Ελλάδα|15.08.2019 15:25

Ο 5χρονος Νεκτάριος με τη λατέρνα του «οργώνει» τον Άγιο Νικόλαο (vid)

Newsroom

Mία από τις τελευταίες λατέρνες που κυκλοφορούν είναι στην κατοχή του Κωνσταντίνου και της Μελπομένης. Η οικογένεια από την Κατερίνη συνεχίζει την ελληνική παράδοση σε δύσκολες και «πονηρές» εποχές που ακόμα και ο λατερνατζής θεωρείται από κάποιους επαίτης.

Ο 47χρονος Κωνσταντίνος έχει βαθιά πίστη, ενώ το μεγάλο του όνειρο είναι να γίνει παπάς. Μάλιστα, περιμένει το κάλεσμά του από τους πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τα τελευταία χρόνια εκπληρώνει μια συμβουλή του πνευματικού του, να βρίσκεται πάντα σε πόλεις που είναι αφιερωμένες σε κάποιον άγιο. Έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του και τον 5χρονο γιο τους Νεκτάριο, ζώνεται τη βαριά λατέρνα και «οργώνει» νύχτα μέρα τους δρόμους του Αγίου Νικολάου. Ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας είναι ο 17χρονος Άγγελος, που αυτό το καλοκαίρι έμεινε στην Κατερίνη για να προετοιμαστεί για τις εξετάσεις του. Όνειρό του είναι να γίνει μηχανικός στα βαπόρια.

«Ο προστάτης των φτωχών»

Η βασική δουλειά του Κωνσταντίνου είναι η λειτουργία μιας καντίνας στην Κατερίνη, αλλά τους θερινούς μήνες που δεν υπάρχει μεροκάματο η λατέρνα είναι το βασικό μέσο για να ζήσει η οικογένεια. Μαζί με την αγαπημένη του Μέλπω και τον μικρό Νεκτάριο βρίσκονται μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο. Νύχτα-μέρα οργώνουν τους δρόμους της κοσμοπολίτικης πόλης για να βγάλουν ένα μεροκάματο για τα απαραίτητα. Η επιλογή της πόλης δεν έγινε τυχαία από τον Κωνσταντίνο, ούτε θέλει να απομακρύνεται από τον Άγιο Νικόλαο...

«Νιώθουμε ασφάλεια στον Άγιο Νικόλαο»

«Ο Άγιος Νικόλαος είναι θαυματουργός και προστάτης των φτωχών. Αισθανόμαστε ασφάλεια σε αυτή την πόλη. Εδώ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ο κόσμος έκανε λιτανεία της εικόνας του Αγίου Νικολάου. Οι βόμβες που έπεσαν δεν έκαναν μεγάλες ζημιές όπως σε άλλες πόλεις» λέει με βαθιά πίστη ο Κωνσταντίνος, ο οποίος κάθε πρωί προσεύχεται στα σκαλιά της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι και πίνει από το νερό της πηγής που βρίσκεται στην είσοδο της. «Ζούμε με τα απαραίτητα και είμαστε ευτυχισμένοι. Νιώθουμε δυνατοί στην ψυχή και αισθανόμαστε πλούσιοι στην πίστη μας. Δεν θέλουμε πολυτέλειες, δεν ποθούμε υλικά αγαθά. Ίσα να βγαίνει το μεροκάματο» λέει ο Κωνσταντίνος στο ethnos.gr, αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολη. Ολη μέρα παίζει την λατέρνα του και προσεύχεται...

«Με στενοχωρούν, αλλά δεν κρατάω κακία»

«Το μεροκάματο βγαίνει πολύ δύσκολα. Ο κόσμος είναι πλέον “κουμπωμένος” και πολλές φορές δύσπιστος. Οι τουρίστες πολλές φορές δεν γνωρίζουν καν τη λατέρνα. Πριν από λίγες μέρες με στενοχώρησε μία κυρία που μου είπε πως θα φωνάξει την Αστυνομία επειδή μαζί με τη σύζυγο μου είναι και ο Νεκτάριος. Τι να πω;  Ο κόσμος δεν γνωρίζει τι περνάει ο διπλανός του. Λέει ότι θέλει πολλές φορές. Με στεναχωρούν, όμως δεν τους κρατάω κακία. Οσοι μας έχουν μάθει ξέρουν... Και ξέρουν αν υπάρχει περίπτωση να εκμεταλλεύομαι την παρουσία του Νεκτάριου. Οι μαγαζάτορες εδώ, οι ντόπιοι μάς βλέπουν τόσα χρόνια εδώ και μας αγαπάνε. Ο Νεκτάριος ακόμα και όταν είμαστε μόνοι μας κάνει μόνος του παράσταση. Καθόμαστε μόνοι μας στην παραλία και παίζει τη λατέρνα με τις ώρες» λέει ο Κωνσταντίνος.

T

«Θα την πάρω μαζί μου στο σχολείο»

Ο Νεκτάριος κρατάει το ψάθινο καπελάκι του και μία μπάλα του μπιτς βόλεϊ που του έδωσαν οι αθλητές οι οποίοι αγωνίζονταν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στον Άγιο Νικόλαο, και αφού σιγουρευτεί πως δεν υπάρχει κάποιος περαστικός που μπορεί να ενοχληθεί από την παρουσία του ως λατερνατζή, ρίχνει «δύο γυροβολιές». «Μου αρέσει πολύ. Θα την πάρω μαζί μου και στο σχολείο» μας λέει με χαμόγελο και σκάει στα γέλια με τον παιδικό αυθορμητισμό του.

Η δεύτερη... μητέρα του

Περιμένει πώς και πώς να ανοίξουν τα σχολεία για να πει στη δασκάλα του για τη δεύτερη… μητέρα του. «Ολη μέρα είναι αγκαλιά με τη λατέρνα. Ακόμα και το βράδυ κοιμάται πλάι της. Είναι φοβερό το δέσιμο που έχει ο Νεκτάριος με τη λατέρνα. Και ο μεγάλος μας γιος την έχει ζήσει, αλλά δεν έχει αυτό το δέσιμο με τη λατέρνα. Ειδικά όταν είμαστε μόνοι μας δίνει τις δικές του παραστάσεις και μας συγκινεί» μας λέει με συγκίνηση η μητέρα του Μελπομένη, που έχει καταγωγή από το Κιλκίς.

Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο

Η συγκεκριμένη λατέρνα έχει τη δική της ιστορία και είναι μία από τις τελευταίες που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ελλάδας. Μόλις την αντικρίσεις, σου έρχονται οι σκηνές από την ελληνική ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», με τους Βασίλη Αυλωνίτη, Μίμη Φωτόπουλο, Τζένη Καρέζη και Αλέκο Αλεξανδράκη. Αλλωστε, στο φόντο της έχει μία ασπρόμαυρη φωτογραφία των Καρέζη, Αλεξανδράκη, ενώ το σενάριο της θρυλικής ελληνικής ταινίας δεν διαφέρει πολύ από την πραγματική ιστορία...

«Αυτή η λατέρνα έχει ιστορία μεγαλύτερη των 70 ετών. Ηταν στην κατοχή του Μιχάλη Καραδήμα. Δυστυχώς, ο Καραδήμας πριν από λίγο καιρό πέθανε, σε ηλικία μόλις 53 ετών, από καρδιακό επεισόδιο. Τρεις μήνες νωρίτερα μου την είχε πουλήσει επειδή είχε προβλήματα υγείας. Είχε υψηλό σάκχαρο. Μάλιστα, την ημέρα που πέθανε μας είχε καλέσει στο σπίτι του για φαγητό. Επαθε μία κρίση και ύστερα από δύο ώρες πέθανε. Ο Καραδήμας έφευγε κάθε μέρα από την Κατερίνη και πήγαινε με τη λατέρνα στη Θεσσαλονίκη. Εκανε μεροκάματα στα λαδάδικα, στην προβλήτα, στον Λευκό Πύργο. Ο Καραδήμας την είχε αποκτήσει από έναν γέρο λατερνατζή που του την είχε δώσει λίγο πριν πεθάνει. Εχει μεγάλη ιστορία αυτή η λατέρνα. Εχει βιώσει μεγάλες πείνες στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις όπου γίνονταν πανηγύρια. Έχει γυρίσει την Ελλάδα και έχουν γλεντήσει μαζί της ολόκληρες γενιές πολύ πριν βγουν τα γραμμόφωνα. Για τη μνήμη του Καραδήμα που με βοήθησε πολύ στις δυσκολίες μου βρίσκομαι τώρα εδώ και με τη βοήθεια του Αγίου Νικολάου μάς δίνει ένα κομμάτι ψωμί να περνάμε».

Ο εφιάλτης της επιδιόρθωσης

Ο εφιάλτης του Κωνσταντίνου είναι μήπως η λατέρνα χρειαστεί κάποια στιγμή επιδιόρθωση: «Αυτή η λατέρνα μπορεί να παίξει 15 τραγούδια και θεωρείται πολύ καλή. Εγώ κάνω το κούρδισμα και ότι άλλες επισκευές χρειαστεί. Μου είχε μάθει ο Καραδήμας. Αν χρειαστεί κάτι πολύ πιο σοβαρό δεν θέλω να το σκέφτομαι. Η επισκευή της είναι ασύμφορη οικονομικά. Είναι ένας μάστορας στη Χαλκιδική που είναι ειδικός, αλλά εκεί η κάθε εργασία κοστίζει ακριβά. Αν πάθει κάτι δεν ξέρω εάν θα μπορέσω να ανταποκριθώ».

«Έχω δεθεί μαζί της»

Οσο για το μέλλον, ο Κωνσταντίνος δεν είναι αισιόδοξος: «Κάθε μέρα τα πράγματα είναι όλο και πιο δύσκολα. Μόλις αρχίσουν τα σχολεία θα επιστρέψουμε για να πάει ο Νεκτάριος σχολείο. Η βασική μου δουλειά είναι η καντίνα στην Κατερίνη, αλλά όποτε βρίσκω την ευκαιρία θα πηγαίνω στη Θεσσαλονίκη. Η λατέρνα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στην αρχή δεν είχα επαφή. Ο Καραδήμας μού έμαθε να συμπεριφέρομαι, να χαμογελάω, να είμαι θετικός και υπομονετικός. Νιώθω πως έχω δεθεί μαζί της».