Ελλάδα|20.08.2019 20:43

Απινιδωτές: Η έλλειψή τους κοστίζει ανθρώπινες ζωές (vid)

Newsroom

Τα συνεχή περιστατικά αιφνίδιων θανάτων φέρνουν στην επικαιρότητα την έλλειψη απινιδωτών από χώρους άθλησης και μαζικής συνάθροισης. Οι συσκευές αυτές εάν βρεθούν στα χέρια ειδικά εκπαιδευμένων χρηστών μπορούν να σώσουν ζωές από εμφράγματα και ανακοπές. Ωστόσο δεν είναι διαδεδομένες στη χώρα μας. Στην κάμερα του Open TV μίλησαν εξειδικευμένοι διασώστες, καθώς και ένας 52χρονος που σώθηκε χάρη σε ένα τέτοιο μηχάνημα.

«Κατάλαβα ότι δεν ήμουν καλά και σηκώθηκα να ζητήσω βοήθεια. Περπάτησα 2 με 3 βήματα και έπεσα. Ευτυχώς για μένα υπήρχε μία εθελοντική ομάδα που έρχεται σε όλα τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ στην Τούμπα και μου πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες» Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο Σάββας Τσιμαχίδης στο Open TV και τον Χρήστο Νικολαϊδη το πώς σώθηκε από βέβαιο θάνατο.

Μία κατεπείγουσα κατάσταση (χρήσης απινιδωτή) κατέγραψε η κάμερα του Open TV τη Δευτέρα, όταν υπάλληλος του δήμου Βόλβης κατέρρευσε την ώρα που εργαζόταν. Για καλή του τύχη ομάδα διασωστών βρισκόνταν κοντά και του έσωσε τη ζωή. Για τους διασώστες θα πρέπει να υπάρχει απινιδωτής σε όλους τους χώρους. Ο καθένας μπορεί να εκπαιδευτεί στη χρήση του. 

Ο Σάκης Σωτηράκης, που είναι Επικεφαλής Εθελοντικής Ομάδας διασωστών, ανέφερε ότι έπειτα από μία σωστή καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και απινίδωση μπορεί κάποιος να επανέλθει. Αυτές οι περιπτώσεις φτάνουν το 80%. 

Ο Κώστας Μαλτάς, πρόεδρος της ομάδας «Αλληλεγγύη Υγείας», δήλωσε στο Open ότι «δεν είναι τόσο απλό να πάρουμε έναν απινιδωτή και να τον βάλουμε κάπου. Είναι μία ιστορία που θέλει υπομονή, επιμονή. Αξίζει τον κόπο, γιατί εάν σώσεις μία ανθρώπινη ζωή, αυτό είναι ανεκτίμητο». Το κόστος ενός απινιδωτή αγγίζει τα 3.000 ευρώ, ενώ ο καθένας μπορεί να τον χρησιμοποιήσει ύστερα από ένα σεμινάριο 16 ωρών.

απινιδωτήςκαρδιακή ανακοπή