Ελλάδα|12.08.2019 22:58

Φωτιά στον Υμηττό - Χαρδαλιάς: Γιατί δεν λειτούργησε το σύστημα 112 (vids)

Newsroom

Τους λόγους για τους οποίους δεν λειτούργησε το σύστημα 112 στη φωτιά που έκαιγε όλη τη νύχτα τον Υμηττό εξήγησε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του OPEN TV, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς

Όπως αναφέρει ο κ. Χαρδαλιάς, τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν σημειωθεί στη χώρα μας 182 πυρκαγιές, ενώ αναφορικά με τη μη λειτουργία του συστήματος 112 στην περίπτωση της φωτιάς του Υμηττού ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας τονίζει τα εξής: «Τα κριτήριά μας (για τη λειτουργία του 112) είναι επιχειρησιακά και μόνο. Η διαδικασία του SMS είναι μια ενδιάμεση λύση, η οποία μπορεί να στείλει μήνυμα σε γεωγραφικές περιοχές. Στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή της Ανατολικής Αττικής θα έπρεπε να στείλουμε 502.348 SMS, λέγοντας σε αυτά τα SMS: "Αν είστε κάτοικος του οικισμού Προσηλίου, θα πρέπει να εκκενώσετε λόγω πυρκαγιάς". Αντιλαμβάνεστε ότι όλο αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιο πανικό. Πόσω μάλλον που τακτικά και επιχειρησιακά το βράδυ, όταν πρέπει να κάνουμε εκκενώσεις, προτιμούμε παγκόσμια συμβατικές διαδικασίες εκκένωσης. Διότι πολλές φορές το SMS μπορεί να μην το ακούσει ο άλλος και μπορεί να καεί μέσα στο σπίτι του». 

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε: «Από 1/1/2020, με το τελικό σύστημα του CBS μπορεί το SMS να πηγαίνει σε συγκεκριμένο γεωγραφικό προορισμό, δηλαδή θα μπορούσε να πάει μόνο στον οικισμό του Προσηλίου όχι απλά μήνυμα, αλλά μήνυμα με συναγερμό, ώστε να ξυπνήσει τον άλλο... Χθες επιλέξαμε να κάνουμε την εκκένωση άμεσα, σε συνεργασία με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Θεωρήσαμε ότι οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια θα δημιουργούσε μεγαλύτερο πανικό». 

Αξιωματικός Πυροσβεστικής: Τις επόμενες ώρες το πόρισμα για τα αίτια της φωτιάς

Ο Βασίλης Βαθρακογιάννης, προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου της Πυροσβεστικής, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN TV και έκανε αναφορά στο πώς εξελίσσεται το πύρινο μέτωπο στον Υμηττό, δηλώνοντας πως η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση. Σε αυτό, όπως είπε, βοήθησαν πολύ τα εναέρια μέσα, όπως επίσης ότι η ένταση των ανέμων, μετά τις μεσημεριανές ώρες, έπεσε, με αποτέλεσμα και τα επίγεια μέσα να συνδράμουν αποτελεσματικά το έργο της κατάσβεσης. 

Παράλληλα, όσον αφορά στην αιτία που μπορεί να προκάλεσε τη φωτιά στον Υμηττό, ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής σημείωσε: «Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς βρίσκονται στον τόπο. Διερευνούν τα αίτια. Πιθανώς τις επόμενες ώρες, ίσως και αύριο, να έχουμε το πόρισμα». 

πυροσβεστικήΥμηττόςφωτιάφωτιά τώρα