως συµβαίνει µε µερικούς influencers), αλλά για να τους εµπνέω κάνοντάς τα φθηνότερα και πιο προσιτά» εξηγεί.

Αρχισε να ταξιδεύει στην ηλικία των 18 ετών. Μέχρι τότε πήγαινε µε τους γονείς του διακοπές µία φορά τον χρόνο και τίποτα περισσότερο. Ολα άλλαξαν όταν για πρώτη φορά προσφέρθηκε για εθελοντική εργασία στο Νότιο Βιετνάµ: «Τότε ήταν που πήρα πραγµατικά τον σάκο ταξιδιού και δεν τον άφησα για περίπου πέντε χρόνια. Αφιερώθηκα στα ταξίδια. Κατάφερα να δω και να αισθανθώ πόσο εµείς οι άνθρωποι µπορεί να είµαστε ταυτόχρονα τόσο διαφορετικοί αλλά συγχρόνως να µοιάζουµε τόσο πολύ».

Ο Τζέιµς παραδέχεται ότι στην αρχή ένιωσε απανωτά σοκ από τη διαφορά πολιτιστικής κουλτούρας σε κάθε χώρα, αλλά ύστερα από τα πρώτα ταξίδια έγινε περισσότερο ανοιχτόµυαλος, «περιµένοντας κάθε φορά το αναπάντεχο». Αυτές τις ηµέρες θα βρεθεί ξανά στην Ελλάδα επισκεπτόµενος τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Η δεύτερη, µάλιστα, συγκαταλέγεται στους δέκα κορυφαίους προορισµούς στους οποίος εκείνος θεωρεί ότι πρέπει να ταξιδέψει κανείς στη ζωή του. Οι υπόλοιποι εννέα είναι η Καρχηδόνα στην Κολοµβία, το Τουβαλού στην Ωκεανία, η Καλιφόρνια, το Περού, το Ιράν, η Ιταλία (για το φαγητό, όπως λέει), η Βραζιλία κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού, η Αλάσκα και η Ιαπωνία.

Στην Αθήνα το 2004

Για την Ελλάδα έχει µια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Στη χώρα µας, και συγκεκριµένα στην Αθήνα, ήρθε πρώτη φορά στους Αγώνες. του 2004. Φιλοξενήθηκε στο σπίτι ενός θείου του και ενθουσιάστηκε από τον ρυθµό της πόλης, το φαγητό, αλλά και την ελληνική οικογενειακή ατµόσφαιρα:

«Εχω, όµως, και τις καλύτερες αναµνήσεις από τη Μύκονο, την οποία έχω επισκεφθεί αρκετές φορές, µία εκ των οποίων για να παραβρεθώ στον γάµο φίλων µου πριν από µερικά χρόνια. Φέτος επιστρέφω σε αυτό το νησί και στη Σαντορίνη. Ηδη προγραµµατίζω την επόµενη φορά στην Ελλάδα να την αφιερώσω στην ανακάλυψη άγνωστων, µη τουριστικών σηµείων στα ελληνικά νησιά». Για να καταφέρει να κάνει το όνειρό του να ταξιδέψει σε όλον τον κόσµο πραγµατικότητα, χρειάστηκαν θυσίες.

«Εχω δουλέψει σκληρά στη ζωή µου και ακόµα το κάνω. Η καθηµερινότητά µου περιλαµβάνει 12-14 ώρες δουλειά την ηµέρα, από ∆ευτέρα µέχρι Κυριακή. Οι γονείς µου, αν και έκαναν ό,τι καλύτερο µπορούσαν για µένα, δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα πλούσιοι. Ετσι, ξεκίνησα να δουλεύω από τα 15 σε τρεις δουλειές, αποταµιεύοντας όσο περισσότερα χρήµατα µπορούσα. Ηµουν τυχερός σε κάποιες επενδύσεις που έκανα στα 18 µου, συνεχίζοντας παράλληλα να κάνω διάφορες δουλειές, ώστε να µπορώ να πληρώνω για τα ταξίδια µου. Παράλληλα προσέφερα εθελοντική εργασία σε διάφορες χώρες ώστε να πληρώνω το φαγητό και τη διαµονή µου» θυµάται.

Παραιτήθηκε από την τράπεζα

Η επιθυµία του να κάνει τα ταξίδια προσιτά σε όλους ήταν αυτή που τον οδήγησε στη δηµιουργία του Holiday Swap: «Ιδρυσα την εταιρεία όταν ακόµη εργαζόµουν σε τράπεζα, αλλά σύντοµα αναπτύχθηκε τόσο πολύ, που χρειάστηκε να εγκαταλείψω τη δουλειά την οποία έκανα µέχρι τότε και να επικεντρωθώ ολοκληρωτικά στο νέο εγχείρηµα» λέει. Προσθέτει ότι η έµπνευσή του οφείλεται στις συχνές ερωτήσεις που δεχόταν από τον κόσµο σχετικά µε το πώς θα µπορούσαν να ταξιδεύουν περισσότερο:

«Οι τιµές των ξενοδοχείων και άλλων καταλυµάτων εξακολουθούν να ανεβαίνουν, έτσι σκεφτήκαµε έναν τρόπο ώστε οι άνθρωποι να µπορούν να χρησιµοποιούν το κρεβάτι στο οποίο κοιµούνται για να ταξιδεύουν περισσότερο, εξαφανίζοντας ένα από τα µεγαλύτερα εµπόδια ως προς το κόστος, αυτό της διαµονής» εξηγεί, προσθέτοντας πως η εταιρεία αναπτύσσεται µε ταχείς ρυθµούς και στην Ελλάδα. Αυτήν την περίοδο µάλιστα από τον λογαριασµό του στο Instagram (@ jamesasquithtravel) και από τη σελίδα www.holidayswap.com) αποφάσισε να δώσει τα µίλια που έχει ήδη συγκεντρώσει από τα ταξίδια του, χωρίς ωστόσο κανείς να ξέρει πόσα ακριβώς είναι αυτά.

Παρόλο που ξεχωρίζει µερικούς προορισµούς, είναι απολύτως κατηγορηµατικός όταν λέει ότι δεν υπάρχει καµία χώρα, την οποία να έχει µετανιώσει που επισκέφτηκε. Αντιθέτως, δηλώνει ιδιαίτερα ευτυχής που κατάφερε να δει έστω και ορισµένα σηµεία τους. Εχοντας βρεθεί σε όλες τις αναγνωρισµένες χώρες, ο Τζέιµς είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να δώσει και ορισµένες… συµβουλές.

Οπως λέει, η ιδανική χώρα για να δουλέψει κανείς είναι οι ΗΠΑ λόγω των πολλών ευκαιριών: «Με σκληρή δουλειά µπορείς να χτίσεις καριέρα σχεδόν σε κάθε επάγγελµα και να αποκτήσεις ένα καλό επίπεδο ζωής». Απαντώντας στο ποιο είναι το ιδανικό σηµείο του πλανήτη για να ζεις, ο Τζέιµς λέει ότι όλα εξαρτώνται από την προσωπική οπτική του καθενός και τις επιθυµίες του, αλλά ο ίδιος θα προτιµούσε τη νότια Καλιφόρνια. Οταν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τη χώρα που τον εµπνέει περισσότερο για να ερωτευτεί, λέει χωρίς δισταγµό «Παντού. Πιστεύω ότι παντού είναι πιθανό να ερωτευτείς».

ΜύκονοςΤζέιμς ΆσκουιθΡεκόρ Γκίνες