Ελλάδα|19.11.2018 15:59

Αστυνομικοί στο Έθνος για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: Δεν υπήρχε σχέδιο!

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Για έλλειψη επιχειρησιακού σχεδιασμού από την πλευρά της αστυνομίας, προκειμένου να περιοριστούν τα επεισόδια κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη και για άνωθεν εντολές που απέτρεπαν τους συναδέλφους του από το να δράσουν δυναμικά και αποτελεσματικά, κάνει λόγο στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Τσαϊρίδης, φωτογραφίζοντας ως υπαίτιους γι' αυτό την ηγεσία της ΕΛΑΣ στη συμπρωτεύουσα.

Όπως υποστηρίζει, στις δύο ώρες των επεισοδίων οι δυνάμεις της αστυνομίας έφτασαν τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις σε απόσταση δύο-τριών μέτρων από την είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής, ωστόσο, κάθε φορά οι επικεφαλής δεν τους άφηναν να εισέλθουν στον πανεπιστημιακό χώρο και να δώσουν τέλος στα επεισόδια, υπακούοντας στις εντολές του ασυρμάτου.

Ο κ. Τσαϊρίδης αποκλείει το ενδεχόμενο οι ανώτεροι αστυνομικοί να υπάκουαν σε πολιτική εντολή, η οποία να περιόριζε τη δράση των αστυνομικών, τονίζοντας ότι, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ίσχυε και στην Αθήνα, όπου οι συνάδελφοί του κατάφεραν να περιορίσουν τους ταραξίες και να προχωρήσουν σε συλλήψεις. Τονίζει, παράλληλα, ότι οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης θα καταθέσουν άμεσα ερωτήσεις στα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, ώστε να πληροφορηθούν, από που θα πρέπει να πρέπει να παίρνουν εντολές σε μελλοντικά αντίστοιχα επεισόδια και για το αν θα έχουν κυρώσεις, σε περίπτωση που εισβάλουν στον πανεπιστημιακό χώρο.

«Άκουγα με τα αυτιά μου τις εντολές να γυρίζουμε πίσω. Στις τρεις ώρες των επεισοδίων δεν μπορούσε να εκπονηθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο, ώστε να μπούμε στο πανεπιστήμιο; Θα έπρεπε να ήταν έτοιμο από τις συσκέψεις πριν την ημέρα της επετείου. Είχαμε πληροφορίες ότι θα γίνουν επεισόδια, αφού κατά τη διάρκεια της πορείας κάποιοι ήταν ταμπουρωμένοι στο κτίριο του Πολυτεχνείου. Στη Θεσσαλονίκη ζούμε το θέατρο του παραλόγου. Στον αντίποδα, στην Αθήνα όλα λειτούργησαν σωστά, αφού οι συνάδελφοι μπήκαν στην πλατεία Εξαρχείων κατάφεραν να περιορίσουν τα επεισόδια και να κάνουν συλλήψεις. Ίσως στη Θεσσαλονίκη οι επικεφαλής να σκέφτηκαν τις επερχόμενες κρίσεις στην αστυνομία», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τσαϊρίδης.

Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμα ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στη Θεσσαλονίκη έπεσαν πάνω από 300 μολότωφ σε τρία μέτωπα και ότι οι κουκουλοφόροι ήταν πολύ καλά προετοιμασμένοι, αφού έστρωσαν συρματόπλεγμα στην οδό Εγνατία κι έριξαν λάδια στα σκαλιά του Αλεξανδρείου Μελάθρου, για να εμποδίσουν την κίνηση των αστυνομικών, ενώ χρησιμοποίησαν και μάνικα, για να ρίχνουν νερό και να διαλύονται ευκολότερα τα χημικά. 

ΘεσσαλονίκηΠολυτεχνείοεπεισόδια