Ελλάδα|21.08.2019 22:28

Το ΚΑΣ ανοίγει το δρόμο για την επένδυση στο Ελληνικό

Αναστασία Κουκά

Ανοίγει ο δρόμος για την επένδυση στο Ελληνικού μετά την θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου σχετικά με την αλλαγή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) της προηγούμενης Κυβέρνησης, η οποία περιελάμβανε όρους που μπλόκαραν την εξέλιξη της διαδικασίας. Συγκεκριμένα μετά το τέλος της σημερινής μαραθώνιας συνεδρίασής τους τα νέα μέλη του ΚΑΣ εισηγήθηκαν υπέρ της κατάργησης του όρου που επέβαλε να ζητείται γνωμοδότηση και έγκριση για κάθε μελέτη και σχέδιο που αφορά σε έργα εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού.

Αντιθέτως διατηρήθηκαν όροι οι οποίοι κρίνονται απαραίτητοι για την προστασία των αρχαίων όπως η παρακολούθηση εκσκαφών από την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων και ο έλεγχος των σχεδίων εφόσον τα κτίρια που θα ανεγερθούν βρίσκονται στους κηρυγμένους χώρους του Αγίου Κοσμά και των δήμων Αλίμου και Ελληνικού ενώ τους αρχαιολογικούς χώρους και τα αντίστοιχα μνημεία θα περιβάλει αδόμητη ζώνη 20 μέτρων,

Οι όροι της προηγούμενης ΚΥΑ

Σύμφωνα με την προηγούμενη ΚΥΑ απαιτούνταν γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν σε ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής και έγκριση για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Παράλληλα, ο επενδυτής ήταν υποχρεωμένος, κατά την πρώτη πενταετία από την έναρξη των εργασιών, να εκπονήσει, με δική του δαπάνη, και να καταθέσει προς έγκριση στις συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ  μελέτες για την προστασία, ανάδειξη και αποκατάσταση των μνημείων και των νεωτέρων μνημείων εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής καθώς και για αρχαιότητες οι οποίες ενδεχομένως αποκαλυφθούν κατά τις τεχνικές εργασίες κατασκευής.

Επιπλέον προβλεπόταν να προηγείται της έναρξης οποιουδήποτε τεχνικού έργου η αρχαιολογική έρευνα και η λήψη μέτρων προστασίας και συντήρησης των μνημείων, αρχαίων και νεωτέρων, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

Επιπλέον. ο επενδυτής είχε την υποχρέωση να λαμβάνει γνωμοδότηση και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται εντός κτηριακών ενοτήτων του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής.

Αύριο Πέμπτη αναμένεται να επανεισαχθεί το θέμα και στο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων καθώς, όπως έχει διευκρινίσει η Υπουργός Πολιτισμού, δική του αρμοδιότητα αποτελεί το να κρίνει το ζήτημα των τεσσάρων κτιρίων στο μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού.

Οι γνωμοδοτήσεις και των δύο συμβουλίων θα τεθούν υπόψιν της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και εκείνη με τη σειρά της θα αποφασίσει εάν θα γίνουν αποδεκτές προκειμένου να δρομολογηθούν οι νέες ΚΥΑ.

Το υπόμνημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Μέσω ενός υπομνήματος που εστάλη προς τα μέλη του ΚΑΣ, πριν ξεκινήσει η σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση, τοποθετήθηκε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επί του θέματος:  «Η εξέταση της εν λόγω υπόθεσης πραγματοποιείται και πάλι εν μέσω του δυσάρεστου κλίματος επιθέσεων από επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα, που επιμένουν να εθελοτυφλούν, θεωρώντας ότι η προστασία των αρχαιοτήτων δεν μπορεί να συνυπάρξει με την λεγόμενη ανάπτυξη ή ακόμη χειρότερα ότι εξ αιτίας των αρχαιοτήτων παρεμποδίζεται και καθυστερεί» αναφέρουν χαρακτηριστικά στο υπόμνημά τους οι αρχαιολόγοι και συμπληρώνουν:«Η προ διετίας κήρυξη τμήματος της έκτασης του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου, σύμφωνα με την αρχαιολογική νομοθεσία, μοναδικό σκοπό είχε τη συνύπαρξη αρχαιοτήτων και την οργάνωση του οικοδομήσιμου και προς εκμετάλλευση εν γένει χώρου από τους επενδυτές, χωρίς τις καθυστερήσεις και τα πισωγυρίσματα που παρατηρούνται όταν δεν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα από τον Ν. 3028/2002».

Εκφράζουν δε την εκτίμηση πως «αυτό, που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους πολίτες, δεν «άρεσε» στους επενδυτές, οι οποίοι εν τέλει επιδιώκουν την ανέγερση των κτηριακών ενοτήτων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και ένα υψηλό κτήριο, ερήμην της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας» και επισημαίνουν πως «η ικανοποίηση της εξεταζόμενης σήμερα Αίτησης θεραπείας, είναι φανερό ότι θα συμπαρασύρει και τις επόμενες δύο ΚΥΑ που αφορούν τις ζώνες πολεοδόμησης και ανάπτυξης, αποτελώντας ενδεχομένως προηγούμενο και για άλλες επενδύσεις στο πλαίσιο των χωρικών ρυθμίσεων, με κίνδυνο να μην εξασφαλίζεται επαρκής προστασία των αρχαιολογικών χώρων»

επένδυσηΕλληνικόΚεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο