Ελλάδα|20.11.2018 08:19

Ανατροπή: «Καθαρός» ο Ζακ - Τι λένε στο «Έθνος» δικηγόρος, ιατροδικαστής, αστυνομία

Newsroom

Ανατροπή στην υπόθεση του θανάτου του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου επεφύλασσαν τα αποτελέσµατα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων, τα οποία απέδειξαν ότι δεν είχε κάνει χρήση ναρκωτικών.

Το προσωρινό πόρισµα, που είχε γίνει γνωστό στα τέλη Σεπτεµβρίου, ανέφερε ότι ο θάνατος του 33χρονου δεν προκλήθηκε από κάποιο από τα χτυπήµατα που δέχθηκε από τους δύο άνδρες, έναν κοσµηµατοπώλη και έναν µεσίτη, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για το περιστατικό. Ετσι, δεν ήταν λίγοι αυτοί που πίστεψαν ότι ο θάνατος µπορεί να προήλθε από χρήση ουσιών.

Αυτό, ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκε, µε την οικογένεια του Ζακ να «βλέπει» αιτιώδη συνάφεια ανάµεσα στα χτυπήµατα και στον θάνατο. Η δικηγόρος της οικογένειας Κωστόπουλου, κυρία Αννυ Παπαρούσσου, εξηγεί στο «Εθνος» ότι «το προσωρινό πόρισµα έλεγε ότι κανένα από τα χτυπήµατα δεν ήταν το θανατηφόρο. Δεν υπήρχε άµεσο αποτέλεσµα, δηλαδή, ενός χτυπήµατος µε τον θάνατο. Ολα µαζί τα χτυπήµατα, όµως, µπορεί να επέφεραν τον θάνατο. Αυτή είναι η διαφορά. Οι τοξικολογικές απέδειξαν αυτό που ξέραµε. Οτι ο Ζακ ήταν ένας φυσιολογικός άνθρωπος, χωρίς παθολογία. Κάτι του συνέβη στη ζωή και µπήκε στο κατάστηµα στην Οµόνοια. Ισως έγινε κάποιο επεισόδιο νωρίτερα, κάτι προσωπικό ενδεχοµένως, και εισήλθε στο κατάστηµα. Φαίνεται ότι δεν είχε πρόθεση να προκαλέσει οποιοδήποτε κακό.  Οι εξετάσεις έδειξαν ότι δεν υπήρχε υφιστάµενη νόσος. Ο µέσος άνθρωπος που θα δεχόταν αυτά τα χτυπήµατα ενδέχεται να είχε πεθάνει».

«Θέµα χρόνου»

Ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, τεχνικός σύµβουλος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, προσθέτει στο «Εθνος» ότι η έκθεση που θα αναφέρει τα αίτια θανάτου είναι θέµα χρόνου να έρθει στο φως: «Το επίσηµο πόρισµα θα δηµοσιευθεί σήµερα ή αύριο. Αυτό που ξέρουµε είναι ότι δεν βρέθηκαν απαγορευµένες ουσίες, παρά µόνο κάποια φάρµακα, ευρέως διαδεδοµένα, που θα µπορούσε να τα έχει καταναλώσει οποιοσδήποτε».

Σύµφωνα µε πληροφορίες, σε περίπτωση που από το πόρισµα προκύπτει είτε άµεσα είτε έµµεσα αιτιώδης συνάφεια µεταξύ των χτυπηµάτων και του θανάτου του Ζακ, τότε δεν αποκλείεται οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής να κάνουν αίτηµα για µετατροπή της κατηγορίας από θανατηφόρα σω-µατική βλάβη σε ανθρωποκτονία από πρόθεση µε ενδεχόµενο δόλο. Η εργαστηριακή έκθεση της τοξικολογικής εξέτασης, η οποία δηµοσιεύθηκε χθες από την ιστοσελίδα «popaganda.gr», έδειξε ότι τα αποτελέσµατα για όλες τις κατηγορίες ναρκωτικών ήταν αρνητικά. Συγκεκριµένα έγινε προσπάθεια ανίχνευσης πέντε διαφορετικών κατηγοριών παραισθησιογόνων ουσιών (οπιούχα, κοκαΐνη/µεταβολίτες, αµφεταµίνες/µεταµφεταµίνες, βενζοδιαπεζίτες, µεθαδόνη/µεταβολίτες). Στον οργανισµό του 33χρονου δεν ανιχνεύτηκε κανένα είδος ναρκωτικού. Η εξέταση ήταν θετική µόνο στην κατηγορία των οργανικών φαρµάκων, όπου σύµφωνα µε πληροφορίες ανιχνεύτηκε ουσία που εµπεριέχεται στα κοινά αναλγητικά φάρµακα. Επίσης, βρέθηκε πολύ µικρή ποσότητα αλκοόλ στο αίµα.

Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, η οποία έχει συντάξει τη δικογραφία για την πολύκροτη υπόθεση, δεν είχε λάβει µέχρι χθες το βράδυ τις τοξικολογικές εξετάσεις. Αυτό αναµένεται να γίνει σήµερα, µε την ολοκλήρωση του ιατροδικαστικού πορίσµατος, το οποίο θα αναφέρει και την αιτία του θανάτου. Παράλληλα, οι αστυνοµικοί έχουν συλλέξει το τελευταίο διάστηµα νέες καταθέσεις µαρτύρων.

Σύµφωνα µε αστυνοµικές πηγές του «Εθνους», από την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών στο τηλέφωνο του Ζακ προέκυψαν κάποιες επαφές του 33χρονου µε άνδρες που δεν είχαν εµφανιστεί στις Αρχές. Ενας από αυτούς κλήθηκε πριν από περίπου δύο εβδοµάδες για κατάθεση στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών. Η έρευνα συνεχίζεται, πάντως, διότι ακόµα δεν έχουν βρεθεί τα τρία µυστηριώδη άτοµα που εµφανίζονται σε βίντεο να βρίσκονται µαζί µε τον Ζακ Κωστόπουλο έξω από φούρνο της οδού Γλάδστωνος στην Οµόνοια. Οι τρεις αυτοί άνδρες έχουν εξαφανιστεί, παρά τις εκκλήσεις να βοηθήσουν τις Αρχές. Η Αστυνοµία θεωρεί ότι θα µπορούσαν να δώσουν µια εξήγηση για το τι συνέβη πριν από την είσοδο του Ζακ στο κοσµηµατοπωλείο. Ο ένας από αυτούς δύο λεπτά πριν από το µοιραίο περιστατικό είχε µπει στο φούρνο, πήρε ένα µπουκάλι µε νερό και το έδωσε στον 33χρονο

Ζακ Κωστόπουλος