Ελλάδα|20.11.2018 08:25

Αλλάζει όψη η Αθήνα - Το αναλυτικό σχέδιο για το κέντρο της πόλης

Άρης Χατζηγεωργίου

Ανοιγµα της κοίτης του Ιλισού αντί για επισκευή της πλάκας που τον έκρυψε, διάσωση της πλατείας Εξαρχείων από τα θηριώδη φρεάτια και τις εξόδους του µετρό που θα τη συρρίκνωναν, απόδοση κτιρίων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε χρήσεις µουσείων και εκπαίδευσης περιλαµβάνονται στα σχέδια της «Ανάπλασης Αθηνών» που παρουσίασε ο επικεφαλής της καθηγητής ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας.

Μπορεί ο καθηγητής να µην κατεβαίνει για δήµαρχος Αθηναίων µε την «Ανοιχτή Πόλη», όπως γράφτηκε κάποια στιγµή, χθες όµως ανέπτυξε διεξοδικά µέσα στα γραφεία της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ τα σχέδια άµεσης υλοποίησης, τις προτάσεις αλλά και τα οράµατα που διαµορφώνονται 60 µέρες από την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας.

Αναλυτικά:

ΕΞΑΡΧΕΙΑ

Από τη στιγµή που δηµοπρατήθηκε η νέα γραµµή µετρό 4 (Αλσος Βεΐκου - Γουδή) ξεκίνησε µεγάλη συζήτηση για τον σταθµό που προβλέπεται να γίνει στην πλατεία Εξαρχείων. Για τις ανάγκες του έργου, η µικρή αλλά εµβληµατική πλατεία θα πρέπει να κλείσει για µεγάλο διάστηµα και µετά την ολοκλήρωση θα έπρεπε να χωρέσει µεγάλες εξόδους του µετρό αλλά και φρεάτια εξαερισµού. Η Ανάπλαση πρότεινε αρχικά να µετακινηθεί ο σταθµός στη συµβολή Τοσίτσα-Μπουµπουλίνας, αλλά διαπιστώθηκε πως αυτό θα προκαλούσε πρόβληµα στον γενικότερο σχεδιασµό της γραµµής που έχει την προηγούµενη στάση στη Σόνια (Αλεξάνδρας) και την επόµενη στην Ακαδηµία. Ετσι, έγινε δεκτή η πρόταση να γίνει ο σταθµός στην πλατεία Εξαρχείων, αλλά να εγκατασταθούν οι βασικές έξοδοι: 1) Στο αριστερό πεζοδρόµιο, κατεβαίνοντας τη Στουρνάρη, το οποίο διαπλατύνεται υποχρεωτικά λίγο κάτω από τη διασταύρωση µε τη Σπ. Τρικούπη. 2) Στη διασταύρωση Τοσίτσα - Σπ. Τρικούπη. Ισως δηµιουργηθεί και µια δευτερεύουσα έξοδος ψηλά κοντά στο Βοξ. Η οδός Τοσίτσα µετατρέπεται σε πεζόδροµο όπου θα επιτρέπεται η ήπια κυκλοφορία οχηµάτων. Ο κ. Μπελαβίλας τάχθηκε υπέρ της ανοικτής διαβούλευσης για να βρεθεί λύση, αλλά παραδέχθηκε πως εάν εκδηλωθούν αντιδράσεις µε συνεχείς πυρπολήσεις στα εργοτάξια, προφανώς δεν θα γίνει ο σταθµός του µετρό.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Απαντώντας και στις προτάσεις για αποµάκρυνση της Σχολής Αρχιτεκτόνων, ο Ν. Μπελαβίλας παρουσίασε την πρόταση για διαµόρφωση του κτιρίου Γκίνη µε αίθουσες συνεδρίων, ξενώνες καθηγητών και γραφεία επαγγελµατικών σωµατείων των αποφοίτων του Πολυτεχνείου. Ο παριστάµενος στη συζήτηση πρώην υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης ρώτησε γιατί δεν προκρίνεται η µετατροπή του σε Καλλιτεχνικό Σχολείο ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης και έλαβε την απάντηση ότι δεν είναι τεχνικά εφικτό, καθώς δεν υπάρχει χώρος για προαύλιο. Ως προς τα δύο κενά κτίρια της Πρυτανείας που βλέπουν προς την Πατησίων, ο κ. Μπελαβίλας πρότεινε να στεγαστούν εκεί οι προτάσεις για Μουσείο Αρχαίας Τεχνολογίας και Μουσείο Θησαυρών της Σχολής Καλών Τεχνών.

ΙΛΙΣΟΣ

Αντί να ξεκινήσουν έργα ανακατασκευής της γερασµένης πλάκας που κάλυψε τον Ιλισό από την εποχή του Μεταξά και µεταπολεµικά, να αποκαλυφθεί το ποτάµι σε µήκος 1,5 χιλιοµέτρου από την Αγία Φωτεινή (διασταύρωση Καλλιρρόης - Βουλιαγµένης) µέχρι το Φιξ. Επίσης να διαµορφωθεί η κοίτη µε πέτρινα καθιστικά που τον χειµώνα µπορεί να πληµµυρίζουν από τα νερά και αν το πείραµα πετύχει, να συνεχίσει σε άλλα σηµεία θαµµένων ποταµών της Αττικής. Η γραµµή του τραµ να µετακινηθεί στη Συγγρού, µε διέλευση µπροστά από την Πύλη Αδριανού.

ΟΛΓΑΣ

Αµεση έναρξη του έργου πεζοδρόµησης που είναι έργο ώριµο από δεκαετίες και επέκταση του Μεγάλου Περιπάτου (Αρεοπαγίτου - Απ. Παύλου).

ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ

Τηνερχόµενη Πέµπτη ανακοινώνεται η σύµπραξη ΕΤΑ∆ - Περιφ. Αττικής για αναστήλωση του 
θεάτρου που είναι διατηρητέο σύγχρονο µνηµείο.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ

Το πρώτο έργο της Ανάπλασης πρέπει να δηµοπρατηθεί στις αρχές του 2019 για να ξαναζωντανέψουν οι οκτώ πολυκατοικίες. Αναµένονται τα αποτελέσµατα των στατικών µετρήσεων και οι νοµικές συνεννοήσεις µε τους 53 ιδιοκτήτες διαµερισµάτων που παραµένουν. Θα διαµορφωθούν 170 κοινωνικές κατοικίες όπου θα στεγαστούν συµβολικά και κάποιοι πρόσφυγες (παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν), ξενώνας συνοδών ασθενών του Αγ. Σάββα και Μουσείο Μικρασιατικής Μνήµης.

ΟΜΟΝΟΙΑ

Απαντώντας σε ερώτηση για την ταλαίπωρη πλατεία Οµονοίας, ο Ν. Μπελαβίλας είπε πως δεν θα γίνει ακόµη µία ανάπλασή της, αλλά εκείνος είναι υπέρ της ιδέας να φύγει το τσιµεντένιο κάλυµµα του υπόγειου σταθµού που εξαρχής απέτυχε λειτουργικά.

ΕξάρχειαΛυκαβηττόςΠολυτεχνείοΟμόνοια