Ελλάδα|20.08.2019 10:35

ΠΟΕΔΗΝ για Θριάσιο: Απαράδεκτο αστυνομικός να εισέρχεται οπλισμένος

Newsroom

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο γεγονός ότι ένας αστυνομικός εισήλθε στην ψυχιατρική κλινική οπλισμένος και μάλιστα ζήτησε την σύλληψη και της Διευθύντριας του τμήματος είναι «απαράδεκτο».

Παράλληλα, τονίζεται ότι η παρουσία των αστυνομικών στα εν λόγω τμήματα κατά τις εισαγωγές ασθενών που έχουν διαπράξει σοβαρά ποινικά αδικήματα θα πρέπει να είναι διακριτική καθώς  «δεν πρέπει να αναστατώνονται οι άλλοι ασθενείς».

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τόσο τον υπουργό Υγείας όσο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να παρέμβουν για το περιστατικό προκειμένου να μην υπάρξουν ξανά παρόμοια περιστατικά.

Όπως καταγγέλλουν οι Νοσοκομειακοί Γιατροί (ΟΕΝΓΕ), αστυνομικός φρουρός μπήκε στην ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου οπλοφορώντας.

Όταν η εφημερεύουσα γιατρός η οποία τυγχάνει να είναι και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών Αφροδίτη Ρέντζου του ζήτησε να αφήσει το όπλο του για λόγους ασφαλείας καθότι νοσηλεύονταν άλλοι 30 ασθενείς, εκείνος όχι μόνο αρνήθηκε αλλά κάλεσε και πέντε άλλους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ προκειμένου να τη συλλάβουν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ

Στις ψυχιατρικές κλινικές οξέων περιστατικών των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και των Γενικών Νοσοκομείων γίνονται εισαγωγές ασθενών που έχουν διαπράξει σοβαρά ποινικά αδικήματα και φυλάσσονται από αστυνομικά όργανα έως ότου προσαχθούν σε δίκη.

Με βάση τον κανονισμό λειτουργίας των ψυχιατρικών κλινικών για να μην αναστατώνονται οι άλλοι ασθενείς θα πρέπει η παρουσία των αστυνομικών οργάνων να είναι διακριτική. 

Να φυλάσσουν τον ασθενή με πολιτική περιβολή χωρίς όπλο ή τουλάχιστον το όπλο να μη βρίσκεται σε εμφανή σημείο. Το εν λόγω θεραπευτικό πρωτόκολλο γνωρίζουμε ότι σέβεται η πλειοψηφία των αστυνομικών και η παρουσία τους είναι διακριτική στα τμήματα οξέων περιστατικών που βρίσκονται.

Υπάρχουν όμως και αστυνομικοί οι οποίοι από έλλειψη ενημέρωσης προσέρχονται με αστυνομική περιβολή και συμμορφώνονται αμέσως στις παρατηρήσεις του προσωπικού.

Είναι όμως λίγες περιπτώσεις αστυνομικών που αρνούνται να συμμορφωθούν και ενίοτε γίνονται και επιθετικοί με το προσωπικό επειδή τους υποδεικνύουν ότι πρέπει να είναι διακριτική η παρουσία τους προκειμένου να μην αναστατώνονται οι υπόλοιποι ασθενείς.

Μια τέτοια περίπτωση αστυνομικού είχαμε στο Θριάσιο Νοσοκομείο που αντί να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Διευθύντριας Ψυχιάτρου έκανε ενέργειες να την συλλάβουν!!!

Θα πρέπει άμεσα να παρέμβει ο Υπουργός Υγείας προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να μην ξανασυμβούν παρόμοια απαράδεκτα περιστατικά. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα άτομα που φυλάσσονται από αστυνομικούς στις μονάδες ψυχικής υγείας που έχουν διαπράξει αδικήματα έως τη δίκη, καταλήγουν μετά τη δίκη να νοσηλεύονται ως ψυχικά πάσχοντες στις ψυχιατρικές κλινικές χωρίς φύλαξη με βάση το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα (ακαταλόγιστο όταν διέπραξαν τα αδικήματα). Νοσηλεύονται σε κάθε κλινική 30-40 ασθενείς από έναν – δύο νοσηλευτές σε κάθε βάρδια.

ΠΟΕΔΗΝαστυνομίαΘριάσιο νοσοκομείο