Ελλάδα|24.08.2019 22:20

Μέσα σε σπίτια η φωτιά στη Σάμο - Εκκενώνονται ξενοδοχεία

Newsroom

Πολυμέτωπη μάχη με τις φωτιές δίνουν και το Σάββατο οι πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς από το πρωί του Σαββάτου ξέσπασαν φωτιές σε πολλά σημεία της χώρας.

Η πιο επικίνδυνη φωτιά ήταν αυτή που εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στον Μεσόκαμπο Σάμου. Το απόγευμα επιχείρησαν 31 πυροσβέστες με 14 οχήματα καθώς και τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Συνδρομή παρείχαν, επίσης, 90 εθελοντές και 27 εθελοντικά οχήματα. Μόλις έπεσε η νύχτα, τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις πτήσεις, τις οποίες θα αρχίσουν ξανά με το πρώτο φως της ημέρας. Σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού Χριστόδουλο Σεβαστάκη, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους τρία ξενοδοχεία, το απόγευμα του Σαββάτου. Από αυτά τα ξενοδοχεία, λεωφορεία του δήμου και λιμενικοί παρέλαβαν 185 άτομα (τουρίστες και προσωπικό) και τους μετέφεραν σε γυμναστήριο, όπου βρίσκονται ασφαλείς.

Είναι χαρακτηριστικές και οι φωτογραφίες που ανέβασε το samos24.gr, στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. 

Στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς εκτός από τους εθελοντές, συνδράμει και ο Στρατός με μηχανήματα, ώστε να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες. Μέχρι τις 20:00 του Σαββάτου, εκκενώθηκαν οκτώ ξενοδοχεία, τέσσερα από τα οποία είναι μεγάλα. Οι πληροφορίες του OPEN αναφέρουν ότι η φωτιά έφτασε και σε δέκα αυλές σπιτιών αλλά, ευτυχώς, χωρίς να προκαλέσει ζημιές. 

Βελτιωμένη η κατάσταση της φωτιάς

Η εικόνα της φωτιάς, που ξέσπασε το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Μεσόκαμπος Σάμου, βελτιώθηκε περί τις 21:00, με τη φωτιά να απομακρύνεται προς την παραλία. Όπως τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η φωτιά έχει δύο μέτωπα: Το ένα προς το βουνό, το οποίο είναι και το δυσκολότερο λόγω του δάσους και το δεύτερο προς την παραλία στην περιοχή της Γλυκόριζας. Την πυρκαγιά «χωρίζει» στα δύο ο δρόμος που συνδέει το Βαθύ με το Πυθαγόρειο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θετική θεωρείται η εξασθένιση των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης.

Λόγω της νύχτας αποχώρησαν τα εναέρια μέσα κατάσβεσης (4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα πυρόσβεσης) και επιχειρούν μόνο οι επίγειες δυνάμεις, δηλαδή 31 πυροσβέστες με 13 οχήματα, μια ομάδα αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 8 πυροσβέστες, καθώς και τρεις ομάδες αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 30 πυροσβέστες. Συνδρομή παρέχουν 90 εθελοντές με οχήματα και 4 υδροφόρες ΟΤΑ.

T

«Δεν είναι μεγάλη η φωτιά, είναι σε πολύ δύσκολο σημείο όμως», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Νίκος Κατρακάζος.

«Είναι στην πλέον τουριστική περιοχή της Σάμου το Πυθαγόρειο, και κοντά σε περιοχές που υπάρχουν ξενοδοχεία. Ήδη από τις 5 το απόγευμα εκκενώσαμε πέντε ξενοδοχεία, δύο γιατί πλησίασε κοντά η φωτιά, άλλα τρία προληπτικά. Η φωτιά δεν απειλεί ούτε σπίτια, ούτε ξενοδοχεία, είναι σε ένα λόφο», πρόσθεσε.

Σάμοςπυροσβεστικήφωτιάφωτιά τώρα