Ελλάδα|16.08.2019 17:27

Σαμοθράκη: Την εγκαταλείπουν και τουρίστες που επρόκειτο να μείνουν

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

H έντονη αβεβαιότητα που επικρατεί στη Σαμοθράκη αναφορικά με την ακτοπλοϊκή της σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, έχει ως συνέπεια να εγκαταλείπουν το νησί ακόμα και τουρίστες οι οποίοι είχαν προγραμματίσει να μείνουν περισσότερες μέρες σε αυτό για τις διακοπές τους.

Το παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr o δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας, σημειώνοντας ότι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το νησί απέχει πολύ από αυτήν που έβλεπε κανείς άλλες χρονιές την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. Ως παράδειγμα αναφέρει την πανέμορφη Χώρα, τα στενά δρομάκια της οποίας πλημμυρίζουν από κόσμο κάθε Αύγουστο. Ωστόσο, φέτος ο αριθμός των τουριστών αντιστοιχεί με αυτόν που συγκεντρώνεται εκεί στα μέσα Ιουλίου.

«Δεν γίνεται να μείνουν οι τουρίστες στο νησί όταν δεν ξέρουν πότε θα έρθει καράβι και πότε θα φύγουν. Η αβεβαιότητα είναι τεράστια, αφού δεν έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα των δρομολογίων των πλοίων. Γι’ αυτό εγκαταλείπουν το νησί πολλοί τους τουρίστες που επρόκειτο να μείνουν περισσότερες ημέρες. Αυτό το γεγονός παρατείνει την καταστροφή της τοπικής οικονομίας. Εμείς ζήτησε να υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα δρομολογίων μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο ή έστω μέχρι όποτε είναι εφικτό. Η εταιρεία που μας εξυπηρετεί αυτές τις μέρες, η "Sea Jet’’, μας κάνει χάρη και την ευχαριστούμε, αφού δεν υπάρχει κάποια σύμβαση. Δεν είναι δυνατό να συνεχίσουμε να ζούμε σε έναν παραλογισμό» σημειώνει ο κ. Βίτσας.

Επέστρεψε η κανονικότητα

Την ίδια στιγμή, στη Σαμοθράκη έχει επιστρέψει η κανονικότητα. Η αγορά είναι γεμάτη από προϊόντα, ενώ όσοι τουρίστες ήταν εγκλωβισμένοι έχουν εγκαταλείψει το νησί. Οι τελευταίοι έφυγαν το απόγευμα του Δεκαπενταύγουστου. Πλέον οι επαγγελματίες της Σαμοθράκης, με τη στήριξη του δήμου, έχουν αρχίσει έναν αγώνα αναδόμησης της εικόνας του νησιού, με στόχο να περιοριστεί η δυσφήμιση που υπέστη και να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες.

Οι εκπτωτικές προσφορές είναι πάρα πολλές, ώστε η Σαμοθράκη να αποτελέσει για το υπόλοιπο του καλοκαιριού έναν δελεαστικό προορισμό και να μειωθεί η τεράστια ζημιά για τους επιχειρηματίες.

«Η κατάσταση στη Σαμοθράκη αρχίζει να εξομαλύνεται» ανέφερε μέσω Τwitter ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. «Είμαστε σε επαφή εδώ και μέρες με τη δημοτική Αρχή και τους επαγγελματίες του νησιού, μεταφέροντας στο αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας την ανάγκη για άμεση εξεύρεση λύσης. Ενημερώνουμε παράλληλα και τους πρέσβεις των χωρών, πολίτες των οποίων εγκλωβίστηκαν στο νησί, ώστε να υπάρξει ενημέρωση προς αυτούς από τις πρεσβείες τους. Τέλος, προγραμματίσαμε συνάντηση την επόμενη εβδομάδα με το προεδρείο των επαγγελματιών της Σαμοθράκης ώστε να αποφασιστούν βελτιωτικές κινήσεις ενίσχυσης του νησιού. Η κατάσταση είναι δύσκολη και θα ζητήσουμε και από το αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας, να υπάρχει πρόβλεψη για "εφημερία" πλοίων, ώστε η λύση να δίνεται γρηγορότερα σε τέτοιες περιπτώσεις» ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

«Για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στη Σαμοθράκη έχουν ευθύνες η κυβέρνηση και το υπουργείο Ναυτιλίας. Η ανικανότητα διαχείρισης της κατάστασης από την αρχή οδήγησε σε χάος και καταστροφή της φήμης του νησιού και των επιχειρηματιών του» ανέφερε, από την πλευρά του, μέσω του Τwitter ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός.

τουρίστεςΣαμοθράκηΘανάσης Βίτσας